Superživil nam ni treba iskati med eksotičnimi prehranskimi dopolnili, ampak jih raje poiščimo v domačem okolju, saj je dokazano, da bomo tako več naredili za svoje zdravje. In prav zelje je eno tistih živil, ki našemu zdravju koristi, saj so številne raziskave dokazale, da so zelje in druge križnice zaščitna živila. So namreč kakovosten vir vitaminov, rudnin, prehranskih vlaknin in drugih koristnih snovi.
ZELJE SKOZI VSE LETO
Slovenci smo znani po tem, da gojimo veliko zelja, morda celo največ med vrtninami. Jemo ga lahko sveže kuhanega ali kislega skozi vse leto. Zelje razvrščamo glede na letni čas na pomladne, poletne, jesenske in zimske sorte. Glede na videz ločujemo zelje s polovičnim srcem, z zelenim srcem, glavnato belo in rdeče zelje.
Spomladansko zelje ima gladke, rahle liste in drobno glavo. Sorte z zelenim srcem imajo lahko okrogle ali stožčaste glave.
Zimsko zelje ima trdo belo glavo. Kitajsko zelje ima nekoliko milejši okus kot navadno zelje.
Zimsko belo zelje je pri nas najbolj razširjeno. Ohrani se najdlje in je zato najboljše za shranjevanje. Ima zbito glavo s hrustljavimi listi in je primerno za rezanje in ribanje. Uporabljamo ga za zeljnato solato, za jedi iz svežega zelja in za kislo zelje.
Rdeče zelje se od belega razlikuje po barvi, ki je lahko temno rdeča, rdeče vijolična ali modrikasta. Navadno ga kuhamo s kisom, da se ohrani njegova značilna barva. Pogosto ga postrežemo k divjačinski in gosji pečenki. V Švici, na Danskem in Nizozemskem ga dušijo z jabolki in dišavnicami.
PREDNOSTI ZELJA
Ali ste vedeli, da je hranilna vrednost 100 gramov surovega zelja le 26 kilokalorij? Zato je zelje več kot odlično za kakšno spomladansko očiščevalno dieto. Poleg malo kalorij pa vsebuje veliko vitaminov skupine B, betakarotena, kalcija, folne kisline, kalija, vitamina C in vitamina E.
ZA VAŠE ZDRAVJE GRE!
Zelje vsebuje antioksidante in druge snovi, ki dvigajo odpornost proti raku. Veliko raziskav je potrdilo, da ljudje, ki pogosto jedo zelje, redkeje zbolevajo za rakom na želodcu, črevesju, pljučih in koži. Pri ljudeh z visoko ravnijo antioksidantov, dobljenih iz hrane, se redkeje pojavijo tudi bolezen srca, možganska kap in siva mrena. Zelje pomaga tudi pri čiru na želodcu.
Zdravilen je tudi zeljni sok, ki je najboljši sveže pripravljen. Kozarec soka dnevno izboljša splošno zdravstveno stanje, povrne vitalnost in zmanjša ali celo odpravi težave s črevesjem, dihanjem in sečili. In kako ga pripraviti? Zeljnato glavo dobro zdrobimo, na primer v strojčku za rezanje, in iztisnemo sok. Lahko uporabljamo tudi primeren sokovnik. Sok pijemo trikrat na dan po pol kozarca, tri do štiri tedne. Sok si moramo pripraviti vedno svež.
Kako si z zeljem še lahko pomagate?
Za zelje velja, da je učinkovito tudi pri zdravljenju herpesa. Tukaj prav pridejo obloge zelja, ki znatno blažijo bolečino. Treba jih je večkrat na dan zamenjati. Obkladki iz higiensko neoporečnih listov zelja pomagajo razbremeniti jetra, hladni, čisti listi zelja pa pomirjajo bolečino pri išiasu.
Uživajte ga vsak teden
Še posebno v hladnejših mesecih je priporočljivo, da zelje tedensko uvrstite na svoj jedilnik. Že ena porcija zelja tedensko, presnega, kuhanega ali kislega, zmanjša tveganje za nastanek raka na črevesju.
Izberite kislo zelje
Zakaj? Ravno kislo zelje je tisto, ki je v zimskem času že od nekdaj najcenejši vir vitaminov, predvsem vitamina C. Vlaknine v kislem zelju, ki jih je celo več kot v svežem, pospešujejo izločanje nerabnih snovi v telesu. Poleg kislega zelja, ki ga uživamo surovega, v solatah ali kuhanega v prilogah, prikuhah, je zelo priporočljivo tudi pitje zelnice, ki vsebuje veliko izluženih snovi iz kislega zelja. Kislega zelja pred uporabo ne izpirajte, ker s tem odstranite veliko hranilnih snovi.
Kako ga pripraviti?
Zelje naj bo čim bolj sveže. Porabite ga hitro, preden otrdi. Če želite uporabiti zunanje liste, si zagotovite organsko pridelano zelje, ki ne vsebuje ostankov kemikalij. Samo presno kislo zelje vsebuje 'žive' bakterije, ki prenesejo tudi zamrzovanje. V toplotno obdelanem kislem zelju iz konzerve ali kozarca je le malo ali nič mlečnokislinskih bakterij.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.