stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ali ogljikovi hidrati res redijo?

14. 4. 2016; 06.30
Avtor: Lea Pufek/f+Fatalna
riž
Izgubljanje teže je navadno povezano z omejitvami, med katerimi je najpogostejša ta, da se je treba izogibati ogljikovim hidratom.

A je ta trditev ravno toliko resnična, kot je neresnična. Odvisno je namreč od tega, katere ogljikove hidrate jeste. Zdravi, tako imenovani kompleksni ogljikovi hidrati, ki imajo nižji glikemični indeks, naj bi predstavljali kar 40 odstotkov dnevnega vnosa hrane.

Pravilo, da se je treba za uspešno hujšanje izogibati ogljikovim hidratom, je povsem za lase privlečeno. Zlasti zato, ker mnogi prehranski strokovnjaki in zdravniki opozarjajo, kako pomembni so ogljikovi hidrati v vsakodnevni prehrani. Kar je glede ogljikovih hidratov zares pomembno, je njihova prava izbira. Pomembno je namreč izbirati kompleksne ogljikove hidrate, ki so veliko bolj kakovostni, imajo nižji glikemični indeks in vsebujejo mnoge za naše telo pomembne prehranske snovi. Med kompleksne ogljikove hidrate spadajo naravna, nerafinirana in industrijsko nepredelana živila, kot so polnozrnati in grahamovi izdelki, rjavi riž, nekatera zelenjava in sadje. Slani in sladki prigrizki, sladke in gazirane pijače, ocvrta hrana, sladkorji in sladkarije, dolgozrnati riž in živila iz bele moke pa spadajo med enostavne ogljikove hidrate, ki našemu telesu v prevelikih količinah ne koristijo, zato jih je treba uživati zmerno.

Vendarle pa je pomembno, da ogljikove hidrate uživamo. Predvsem zaradi naslednjih razlogov.

OH so hrana za možgane

Za pravilno delovanje možganov so ogljikovi hidrati ključnega pomena. Naši možgani se namreč 'hranijo' z glukozo, glukozo pa naše telo pridobiva iz ogljikovih hidratov. Če jih zaužijemo premalo, naše možganske funkcije oslabijo. Težje razmišljamo, se učimo in si zapomnimo stvari, ker živčni prenašalci nimajo dovolj glukoze za ustrezno sintezo.

OH zmanjšujejo napihnjenost

Kompleksni ogljikovi hidrati, zlasti polnozrnati izdelki, sadje in zelenjava, vsebujejo ogromno vlaknin. Vlaknine pa so pomembne za redno in urejeno prebavo. Če vaše telo redno odvaja odpadne snovi, ste veliko manj napihnjeni, posledično imate manjši trebuh, manj maščobe na trebuhu ter lepšo polt in kožo.

OH nas osrečujejo

Saj veste, ko pojeste nekaj sladkega ali pregrešnega, se počutite bolje. Tujci celo poznajo pregovor, da je s testeninami vse bolje. In v tem je kar nekaj resnice. Večina ogljikovih hidratov namreč vsebuje triptofan, ki v možganih sodeluje pri tvorbi hormona seratonina, ki ga poznamo kot enega od hormonov sreče in dobrega počutja. Brez zadostne količine triptofana upade tudi raven seratonina, kar pa močno vpliva na depresijo in motnje spanja.

OH nam dajejo energijo

Ogljikovi hidrati so neke vrste gorivo za naše telo. Glukoza, ki nastaja iz ogljikovih hidratov, je namreč glavni poganjač našega telesa. Ne samo naših možganskih funkcij, ampak tudi našega fizičnega delovanja. Zato je zlasti v zimskih mesecih, ko naše telo za ogrevanje porabi več energije kot poleti, pomembno, da uživamo ustrezne količine ogljikovih hidratov. Čeprav lahko nekaj energije za delovanje telo pridobi tudi iz maščob in beljakovin, pa je največ in najlažje dobi iz ogljikovih hidratov. Zato športniki pred velikimi napori tako zavzeto goltajo testenine.

OH vsebujejo vitamine

Verjetno vam je že znano, kako zelo so za srčno zdravje pomembni polnozrnati izdelki, malo manj pa je znano, da so polnozrnati izdelki tudi eden največjih virov vitamina B. Ta je pomemben pri tvorbi energije iz hrane in rdečih krvničk. Sadje in zelenjava, ki zaradi večje vsebnosti sladkorjev spada med ogljikove hidrate, pa sta prav tako bogata z raznimi vitamini in minerali, ki so pomembni za delovanje telesa.

Čeprav lahko nekaj energije za delovanje telo pridobi tudi iz maščob in beljakovin, pa je največ in najlažje dobi iz ogljikovih hidratov.

OH preprečujejo srčna obolenja

Mnoge raziskave so že potrdile blagodejni učinek polnozrnatih izdelkov na srčno zdravje v starosti. Polnozrnat kruh, testenine in riž so se izkazali za odlične pri zniževanju možnosti za razvoj srčnih bolezni in holesterola v krvi.

OH so preprosto okusni

Večinoma ogljikovi hidrati veljajo za pregreho. Zato ker imajo navadno dober okus. Vse, kar nosi oznako ogljikov hidrat, je preprosto neubranljivo. Raziskave prav tako kažejo, da ljudje pri dietah ravnamo takole: stvari, ki se jim med dietam strogo in povsem odpovemo, po končani dieti nadomestimo v ogromnih zaporednih količinah. Zato imajo diete večinoma jojo učinek. Zaradi vsega tega se je preprosto nesmiselno odpovedovati nečemu okusnemu, ki je za nameček še dobro za naše zdravje. Samo količino je treba prilagoditi. Poleg tega pa so raziskave prav tako pokazale, da se hrana, ki jo uživamo z veseljem in brez slabe vesti, veliko bolje in hitreje prebavi kot tista, ki jo jemo v prisotnosti stresnih hormonov krivde. To bo najbrž razlog, zakaj so Francozinje tako vitke.

prejšnji članek
Ljubezen vse prenaša. Pa res?
Odnosi
Ljubezen vse prenaša. Pa res?
naslednji članek
Ali ste vedeli, da lahko bolečino premagate sami?
Moda&Lepota
Ali ste vedeli, da lahko bolečino premagate sami?
#nasazenazenska
nasazenazenska