državna meja
Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s Slovenijo

1695633573-dsc09685-1695633263267
Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zdravila iz narave

17. 4. 2016; 08.45
Avtor: Marjana Romanović/Bodi Zdrava
kamilica_ThinkstockPhotos-453107357

foto: Thinkstock

Prava kamilica raste po vsej Evropi. Je enoletna rastlina in cveti od maja do avgusta. Uporabni deli rastline so predvsem sveži in posušeni cvetovi.

Zdravilne lastnosti

Je naravni antibiotik in deluje pomirjujoče na želodec ter lajša črevesne težave. Čaj iz kamilice se uporablja pri vnetnih obolenjih želodca in črevesja. Blaži bolečine pri menstruaciji zaradi spazmatičnega delovanja. Pospešuje celjenje ran. Uporablja se za izpiranje grla in ustne votline. Kamilični čaj uporabljamo tudi za nego dojenčkov.

Uporaba

Žličko kamiličnih cvetov in žajblja prelijemo z 2 decilitroma vrele vode in pustimo stati 10 minut. Čaj precedimo in ga ohlajenega uporabljamo večkrat na dan za izpiranje.

ČAJ GOZDNEGA SLEZENOVCA ZA IZPIRANJE DLESNI

Je dvoletna rastlina in raste po vsej Sloveniji. Rastišče te rastline so travniki in puste poti. Za domačo uporabo lahko nabiramo cvetove vseh vrst slezenovca, ki raste pri nas. Cvetove nabiramo od junija do oktobra.

Zdravilne lastnosti

Listi in cvetovi slezenovca pomagajo pri vnetju žrela, blažijo kašelj, ki je posledica razdražene sluznice. V ljudski medicini se slezenovec uporablja za obkladke za izpiranje ran in nosne sluznice pri prehladih ter za blažitev simptomov vnetih oči.

Uporaba

V pol litra vode 10 minut kuhamo 2 žlici korenin slezenovca. Čaj odcedimo, ohladimo in uporabimo večkrat na dan za izpiranje.

MELISA ZA KREPITEV USTNE SLUZNICE

Melisa je trajnica in je sorodnica žajblja in sivke. Izvira z vzhodne obale Sredozemlja. Vsebuje grenčine, soli in čreslovine, ki vsebujejo geraniol, citral in citronelal, ki dajejo melisi nežen vonj po limonah.

Zdravilne lastnosti

Pomirja stisko, tesnobo, potrtost in glavobol. Uporablja se lahko pri prebavnih motnjah, ki jih povzročata tesnoba in potrtost. Eterična olja melise delujejo pomirjevalno in sproščujoče. Krepi srce in ožilje ter niža krvni tlak.

Uporaba

S pol litra vrele vode prelijemo po 1 žlico zelišč v kombinaciji melisa, kamilica in meta. Čaj za 1 uro odstavimo, da se ohladi. Precedimo in večkrat na dan izpiramo ustno votlino.

Dobro je vedeti!

Nosečnicam in doječim materam se iz splošne previdnosti uporaba ne svetuje. Izogibajte se dolgotrajni redni rabi (več kot 2–3 mesece), saj melisa lahko zmanjšuje aktivnost spolnih žlez.

ČAJ POPROVE METE PROTI BOLEČINI V ZOBU

Že v Egiptu in Grčiji so poprovo meto uporabljali kot krepčilo za živce. In že stoletja se uporablja kot začimba in zdravilo.

Zdravilne lastnosti

Pomirja živce. Pri prehladih deluje razkuževalno. Sprošča obrobno živčevje, spodbuja znojenje, hkrati hladi in blaži bolečine. Lajša glavobol in napetosti. Odpravlja nespečnost. Eterično olje blaži bolečine v sklepih in mišicah. 

Uporaba

Žličko zelišča prelijemo s pol litra vrele vodi in pustimo stati do 10 minut. Pripravljen čaj ohladimo in nato uporabimo za izpiranje.

Dobro je vedeti!

Nosečnice in doječe matere naj se izogibajo uporabe mete v večjih količinah. Dolgotrajna uporaba eteričnega olja za inhaliranje je lahko škodljiva.



prejšnji članek
Nega v luninem ritmu
Zdravje
Nega v luninem ritmu
naslednji članek
Ljubezen ali sebičnost?
Zdravje
Ljubezen ali sebičnost?