sveča
Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

1711376183-dsc0361-01-1711376151675
Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati seminarske naloge za njegov študij #e-pošta

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

Ljubezen vse prenaša. Pa res?

14. 4. 2016; 07.15
Avtor: Agata Rakovec Kurent/Fatalna
odnosi, ženska, moški, ljubezen
Čeprav je v Svetem pismu zapisano: "Ljubezen vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane," že dolgo vemo, da to ni čisto res.

Obstajajo namreč stvari in početja, ki lahko naredijo konec še tako močnemu in idiličnemu razmerju. Katerim napakam se je bolje izogniti, če želite še naprej uživati srečo v dvoje?

1. Partnerja imate za samoumevnega

Kdaj ste izbranca nazadnje pohvalili in mislili resno? Ko partnerja nehamo ceniti, je to znak za alarm, pravi Bill Ferguson, nekdanji ločitveni odvetnik in avtor knjige How to Heal a Painful Relationship (Kako pozdraviti ranjeno razmerje). »Zelo hitro dosežemo, da se nekdo počuti prizadeto in neljubljeno. Taka oseba se začne umikati ali zatekati h kritiki. Potem je prizadet še drug partner, ki se začne vesti enako. Negativno spiralo lahko ustavimo le tako, da se partner ob nas spet začne počutiti cenjeno in ljubljeno,« pravi Ferguson.

2. Lenoba

Se veselite zime tudi zato, ker lahko britvice in depilacijske kreme do pomladi pospravite v predal? Je po poroki vaše najljubše (in edino, ki ga nosite doma) oblačilo postala trenirka? Spomnite se metuljčkov v trebuhu pred prvimi zmenki z vašim izbrancem in ur, ki ste jih preživeli pred ogledalom pred usodnim srečanjem. Že res, da je duhovna bližina pomembna, toda tudi fizična je. In neurejeni ali celo rahlo zanemarjeni ljudje res niso privlačni. Če sta s partnerjem nazadnje seksala za njegov rojstni dan, je skrajni čas, da se vzamete v roke. Zapeljivo spodnje perilo, nekaj kapljic najljubšega parfuma in akcija!

Če sta s partnerjem nazadnje seksala za njegov rojstni dan, je skrajni čas, da se vzamete v roke

3. Oddaljena bližina

Z vsakim sporom, ki ga ne razčistita, se razdalja med vama povečuje, in če se ne znata konstruktivno prepirati, lahko med vama zrase zid, ki bo previsok, da bi ga lahko porušila. »Ko se veča razdalja med partnerjema, občutek ljubezni zbledi. Da se temu izognete, partnerju razložite, kaj vas razburja in jezi. Odložite svoje breme. Ko to storite, razdalja med vama izgine in ljubezen se vrne,« je prepričan Ferguson. Partnerju moramo hkrati razložiti, še opozarja, da hrepenimo po večji bližini in da ga ne želimo spreminjati ali ga okriviti za nastali položaj.

4. Nesprejemanje partnerja

Irena je vedno mislila, da se je poročila nekoliko pod svojo ravnjo. Igorja je imela sicer rada, toda bila je prepričana, da je on tisti, ki mora biti hvaležen, da jo je osvojil, in tako se je tudi obnašala. Nič, kar je naredil, ni bilo dovolj dobro zanjo. Kritizirala je njegove prijatelje, slog oblačenja in celo okvir očal, ki mu ga je sama pomagala izbrati. Ko je po petih letih zakona Igor zahteval ločitev, ker se je zaljubil v drugo žensko, je sprva mislila, da se šali, nato pa jo je skoraj pobralo. Moževe vrednosti se je žal zavedla prepozno, ko se je ta že zatekel v objem ženske, ki ga je cenila takega, kot je. Se prepoznate v Ireninem opisu? Zavedati se morate, da se ljudje ne spreminjamo. Res se, ko smo v odnosu z nekom, ki ga imamo resnično radi, prilagajamo po najboljših močeh, toda ne pričakujte, da boste iz žabe z veliko ljubezni kdaj naredili princa. Zato je pomembno, da nekoga resnično dobro spoznate, preden si z njim ustvarite družino. Prostor za izboljšave je namreč skopo odmerjen.

Ne pričakujte, da boste iz žabe z veliko ljubezni kdaj naredili princa.

5. Pomanjkanje pogovorov

Se s partnerjem pogovarjata le še o otrocih in delitvi gospodinjskih opravil? Dobra komunikacija je ključ do dolgotrajno uspešnega razmerja. Partner žal nima steklene krogle, da bi lahko bral vaše misli, zato o svojih težavah, skrbeh, pa tudi radostih spregovorite z njim. Pomaga tudi, če se znate svojim napakam iz srca nasmejati. Par, ki se skupaj veliko smeje, se bo skupaj tudi postaral. Če zaradi hitrega življenjskega ritma za pogovor nikoli ne najdeta pravega časa, enkrat tedensko organizirajta govorilne ure. Zraven popijta kozarec vina in prižgita kakšno svečo in kmalu bodo takšna srečanja postala ritual, ki se ga bosta oba veselila.

6. Neskladnost

Nasprotja se privlačijo, toda za razmerje, ki bo trajalo, je bolje izbrati sorodno dušo, pravijo strokovnjaki. Če sta si s partnerjem različna kot dan in noč, to še ne pomeni, da morata vreči puško v koruzo. Pomembno je, da si v razmerju pustita dovolj časa in prostora, da vsak lahko počne stvari, ki so mu ljube, in se ne omejujeta. Če partnerja sicer krasijo lastnosti, ki jih cenite, lahko ob kakšni ekstravagantnosti mirno zamižite na eno oko.

7. Nezvestoba

Prevara ne pomeni nujno konca razmerja, vsekakor pa odnosu zada hudo rano. Ob nezvestem partnerju imate dve izbiri: odidite ali mu oprostite. Če ostanete z njim, hkrati pa mu vsak dan očitate trenutek slabosti, tako le podaljšujete agonijo, saj se konec razmerja nezadržno približuje.

8. Spremenjene družinske razmere

Sicer idilično razmerje lahko spremenijo tudi zunanji dejavniki, na katere dostikrat nimamo vpliva. Izguba službe ali selitev ostarelih staršev v naše gospodinjstvo predstavljata stres, ki ga preživijo le najmočnejši. S partnerjem se odkrito pogovorita o nastalem položaju in skušajta najti kompromis, ki bo ustrezal obema. Naj se sliši še tako čudno, toda tudi vajin ljubki otročiček, ki sta ga tako težko pričakovala, lahko uniči vaše razmerje. Če po rojstvu otroka postaneta le še mami in ati, se bosta oddaljila. Vsaj enkrat na mesec, še raje pa bolj pogosto, prepustite skrb za malčka starim staršem ali varuški, z dragim pa si privoščita večer le zase in nadoknadita zamujeno.

Naj se sliši še tako čudno, toda tudi vajin ljubki otročiček, ki sta ga tako težko pričakovala, lahko uniči vaše razmerje.

9. Ljubosumje

O bolezni, ki načenja številna razmerja, smo obširno pisali v eni od prejšnjih številk revije Fatalna, zato na tem mestu le ponovimo: ljubosumje z ljubeznijo nima nobene zveze. Je odraz negotovosti in slabe samopodobe. Posesivneža, ki vas skuša zapreti v kletko, vam v kratkem času, ki ga imamo na voljo na tem planetu, nikakor ni treba prenašati. Znebite se torej mlinskega kamna okrog vratu in zadihajte s polnimi pljuči.

10. Nasilje

Za nasilje nad ljubljeno osebo ni nobenega opravičila. Vsi vemo, da moramo ob prvem znaku fizičnega nasilja spakirati kovčke in se ne ozirati nazaj. Nasilje je lahko tudi psihično. Če so doma na dnevnem redu žaljivke in poniževanje, če vas partner ne podpira in vam vceplja misel, da niste vredni njegove ljubezni, vedite, da ste vredni več in da si zaslužite kaj boljšega.

prejšnji članek
Manekenka svoje izklesano telesce dolguje ...
Svet slavnih
Manekenka svoje izklesano telesce dolguje ...
naslednji članek
Ali ogljikovi hidrati res redijo?
Zdravje
Ali ogljikovi hidrati res redijo?
#obraziavenija
obraziavenija