nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

5 enostavnih za krepitev imunskega sistema

18. 4. 2016; 09.17
Avtor: A. J./Bodi zdrava
ameriški slamnik
Okrepite svoj imunski sistem.

Pomagajte si z rjavimi algami

Vsi vemo, da je ameriški slamnik eno najboljših naravnih sredstev za krepitev imunskega sistema, malce manj znano pa je, da lahko njegov učinek celo okrepimo, in sicer tako, da ga zaužijemo skupaj z rjavo algo. Obdelana s posebno tehnologijo Divinitá™ mehansko – in ne genetsko ali kemično – spremenjena rjava alga omogoči, da vnesemo ameriški slamnik v telo v obliki, ki omogoča, da telo vsrka toliko zdravilne snovi, kot je potrebuje, in ne zgolj 10 odstotkov kot pri običajnih sredstvih za krepitev imunosti. Proizvajalci so s testnimi poskusi ugotovili stoodstotno učinkovitost pri tistih, ki so tako obdelan ameriški slamnik zaužili že prvi dan po tem, ko so občutili, da bodo najverjetneje zboleli. Ker je rjava alga hkrati probiotik, je učinek dvojen: telesu se pomaga bojevati z boleznimi tako, da uravnava presnovo, iz katere sicer izvira kar 95 odstotkov bolezni.

Zamenjajte partnerja

Slaba zveza poškoduje imunski sistem, razkrivajo znanstveniki. Ljudje v stresnih zvezah proizvajajo 11 odstotkov več stresnega hormona kortizola in imajo manj T-celic. Raziskavo so izvedli na univerzi v Ohiu na 85 parih, ki so bili poročeni več kot dvanajst let. Ugotovili so, da so posamezniki, ki se v odnosu ne počutijo varno oziroma trpijo zaradi strahu, da jih bo partner zavrnil, manj odporni. Da stres škoduje imunskemu sistemu, je bilo znano že prej, prav omenjena študija pa je prva povezala obrambne sposobnosti telesa s kakovostjo partnerskega odnosa. A tudi če spadate med tiste, ki jih nenehno skrbi trdnost zveze, ne obupajte, takšna občutja je po mnenju raziskovalcev mogoče preseči – če ne boste mogli urediti razmer v obstoječi zvezi, lahko imunski sistem najbrž okrepite tako, da poiščete drugega, bolj ljubečega partnerja.

Ne spite preveč

Premalo spanja škoduje imunskemu sistemu, a če želite, da bi ta deloval uravnoteženo, prav tako ne smete spati preveč. Raziskava na 150 prostovoljcih med 65. in 92. letom – imunski sistem s starostjo oslabi – je pokazala, da je ravno prava količina spanja na dan ključnega pomena za obrambni mehanizem telesa. Na krvnem testu so se najbolje odrezali posamezniki, ki so spali od 7 do 8 ur. V primerjavi s kolegi, ki so spali več kot 8,5 ure oziroma 6 ur ali manj, so imunske celice tistih z ravno pravo količino spanja delovale bolje – bolj aktivne so bile tako celice imunskega sistema, ki imajo opraviti z bakterijami, kot tudi celice, ki odstranjujejo mutirane celice našega lastnega telesa.

Brskajte po nosu

Precej neokusno, a če verjamemo trditvam profesorja Scotta Napperja z Univerze Saskatchewan v Kanadi, nadvse učinkovito: imunski sistem lahko okrepimo z brskanjem po nosu! To pa še ni vse: zadeva bo delovala samo, če bo prst iz nosa pri priči romal še v usta. Napper verjame, da je potreba po brskanju po nosu prastari način zaščite telesa pred boleznijo, svojevrstno naravno cepivo, ki pomaga telesu, da se to lažje bojuje pred bakterijami in virusi od zunaj. Ko v telo preidejo virusi ali bakterije iz nosu, začne imunski sistem proizvajati protitelesa, ki jih, ker pridejo mikrobi v telo v majhnih količinah, z lahkoto uniči. Ob naslednjem vdoru ima imunski sistem že pripravljeno primerno orožje, zato težje zbolimo. Nekateri drugi strokovnjaki, med njimi ameriška imunologinja dr. Hilary Longhurst, dodajajo, da ima podobno funkcijo grizenje nohtov.

Krtačite kožo

Redno krtačenje kože izboljšuje prekrvitev in naredi kožo bolj bleščečo, hkrati pa spodbuja limfno drenažo, ki jo telo uporablja kot metodo za odstranjevanje toksinov in odvečnih tekočin. Spodbujen krvni pretok lažje enakomerno porazdeli hranilne snovi po telesu. Metodo v knjigi Okrepite svoj imunski sistem priporoča profesionalna homeopatinja Beth MacEoin. Strokovnjakinja svetuje krtačo iz naravnih materialov, uporabnikom te metode pa priporoča, da kožo krtačijo zjutraj, tik pred prhanjem. Za dodatno krepitev imunskega sistema med prhanjem menjajte tople in hladne curke – zadnje prhanje naj bo s hladno vodo.

prejšnji članek
Ljubezen je droga
Zdravje
Ljubezen je droga
naslednji članek
Borelija je Barbari spremenila življenje
Zdravje
Borelija je Barbari spremenila življenje