zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Tehtnica - vaš prerok in sodnik

14. 4. 2016; 09.30
Avtor: Lea Pufek/Fatalna
ženska, misli
Ste se kdaj vprašali, kaj je tisto, kar v resnici merite, ko stopite na tehtnico? Svojo težo? Zdravje? Lepoto? Vrednost?

Čeprav je še do nedavno veljalo, da je redno tehtanje učinkovit način hujšanja in nadziranja telesne teže, rezultati zadnje dolgoletne študije kažejo, da imajo številke, ki jih pokaže tehtnica, veliko večjo težo, kot si predstavljamo.

Kaj je prvo, kar naredite, ko vidite tehtnico? Bodisi refleksno stopite nanjo ali pa vas pogled nanjo strese in vas navda z občutkom krivde. Ta na videz povsem nenevaren gospodinjski pripomoček ima zares nenavadno moč nad nami. Postal je skorajda obvezna oprema vsake kopalnice in posledično tudi sprožilec obsedenega vedenja ali negativnih občutkov. V sodobni družbi je to pravzaprav pričakovano. Živimo v času, ko je suho, lažje in manjše vedno boljše, lepše in, da, tudi več vredno. Obremenjeni smo s kilogrami in težo, ki so že zdavnaj začeli razkrivati več kot samo maso našega telesa, prepričani smo celo, da je tehtnica lahko edini kazalec našega zdravja. Tehtnice so postale osrednje merilo naše vrednosti, preroki, ki napovedujejo, kako se bomo počutili od tehtanja naprej in kako dober bo naš dan, ter sodniki, ki vsak dan znova razsojajo, ali smo dobri ali slabi, vredni ali nevredni.

Obremenjeni smo s kilogrami in težo, ki so že zdavnaj začeli razkrivati več kot samo maso našega telesa.

Redno tehtanje pripomore k ohranjanju telesne teže

Vsaj tako pravijo mnogi strokovnjaki. Redno tehtanje naj bi pripomoglo k učinkovitejšemu hujšanju oziroma nadziranju optimalne telesne teže. To zagovarjajo tako osebni trenerji, zdravniki, prehranski strokovnjaki in mnogi, ki so shujšali z rednim tehtanjem. Tako kažejo celo rezultati raziskave, ki je bila opravljena letošnjega junija na univerzi v Cornellu. Raziskovalci so spremljali 162 posameznikov med njihovim hujšanjem in ugotovili, da tisti, ki se redno tehtajo, učinkoviteje izgubljajo telesno težo. Zakaj? Ker v tehtnici najdejo nekoga, ki jih ves čas nadzira, neke vrste avtoriteto, zaradi katere se veliko bolj držijo strogega shujševalnega režima, ugotavljajo raziskovalci. Čeprav redno tehtanje morda res učinkoviteje pripomore k hujšanju, pa psihologi vendarle opozarjajo na druge negativne posledice tehtanja, ki so nakazane tudi že v omenjeni raziskavi. Redno tehtanje namreč predstavlja neki stres, strah pred tehtnico je namreč tisti, ki zagotavlja nižjo telesno težo. Pa je to res dobro za nas? Je tak način ohranjanja zdravja res zdrav? Da je tehtnica tisti diktator, ki nam odreja način prehranjevanja in življenjski slog?

Tehtanje nima nikakršne povezave s telesno težo

Podrejanje življenjskega sloga tehtnici psihologi vidijo kot nadvse problematično zlasti v primeru mladostnikov, ki so v obdobju sprejemanja samih sebe. V tem obdobju so tudi precej dovzetni za razvoj prehranjevalnih motenj. Redno tehtanje namreč lahko k temu precej pripomore, razkriva spet neka druga študija, katere rezultate so letos objavili v časopisu Journal of Nutrition Education and Behavior. Študija je deset let spremljala skoraj dva tisoč mladostnikov, od tega je bilo več kot polovico žensk, v najbolj kritičnih mladostniških letih. Dve tretjini sodelujočih je imelo normalno telesno težo. Pri spremljanju njihove telesne teže, navad tehtanja in psihičnega počutja v desetih letih raziskave so prišli do presenetljivih odkritij. Med rednim tehtanjem in telesno težo posameznika oziroma njegovim indeksom telesne mase ni nikakršne povezave. Mladostniki, ki so se tehtali redno, niso po desetih letih v povprečju imeli nič bolj optimalne telesne teže kot tisti, ki se niso tehtali. To odkritje je povsem v nasprotju s prepričanjem, da tehtanje pomaga pri ohranjanju nižje telesne teže. Strah pred tehtnico morda na kratki rok pomaga shujšati, a hkrati ne prinese nič dobrega.

Tehtanje spodbuja nezadovoljstvo

Drugo precej pomembno odkritje omenjene desetletne študije pa opozarja na širši kontekst posledic, ki jih ima redno tehtanje lahko na posameznikovo življenje. Tako moški kot ženske, ki so se redno tehtali, so pokazali precej visoko stopnjo zaskrbljenosti glede svoje teže, ki se je zlasti pri ženskah odražala v skrb vzbujajočih posledicah. Ženske, ki so se tehtale redno, so bile namreč (kljub normalni teži) bolj nezadovoljne s svojo težo in telesom, kazale so več znakov depresije in imele precej nižjo stopnjo samozavesti kot tiste, ki se niso tehtale. Kot kaže, ima tehtanje več negativnih kot pozitivnih posledic za človeka, pravijo psihologi. Pripomore k slabšemu zadovoljstvu z lastnim telesom, k slabi samopodobi, celo k depresiji. Namesto da bi uspešno ohranjali telesno težo in se bolje počutili, s tehtanjem poglabljamo zaskrbljenost glede svoje teže in zdravja ter nezadovoljstvo s svojim telesom, bitjem in življenjem.

Ženske, ki so se tehtale redno, so bile namreč (kljub normalni teži) bolj nezadovoljne s svojo težo in telesom, kazale so več znakov depresije in imele precej nižjo stopnjo samozavesti.

Tehtnica ni merilo za zdravje

Zaradi obsedenosti s telesno težo smo ljudje prišli celo tako daleč, da smo prepričani, da so kilogrami tudi odsev našega zdravja. Čeprav to v skrajnih primerih drži, pa je povsem neresnično, kadar gre za posameznike znotraj sprejemljivega razpona telesne teže. In za to, da vemo, kaj se dogaja z našim telesom in v kakšnem stanju je, v resnici ne potrebujemo tehtnice. Če svoje telo dobro poznamo in mu znamo prisluhniti, bomo brez težav opazili, kdaj smo se zredili oziroma kdaj shujšali. Takrat bomo tudi vedeli, zakaj in kako to izravnati. Prav tako je treba vedeti, da optimalna telesna teža še ni zadostno zagotovilo, da smo zdravi. Zdravje je predvsem odvisno od dveh dejavnikov: naše genetike in našega življenjskega sloga. Če torej zdravo živite, se redno gibljete in jeste raznovrstno hrano z dovolj vitamini in minerali, ste kljub nekaj kilogramom čez dovoljeno mejo povsem zdravi. Če je vaše telo v ravnovesju in ste z njim zadovoljni, kilogrami niso tako pomembni. Razne raziskave so celo pokazale, da ljudje, ki imajo nekaj kilogramov preveč, živijo dlje od tistih, ki imajo idealno telesno težo, kar je dober dokaz, da telesna teža nikakor ni kategorija, ki nas določa.

Prav tako je treba vedeti, da optimalna telesna teža še ni zadostno zagotovilo, da smo zdravi.

Zakaj se sama več ne tehtam

Na tem mestu naj pristavim, da tudi sama že več let nisem stopila na tehtnico. Razlog za to je dejstvo, da se mi je pred leti, ko sem prvič začela zagrizeno hujšati, tehtnica zamerila. Kljub opazni razliki v obsegu ni pokazala nič manj kilogramov, zaradi česar sem bila nadvse razočarana in obupana. A sem si pozneje priznala, da se kljub enaki številki na tehtnici počutim veliko bolje. Sem zadovoljna sama s seboj, nosim manjša oblačila, začela sem redno telovaditi, se zdravo prehranjevati, nisem več toliko bolna, moje telo je v ravnovesju, vsi telesni cikli so redni in usklajeni, imam kondicijo, imam moč in vzdržljivost, sem veliko bolj gibčna, bolje spim in sem manj utrujena. Skratka, sem srečna, zadovoljna sama s seboj in zdrava. Vse to, odkar se več ne tehtam. Ker poslušam svoje telo in se ravnam po njem. Dovolim, da mi telo samo narekuje, kaj je dobro zanj, ne dovolim pa, da bi navadna plošča s številčnico določala mojo vrednost in zadovoljstvo. Teža nas ne sme določati. Ker je, kot kaže, precej slab kazalec našega zdravja, sploh pa ni nikakršen kazalec naše vrednosti in osebnosti.

prejšnji članek
Robert De Niro: Moj sin po cepljenju MMR spremenjen
Svet slavnih
Robert De Niro: Moj sin po cepljenju MMR spremenjen
naslednji članek
Je mogoče, da je slavna igralka zopet noseča?
Svet slavnih
Je mogoče, da je slavna igralka zopet noseča?