sekolar, mizna krožna žaga
Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, agencija se ne da

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000
Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in Dodikovega tajkuna? Boj za državni kamnolom.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Družinski izleti po Sloveniji

7. 4. 2016; 10.00
Avtor: Maša Rener/Bodi zdrava
Raziščite Škocjanske jame

Bogomir Magajna je imel pri pisanju Brkonje Čeljustnika pred očmi Škocjanske jame. Lepšega domovanja za tega dobrodušnega divjega moža si ne bi mogel izmisliti.

Predstavljamo vam nekaj enodnevnih družinskih izletov, ki bodo navdušili tako vas kot najmlajšega člana vaše družine. Sploh če mu boste ob tem povedali zgodbico.

Na otok ljubezni

Reka Mura, v kateri naj bi po ljudskem izročilu bival povodni mož, teče po ravnini Murskega polja. Zaradi majhnega padca vijuga in nenehno spreminja strugo, tako je skozi stoletja ustvarila naravni otok, ki so ga domačini poimenovali Otok ljubezni. Na njem potekajo različne aktivnosti, ena najpomembnejših so tradicionalni Büjraški dnevi drugi teden v avgustu. Posvečeni so predvsem spominu na življenje in delo ljudi, ki so skozi desetletja živeli s to večkrat nemirno reko. Zanimivosti v bližini: gozdna učna pot v Veržeju, Babičev mlin in okrog 150 let stara vrba pri njem, Beltinški grad z baročno zasnovanim parkom. Pred izletom preberite: Jakob Kelemina – Bajke in pripovedke slovenskega ljudstva, Gestrin.

Ob izvire Ljubljanice

Še preden je Jazon z argonavti priveslal do izvira Ljubljanice, naj bi naletel na veliko jezero, kjer se je boril z močvirsko pošastjo. To naj bi bil tisti zmaj, ki ga danes vidimo v ljubljanskem mestnem grbu, ladjo Argo pa najdemo v vrhniškem grbu. Izvir Ljubljanice strokovnjaki delijo v tri večje skupine: Retovje, Močilnik in Bistra, poleg tega pa reko napaja še veliko potokov, studencev in izvirov. Najbolj zanimiva sta morda Močilnik in Retovje. Zanimivosti v bližini: Bistra s Tehniškim muzejem, gozdna učna pot Mali plac, Kuclerjev kamnolom, Cankarjeva rojstna hiša. Pred izletom preberite: Dušica Kunaver – Slovenske ljudske pripovedi.

Pri pisanju članka smo si pomagali s knjigo Pravljične poti Slovenije, ki je izšla pri založbi Sidarta.

Tja, kjer domuje divji mož

Pisatelj in zdravnik Bogomir Magajna je imel pri pisanju Brkonje Čeljustnika pred očmi bližnje Škocjanske jame. Lepšega in bolj dih jemajočega domovanja za tega dobrodušnega divjega moža si ne bi mogel izmisliti. Park Škocjanske jame leži na matičnem Krasu in je pravi muzej na prostem. V njem lahko spoznavate lepo razvite površinske in podzemne pojave, med katerimi z naravno prvinskostjo vsekakor izstopa splet Škocjanskih jam. Zanimivosti v bližini: Mlini v soteski Reke, ruševine gradu Školj, Jurjev skeden z arheološko-krasoslovno zbirko, vodna zbiralnika v Škocjanu in Matavunu. Pred izletom preberite: Bogomir Magajna – Brkonja Čeljustnik.

Reka Mura, v kateri naj bi po ljudskem izročilu bival povodni mož, teče po ravnini Murskega polja. foto: Arhiv Svet24

Pod piškav zmajev zob

Zob, ki naj bi se zakotalil iz zmajevih ust, se je zasadil na severozahodni obronek Jelovice. Po eni od ohranjenih pripovedk je bil to zob bohinjskega zmaja, izpulila pa naj bi mu ga čarovnica. Zato je morda njej v spomin dobil ime Babji zob, ki danes velja za enega najbolj znanih skalnih samotarjev pri nas. V bližini tega nenavadnega kamnitega stolpa je še ena znamenitost, vredna ogleda – Jama pod Babjim zobom. Zanimivosti v bližini: Blejsko jezero, slap Iglica na Bohinjski Beli, Ajdovski gradec. Pred izletom preberite: Mirko Kunčič – Triglavske pravljice (Zmajev zob).



prejšnji članek
Odlična dieta, ki vas bo prerodila!
Zdravje
Odlična dieta, ki vas bo prerodila!
naslednji članek
O lepoti z Bernardo Žarn
Moda&Lepota
O lepoti z Bernardo Žarn