Robert Golob
Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so nedopustne in se morajo končati«

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

O lepoti z Bernardo Žarn

7. 4. 2016; 08.30
Avtor: Katarina Štular/Bodi zdrava
Bernarda Žarn 1

Ob besedah o notranji lepoti se vselej ustrašim, da ne bi zvenele kot iz kakšnega instant novodobnega učbenika za osebno rast. foto: Vito Tofaj

Bernarda Žarn je nekaj posebnega. Tisti žarek, ki ga nosi v sebi, je posledica vsega, kar je, ustvarja, dela … Tokrat sva se malce bolj dotaknili lepote.

Vedno znova, ko vas ugledamo na odru ali malem zaslonu, žarite. Na to nakazujejo številne izpeljanke vašega priimka. Bi rekli, da je ta prijetna energija, ki jo izžarevate, tudi malce dedna?
Verjamem, da v življenju obstajajo naključja in na-ključ-je/a. No, tole na-ključ-je je sposojeno pri Tonetu Pavčku. Zaradi prvih je življenje lahko zanimivejše, zaradi drugih teče, kakor pač teče. Ne glede na to, od kod nam je dan in zakaj gori, se mi zdi notranji ogenj sila pomemben in dragocen. Netijo ga tako drobna veselja kot močne strasti; varuje pa ga tiho zaupanje, da je in bo vse prav, kakor koli pač bo. 

Kadar ste v bližini, se človek počuti zelo prijetno. S tem se strinjajo številni sogovorniki, ki jih imate v svojih oddajah, pa tudi poslušalci, občinstvo na prireditvah … Je to veščina, ki se jo da naučiti, ali se dejansko odlično razpoloženje sicer kaže tudi navzven? 
Hvala za še en kompliment, sem vesela, če je tako, a pazite, da nama kdo ne očita cukernosti. (smeh) Ključno se mi zdi spoštovanje prav vsakega človeka, zanimanje za njegovo pot in kompas, ki ga vodi. Res sem prepričana, da v vsakem lahko najdemo nekaj, kar se nam zdi zanimivo in je vredno občudovanja. Je pa res, da je pri nekaterih to težje najti kot pri drugih. A tudi takšni nas lahko česa naučijo. Neverjetno, koliko ljudi in reči lahko obrne naš pogled k obzorjem, ki bi jih sicer spregledali, če se nam le zdi vredno opaziti jih in jim prisluhniti. 

Nam lahko zaupate, kje črpate toliko energije? Morda so v tem trenutku zanjo tudi malce krive 'počitnice'?
Počitek je nedvomno zelo pomemben. Moj osebni zdravnik, dr. Stanislav Sunčič, me je poučil, da so tri najpomembnejše reči za naše zdravje: voda, zrak in počitek. Moji studenci moči pa so še ljudje, ki jih imam rada, narava, šport in kultura v najširšem pomenu te besede.

Šarm, žar v očeh je tista stvar, ki nam prva pade na pamet, ko nam nekdo omeni vaše ime. Kaj pa bi vi izpostavili na sebi?
Hm, nehvaležno vprašanje ste mi zastavili. Najlažje bi se opisala kot učeče se bitje; ali če se po metaforo zatečem k področju, ki sem ga študirala – želim biti bolj glagol kot samostalnik.

Audrey Hepburn je nekoč dejala, da lepota ženske ni v tem, kaj ima oblečeno ali kakšno pričesko ima, temveč se prava lepota vidi v očeh, ki so vrata do srca. Se strinjate?


Ja, oči so res nekaj človeško čarobnega. Slišala sem tudi, da so vrata do duše. Neprijetno se mi je pogovarjati z ljudmi, ki ne gledajo v oči. Rada se potapljam v oči drugih in jih v njih iščem. Če se ustnice še lahko prisilijo v nasmeh, tudi ko kaj jezi ali boli, se oči ne (z)morejo pretvarjati ali lagati.

Pred leti so vam bralke revije Eva podelile naslov najbolj fatalne ženske. Katera pa je po vašem mnenju najbolj fatalna lastnost, ki jo imate?
Joj, kolikokrat sem morala odgovarjati na to vprašanje in kaj vse sem slišala na to temo. (smeh) Raje kot da bi govorila o sebi, bom odgovorila bolj na splošno. Fatalni se mi zdijo vsi doživljaji, občutenja in ljudje, ki jih začutimo tako močno, da se nas dotaknejo in morda tudi toliko premaknejo, da ob njih vztrepetamo in postanemo malce drugačni.

Znani ste po tem, da svoje zasebno življenje zelo radi ohranjate zase, stran od oči javnosti. Pa vendarle: bi lahko delili z nami, kaj je bil najlepši kompliment, ki ste ga kdaj dobili? Nam zaupate, kdo vam ga je poklonil?
Tistim, ki komplimente trosijo na gosto in prepogosto, težko verjamem. Jih je pa nedvomno prijetno slišati. (smeh) A je globoko iskren pogled lahko včasih večji kompliment kot poplava besed. Me je pa kolega Aki Hasegawa, ki vodi petkovo Dobro uro, spomnil na misel, ki je zdaj ne znam ponoviti dobesedno, a gre nekako v slogu, da samo veliki ljudje zmorejo uzreti veličino v drugem.

Kaj vam pomeni definicija zdravega življenja? Ali bi sami zase lahko rekli, da živite zdravo?
Domišljam si, da živim zdravo. Rada imam šport in tudi tisto, kar po navadi opisujemo kot zdravo hrano, mi ne smrdi. Sicer pa je zdravo življenje zame tisto, kjer se najde čas in prostor za vandranje in počitek, mir in nemir, pogum in negotovost, veselje in žalost.

Ali imate kakšen jutranji lepotni obred, s katerim se začne vaš dan?
Jutra morajo biti mirna, napolnjena z nežnimi milimi mislimi, počasnim zajtrkom in skodelico kave.

Se spomnite kakšnega neprecenljivega lepotnega nasveta, ki ste ga kdaj dobili?


Pokojna babica nas je vnukinje učila, da si je obraz treba umivati s čim bolj mrzlo vodo. Še pomembnejše pa je, da ne smemo drugim dovoliti, da bi nas sekirali, vsaj ne prepogosto. (smeh)

Kdaj se v svoji koži počutite najlepše?
Ko sem pomirjena s seboj in svetom, ko imam in se imam rada.

Menite, da gresta moda in lepota z roko v roki in sta nerazdružljivo povezani ali to ni nujno?
Prijateljica Lorella Flego me je učila, da "kar je udobno, gotovo ni modno". Ker je strokovnjakinja na tem področju, ji verjamem, a dodajam, da je prava lepota najbolj udobna. V mislih imam tisto lepoto, ki se je ne da ujeti na modne brvi ali v izložbe, pač pa jo je treba iskati izza vsega tega.

"Ključno se mi zdi spoštovanje prav vsakega človeka, zanimanje za njegovo pot in kompas, ki ga vodi." foto: Vito Tofaj

Ko se pogledate v ogledalo, je vaša prva misel …
Vse bolj sem hvaležna svojemu telesu, da je udoben dom za dušo.

Imate kakšno lepotno razvado, ki je nikakor niste pripravljeni izpustiti iz svojih rok?


Trudim se živeti tako, da bi si življenje čim manj obremenjevala z ujetostjo v razvade. A da mi ne boste očitali, da se izmikam konkretnemu odgovoru – težko bi jima rekla, da sta lepotni razvadi, a zelo bi ju pogrešala: to sta tek in joga. Blagodejno delujeta na tisti del mene, ki se kaže navzven, in še bolj na tisti del, ki živi navznoter.

Kaj pa skrb za notranjo lepoto? S čim si jo najbolj nahranite?
Ob besedah o notranji lepoti se vselej ustrašim, da ne bi zvenele kot iz kakšnega instant novodobnega učbenika za osebno rast. Rada se učim, berem, gledam, opazujem, sprašujem, se čudim in čutim.

Kaj pa vas osrečuje? Kako si nahranite duha?
Osrečijo me lahko besede, stavki, ki se mi zdijo tako lepi, da zavibrirajo v meni, enako je z melodijami, podobami … Najbolj in seveda najpomembnejše pa seveda ljudje, ki jih imam in me imajo radi.

Katera ženska je za vas zares lepa?
Veliko jih je. Prijateljica Martina je nekoč v hecu neki drugi prijateljici, ko je o nekom spraševala, kako je videti, dejala: "Ne poslušaj nje, njej je skoraj vsak lep." In res je, vsakdo je po svoje lep, če le ne pozabi na lepo v sebi.

Kaj pa slavna ženska, ki po vašem mnenju najbolj predstavlja lepotno ikono?
Ne bom izbrala med slavnimi, izbrala bom svojo mamo, ki je nikoli nisem videla naličene, a se meni še vedno zdi ena najlepših žensk, neskončno lepa v svoji nenarejeni skromnosti, srčnosti in dobronamernosti.

Odkar vas poznam, sem z vaše strani slišala že ogromno življenjskih modrosti, ki jih prenašate naprej. Katere se sami najbolj držite (in kdo vam jo je zaupal)?


Vam bom zaupala zadnjo, ki se me je globoko dotaknila, prebrala sem jo v knjigi Vila Amalija Pascala Quignarda: "Dom je kraj, kjer je našim napakam oproščeno, kjer so naše šibkosti sprejete." In menim, da se je treba udobno 'udomiti' predvsem v sebi.

prejšnji članek
Družinski izleti po Sloveniji
Zdravje
Družinski izleti po Sloveniji
naslednji članek
Kako naprej, ko je razkrita nezvestoba?
Zdravje
Kako naprej, ko je razkrita nezvestoba?
#obraziavenija
obraziavenija