cg_zdravstveni_domovi
Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali za skoraj milijardo evrov

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Uporabite zdravilno olje!

22. 4. 2016; 06.30
Avtor: B. T.
masaža

foto: Arhiv

Večkrat smo že zapisali hvalnico vsakodnevni masaži telesa, a ni odveč, če ponovimo, koliko dobrega lahko storimo za svoje zdravje in počutje, če si vsak dan posvetimo nekaj brezskrbnih trenutkov.

Masaža telesa ni le eden najbolj učinkovitih načinov ohranjanja mladostnega in zapeljivega videza – saj pomaga ohranjati kožo prožno, mehko in sijočo –, učinki zdravilnih dotikov lahko sežejo veliko globlje. Z masažo se sprosti in umiri telo, napetost počasi popusti, sprostijo se mišice in sklepi, umirita se tudi srce in um. Krožni masažni gibi spodbudijo prekrvavitev, pospešijo prebavo ter izločanje nečistoč in toksinov iz telesa. Z masažo pomagamo tudi uravnavati živčni sistem in krepiti imunski sistem. Po masaži se počutimo mirnejši in bolj osredotočeni, ob vsakdanji pozornosti, ki jo namenimo sebi, pa smo tudi bolj radostni in zadovoljni.

V jeziku sanskrt beseda za mazanje (oljenje) snehana pomeni tudi pozornost, nežnost, ljubezen. Negovanje telesa z naravnimi olji lahko tako doživljamo tudi kot vsakdanji obred ljubezni, izraz hvaležnosti in pozornosti, ki jo namenimo sebi. To pa je pomembno za ohranjanje zdravja in vitalnosti, notranje harmonije in miru.

Masaža telesa še posebno dobro dene sedaj, ko so temperature nekoliko nižje, saj telo prijetno pogreje. Za masažo izberite ekološka ali organska olja (kokosovo, sezamovo, mandljevo ali oljčno olje). Stekleničko izbranega olja pogrejte v topli vodi (olje naj bo na dotik prijetno toplo, nikakor pa ne vroče). Nekaj kapljic olja kanite v dlani in z masiranjem začnite na predelu ušes, nadaljujte z masažo glave in nato skrbno, z nežnimi krožnimi gibi zmasirajte celotno telo, tudi stopala. Po masaži počakajte še deset minut, da se hranilne sestavine olja vpijejo v kožo. Zatem si privoščite kopel ali prhanje. In čeprav nas pozimi rado zamika namakanje v vroči vodi, nežni koži bolje dene kopanje v topli vodi, saj z vročo vodo s povrhnjice speremo naravna zaščitna olja, kar kožo še dodatno izsuši.

Zaščita in vlaženje: Kožo negujte s kremami in losjoni močnih, bogatih tekstur, ki kožo ščitijo in dobro vlažijo. Med najbolj priljubljenimi vlažilnimi izdelki v zimskem času je zagotovo karitejevo maslo (med drugim prava zakladnica nasičenih in nenasičenih maščobnih kislin, vitaminov A, E in F ter alantoina), poskusite tudi različna negovalna rastlinska olja – sezamovo, arganovo, mandljevo in jojobino olje –, ki jim po želji dodajte nekaj kapljic naravnega eteričnega olja, ter losjone in kreme, ki vsebujejo ingver ali rožmarin, zelišči, ki pospešita prekrvavitev in ogrejeta telo. Pri nanašanju izdelkov bodite še posebno radodarni z nanosom na predelih komolcev, kolen, rok in stopal, ki so še posebej suhi.

Lepe noge in roke: Da bi kožo rok, ki je tanjša in bolj občutljiva, čim dlje ohranili mladostno in gladko ter jo tudi v mrzlih dneh zaščitili pred vremenskimi nevšečnostmi, jo občasno razvajajte s hranilno masko, ki jo pripravite tako, da skupaj zmešate ½ skodelice papaje, ½ skodelice ananasa, ½ skodelice avokada, 4 žličke medu in eno skodelico otrobov. Nastalo pasto nanesite na roke od prstov pa vse do komolcev. Ko se maska strdi, jo sperite. Koža bo po negi mehka in zapeljivo dišeča.

Pred spanjem pa vam bo zagotovo dobro delo tudi namakanje nog v topli vodi. Ko začutite, da so noge sproščene in mirne, jih odenite v razkošno plast karitejevega masla. Obujte nogavičke in mirno zaspite.

Globinsko čiščenje: Enkrat ali dvakrat mesečno si pripravite nežen piling kože z negovalnimi izdelki, bogatimi z naravnimi sestavinami, prijaznimi in nežnimi do kože (agresivni, grobi izdelki, polni sintetičnih snovi, bodo kožo le še bolj razdražili in izsušili.) Učinkovit pripravek za luščenje kože je preprosto pripraviti tudi doma.

  • Morski soli dodajte sezamovo olje in nekaj kapljic naravnega eteričnega olja po vašem okusu. Sestavine dobro zmešajte in nastalo zmes vtrite v kožo. Telo bo po pilingu sveže zasijalo, koža bo čista, negovana in mehka.
  • Pripravek za piling lahko pripravite tudi z mlekom, ki mu po želji dodate ali mleti oves ali čičerikino moko. Če je vaša koža po naravi še posebno suha, zmesi dodajte še malce mandljeve moke in kapljice aloje vere ali sezamovega olja.
prejšnji članek
Nega kože: jabolka kot kozmetično sredstvo
Moda&Lepota
Nega kože: jabolka kot kozmetično sredstvo
naslednji članek
Imunski sistem: zaščitnik zdravja
Zdravje
Imunski sistem: zaščitnik zdravja