stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vrtci ceno na otroka določijo tako

27. 3. 2016; 11.45
Avtor: STA
00-kindergarten
Cene vrtcev v Sloveniji so zelo različne, v veliki meri pa so odvisne od tega, v kolikšnem deležu jih pomagajo sofinancirati občine, je povedala predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Božena Bratuž.

Način financiranja vrtcev opredeljuje zakonodaja, ki hkrati tudi določa, kaj vse lahko ali mora zajemati cena programa v vrtcih. Ta mora zajemati celoten obseg življenja in dela vrtca, razen sredstev potrebnih za vlaganja v prostor in opremo, ki jih mora zagotavljati občina kot ustanoviteljica.
Vrtci ceno na otroka določijo tako, da vrednost programa delijo z normativnim številom otrok v posameznem programu.

K tako oblikovanim cenam po navedbah Bratuževe starši prispevajo delež, ki jim ga določi center za socialno delo na osnovi ugotovljenega standarda družine, delež do polne cene pa pokriva občina, v kateri imajo starši stalno prebivališče. V primeru, da imata starša v vrtec vključena dva otroka, 70 odstotkov za drugega otroka prispeva ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, za vsakega nadaljnjega otroka pa delež staršev pokrije v celoti.

Posebne vloge za subvencijo ministrstva za drugega ali nadaljnje otroke v vrtcu staršem ni treba oddati. "Za vsakega otroka morajo starši en mesec pred vstopom v vrtec oddati vlogo za znižano plačilo vrtca na pristojni center za socialno delo, kar pomeni, da se vzpostavi evidenca in pravica tako za drugega ali tretjega otroka", pravi Bratuževa.

Ceno programa, kot rečeno, pripravijo vrtci, določajo in sprejemajo pa jih občinski sveti, zato so cene posameznih vrtcev lahko zelo različne. Občinski sveti namreč z namenom, da bi zaščitili mlade družine, vrtcem pomagajo s različnim sofinanciranjem izven cen programov, pravi Bratuževa.

Polna cena v Ljubljani 485 evrov

Polna cena programov v vrtcih v Mestni občini Ljubljana za prvo starostno obdobje trenutno denimo znaša 485 evrov, za drugo starostno obdobje pa 346 evrov. Pri tem je dejanska višina, ki jo plačajo starši, odvisna od tega, v katerem dohodninskem razredu so. Cena je dodatno znižana za starše, ki živijo na območju Mestne občine Ljubljana. Nekoliko nižje kot v Ljubljani so cene v Mariboru.

prejšnji članek
Lekarna kar v naravi - bodite sam svoj zdravilec!
Zdravje
Lekarna kar v naravi - bodite sam svoj zdravilec!
naslednji članek
Strahovi, ki so nam vsem skupni
Zdravje
Strahovi, ki so nam vsem skupni