boštjan-močnik 2
Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko je težko, če ne vojska?«

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako naprej, ko je razkrita nezvestoba?

7. 4. 2016; 08.00
Avtor: Sabina Gombač/Bodi zdrava
varanje, nezvestoba, računalnik, moški,

Najbolj očitni znaki varanja so nenehni izgovori za odsotnost od doma, povečano nadurno delo in večurno sedenje za računalnikom. foto: Profimedia

Za nekoga je varanje dvakrat dnevno pogovarjanje s sodelavcem zunaj delovnega časa, drugi povezujejo nezvestobo le s spolnostjo.

Nezvestoba je prisotna skozi vsa zgodovinska obdobja, v vseh kulturnih okoljih in družbenih slojih. V partnerskem odnosu si je nihče ne želi doživeti in prinaša veliko bolečine za vse vpletene. Na družbeni ravni so prisotna dvojna sporočila, in sicer neodobravanje in hkrati predstavljanje nezvestobe prek različnih medijev kot statusni simbol. Raziskave žal razkrivajo, da narašča.

Če se partnerja odločita, da je njun odnos vreden truda, je prva naloga tistega, ki je varal, da si ponovno pridobi zaupanje, in sicer takoj popolnoma prekine odnos z zunajzakonskim partnerjem.

Kdaj govorimo o nezvestobi?

O nezvestobi govorimo tedaj, ko je eden od partnerjev prelomil zaupanje in s svojimi dejanji prizadel drugega partnerja. Meje so odvisne od referenčnega okvira vsakega para. Za nekoga je varanje dvakrat dnevno pogovarjanje s sodelavcem zunaj delovnega časa, drugi povezujejo nezvestobo le s spolnostjo. Čustvena nezvestoba je lahko bistveno močnejša od spolne nezvestobe in poseže globlje v partnerski odnos.

O nezvestobi govorimo, kadar partner deli intimne vsebine z drugo osebo, partnerju pa to skriva in se od njega čustveno oddaljuje. Najbolj očitni znaki varanja so nenehni izgovori za odsotnost od doma, povečano nadurno delo, večurno sedenje za računalnikom, zlasti v večernih urah, skrivno telefoniranje, čezmerno dopisovanje s SMS-sporočili, skrivanje bančnih izpiskov, težave s spolnostjo (pretirana potreba kot prikrivanje ali umik), izogibanje skupnemu druženju s partnerjem/družino, ambivalenten odnos do otrok, večja skrb za zunanji videz.

Vzroki

Partnerski odnos ni samoumeven, odnosu je treba nameniti čas in energijo, da se ta gradi, razvija in utrjuje. Če postane samoumeven, je več možnosti, da bo zunanje okolje imelo večji vpliv nanj. Afera je pogosto posledica in ne vzrok težav v partnerskem odnosu in govori o tem, da v odnosu nekaj manjka. Vzroki so lahko različni, in sicer: pomanjkanje čustvene povezanosti v odnosu in iskanje manjkajočega zunajpartnerskega odnosa, zapolnitev praznine v obstoječem življenju, želja po pozornosti, dokazovanju, iskanje občutkov večne zaljubljenosti, nerealna pričakovanja od zakona, ponavljanje družinske tradicije kot vzorec reševanja stisk, osebnostna motenost, odvisnost od spolnosti.

O nezvestobi govorimo, kadar partner deli intimne vsebine z drugo osebo, partnerju pa to skriva in se od njega čustveno oddaljuje. foto: Profimedia

Vrste nezvestobe

Nezvestobo razlikujemo glede na trajanje, vzrok ter stopnjo čustvene in spolne navezanosti. Afere so lahko kratkotrajne in ne vsebujejo čustvene komponente, na primer skok čez plot na službeni poti ali zabavi, kjer so stvari ušle izpod nadzora. V tem primeru gre lahko za enkratno dejanje ali ponavljajoče se kratkotrajne afere, ki lahko trajajo več let. Vse bolj je prisotna spletna nezvestoba, ko posameznik neznancu razkriva osebne stiske, saj je tu prisotno manj soočanja s samim seboj kot v resničnem partnerskem odnosu. Afere, kjer se je najprej razvila čustvena navezanost in je pozneje nastopila spolnost, pa so lahko zelo močne in globoko posežejo v partnerski odnos. Dolgotrajne afere, ki trajajo več let in potekajo vzporedno z obstoječo partnersko zvezo, so zveze, kjer oba partnerja iz različnih razlogov ne zmoreta narediti odločilnega koraka in dopuščata afero.

Kako naprej, ko je nezvestoba razkrita

Soočenje z nezvestobo je travmatski dogodek, zato je predelava izgube odnosa in ponovna vzpostavitev zaupanja dolgotrajen proces, ki zahteva svoj čas.

Ob razkritju prevarani doživi šok, poruši se temeljno zaupanje. Prisotna so močna čustva na obeh straneh. Kako se bo prevarana oseba odzvala, je odvisno od trajanja in vrste afere, načina njenega razkritja, preteklih izkušenj, osebnostnih lastnosti in čustvene zrelosti.

Pomembno je, da v trenutku razkritja in v navalu čustev ne sprejemate pomembnih odločitev in da si s partnerjem vzameta čas in prostor, ki je potreben za razmislek, ali je vajina zveza še vredna truda. Poznavanje vrste in dolžine afere pomembno vpliva na odločitev o tem, ali partnerja nadaljujeta odnos.

Sprva, ko je rana še sveža in so prisotna številna vprašanja, intenzivna čustva, nihanje razpoloženja, motnje spanja in prehranjevanja, je pomembno, da poskrbite zase tako, da lahko delujete skozi dan. Izogibajte se destruktivnosti do vseh vpletenih. Razmislite, kdo od vaših bližnjih vam v danem položaju lahko konstruktivno pomaga. Če je bolečina prehuda in ne zmorete sami, si poiščite primerno strokovno pomoč.

Ob ugotovitvi, da so rane pregloboke in je čas za slovo, je kljub odhodu pomembno ugotoviti vzrok, ki je pripeljal do nezvestobe. foto: Profimedia

Ob ugotovitvi, da so rane pregloboke in je čas za slovo, je kljub odhodu pomembno ugotoviti vzrok, ki je pripeljal do nezvestobe, z namenom, da se izkušnja ne bi ponavljala ali vplivala na prihodnje odnose. Kako se poslovita drug od drugega, je še posebej pomembno, če so v zvezi prisotni otroci.

Če se partnerja odločita, da je njun odnos vreden truda, je prva naloga tistega, ki je varal, da si ponovno pridobi zaupanje, in sicer takoj popolnoma prekine odnos z zunajzakonskim partnerjem. Če je to sodelavec/-ka ali poslovni partner in to ni mogoče, je pomembno, da stike omejimo le na poslovno sodelovanje oziroma je čas za razmislek o drugi službi. Bodite popolnoma odkriti in pošteni do prevaranega in ga vnaprej obvestite o stikih, saj mu s tem olajšate dodatne stiske.

V procesu okrevanja sta oba partnerja enakovredno vpletena v skupno predelavo bolečine. Partner, ki je varal, se bo potrudil, da bo ponovno pridobil zaupanje s prevzemanjem odgovornosti za dejanje, z obveščanjem o dogajanju in s potrpežljivostjo do prevaranega. Prevarani partner potrebuje celotno sliko dogajanja, da lahko razume, kaj se je zgodilo. Pomembno je, da ozavestita ozadje afere tako na individualni ravni kot na ravni partnerskega odnosa in odpravita vzroke, ki so privedli do nezvestobe. Če ne uspeta sama poiskati odgovorov, se lahko odločita za strokovno pomoč. Ponovna vzpostavitev zaupanja zahteva odkrito in empatično komunikacijo ter veliko mero medsebojne potrpežljivosti. Pot je zahtevna, a lahko prinese močnejšo vez med partnerjema, kot je bila prej.

prejšnji članek
O lepoti z Bernardo Žarn
Moda&Lepota
O lepoti z Bernardo Žarn
naslednji članek
Strokovnjak odgovarja: Težave z aknami
Zdravje
Strokovnjak odgovarja: Težave z aknami
#nasazenazenska
nasazenazenska