oranžno opozorilo
Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, Polajnar opozarja pred hudourniki in Dravo

1706792389-b60k4933-1706792354008
Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra Janševe vlade

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Strokovnjak odgovarja: Težave z aknami

7. 4. 2016; 07.30
Avtor: Mateja Špiranec/Bodi zdrava
akne

Osnovni vzrok za nastanek aken je povečano delovanje lojnic, ki se izlivajo v dlačne folikle, in moteno poroženevanje kože.

Bralko zanima, kako naj se znebi aken, ki se na njenem obrazu pojavijo predvsem poleti.

Na vas se obračam z veliko težavo, ki se je ne morem rešiti že nekaj let. Čeprav jih imam že skoraj štirideset, se vsako poletje na mojem obrazu pojavijo akne. Velikokrat podkožne! Največ v predelu brade, pa tudi na čelu. Pijem veliko vode, tudi kremo v poletnem času zamenjam za bolj lahko.

Ne vem, kaj delam tako narobe? Res je zoprno, da se to dogaja ravno poleti, ko se načelno ne pudram in tako nepravilnosti ne morem prekriti.

Za vsak vaš uporaben nasvet vam bom iz srca hvaležna.


Petra iz Celja 


Spoštovani!

Običajno se akne (vulgarne akne) pojavijo v puberteti in večinoma izzvenijo do 25. leta starosti, včasih lahko perzistirajo do 40. leta. V tem primeru je smiseln obisk pri endokrinologu. Za akne so značilni tako imenovani ogrci oziroma komedoni, ki predstavljajo razširjene dlačne folikle, napolnjene z lojem. Osnovni vzrok za nastanek aken je povečano delovanje lojnic, ki se izlivajo v dlačne folikle, in moteno poroženevanje kože. Zaradi povečanega poroženevanja kože pod vplivom sončnih žarkov se poleti vulgarne akne neredko navidezno izboljšajo, čemur sledi jesensko poslabšanje, ko se zadebeljena rožena plast povrhnjice postopoma odlušči. 
Ko se pridruži še vnetje, nastanejo bunčice in gnojni mozoljčki, v hujših primerih vozlički in ciste, kar lahko vodi v brazgotinjenje. 
Včasih nastanejo akne zaradi uporabe premastne, okluzivne kozmetike in negovalnih sredstev – tako imenovane kozmetične akne. Poleti lahko nastanejo tako imenovane malorka akne po obrazu in prsnem košu zaradi čezmernega potenja, sočasnega delovanja UV-žarkov in uporabe sončnih zaščitnih sredstev.

Kot ste že omenili, ste spremenili negovalno kozmetiko. Svetujem vam čiščenje kože s čistilnimi geli ali losjoni na vodni podlagi, katerim so lahko dodani blagi keratolitiki, na primer alfahidroksi kisline (mlečna, glikolna) ali salicilna kislina v nizkih koncentracijah.

Tudi negovalne kreme morajo biti narejene na vodni podlagi, da ne pride do okluzivnega učinka. Pozorni morate biti tudi na podlago sončnih zaščitnih sredstev, da ni premastna in okluzivna. Svetujem sončna zaščitna sredstva na vodni podlagi, v razpršilih, gelih, losjonih ali kremah. Vsekakor odsvetujem čezmerno izpostavljanje UV-žarkom.

Težave lahko zmanjšate tudi z uporabo azelaične kisline, ki je na voljo v lekarnah brez recepta. Azelaična kislina deluje nekoliko keratolitično, protimikrobno in protivnetno.

Zelo učinkovito zdravilo za zdravljenje aken so retinoidi oziroma derivati vitamina A, katere je treba poleti uporabljati zelo previdno, saj lahko povzročijo fototoksične reakcije.

Mogoče je tudi, da se je pri vas razvil tako imenovani perioralni oziroma periorbitalni dermatitis zaradi uporabe vlažilnih in mastnih negovalnih sredstev.

Značilne so drobne rožnate bunčice okoli ust, po bradi, okoli oči in včasih tudi po čelu, brez vidnih ogrcev. V tem primeru vam za nekaj dni svetujem opustitev vse kozmetike in umivanje kože obraza z vodo ali fiziološko raztopino. Če bi koža pekla ali srbela, lahko uporabite tudi obkladke s fiziološko raztopino. Pozneje priporočam previdno uporabo lahkih negovalnih sredstev na vodni podlagi.

Zdravnik bo v primeru perioralnega in periorbitalnega dermatitisa predpisal lokalno protimikrobno sredstvo 1 % metronidazol. 


Če bodo vaše težave perzistirale, bo potreben obisk dermatologa.

Lep pozdrav,
Mateja Lisjak

prejšnji članek
Kako naprej, ko je razkrita nezvestoba?
Zdravje
Kako naprej, ko je razkrita nezvestoba?
naslednji članek
Oblika obraza o vas veliko pove
Moda&Lepota
Oblika obraza o vas veliko pove