stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Oklestite 4 kilograme tedensko!

21. 4. 2016; 05.45
Avtor: Marijana Mandić/Bodi zdrava
oreščki solata
Energijske, sadno-žitne in beljakovinske malice v ovojnici je vedno dobro imeti ob sebi.

Nekaj je hujšanje zgolj z nadomestki popolnega obroka, kot so frapeji, sadne ploščice ali sokovi, drugo pa hujšanje s 'trdo', slastnejšo hrano, ki ji tu in tam dodate praktično ploščico z vsemi potrebnimi hranili. Energijske, sadno-žitne in beljakovinske malice v ovojnici je v vsakem primeru vedno dobro imeti ob sebi, če se težko uprete hrani iz avtomata oziroma je v službi za kosilo na voljo le lazanja.

3 osnovna pravila hujšanja za vse, ki živite v hitrem tempu

- Vsak dan izberite z našega seznama tri glavne obroke in dva priboljška. Ne bojte se jesti, s petimi zdravimi meniji boste zaužili le od 1200 do 1500 kalorij. Pogosti, manjši obroki – ponovimo to zlato pravilo – pripomorejo k uravnavanju krvnega sladkorja in pospešijo presnovo. Kajpak lahko namesto jedi z našega seznama izberete tudi kaj iz svoje kuhinje, vendar morate v tem primeru vedeti, koliko kalorij boste pojedli. Paziti morate, da s svojim obrokom ne presežete 1500 kalorij dnevno.

- Jejte s krožnika. Oziroma drugače: nikoli ne jejte iz vrečke ali škatle, razen če gre za hranilni nadomestek za obrok. Mirno pa lahko pojeste tudi polovico koščka pice margarite, vendar tako, da se k obroku usedete in jeste s krožnika. Bolj ko se hrani posvetimo, manj pojemo.

- Zapišite si, kaj jeste. Boljši ko je sledilni program nad jedilnikom, manj je verjetno, da se boste prenajedli. Pravzaprav se večina strokovnjakov za prehrano strinja, da je pisanje dnevnika eden najučinkovitejših načinov hujšanja. Si res želite zapisati, da ste pred televizorjem ob 20.30 snedli dvajset čokoladnih piškotov?

Hrana, ki jo lahko uživate brez skrbi

S spodnjega seznama izberite po en zajtrk, kosilo, večerjo in vsak dan dva priboljška. Če ste zelo aktivni, pojejte še tretji, manjši priboljšek. Pomnite, ne glede na kombinacije ne boste pojedli več kot 1500 kalorij, zagotovo pa boste užili najmanj pet porcij sadja oziroma zelenjave in od 25 do 35 gramov vlaknin.
Zajtrk (vsaka izbira ima od 250 do 300 kalorij):

- 1 skodelica (2,5 decilitra) na vodi kuhanih navadnih ovsenih kosmičev, ki jim, ohlajenim, dodate četrt skodelice na krhlje narezanih jabolk, žlico sesekljanih mandljev ali lešnikov. Posujte s cimetom.

- 1 celo jajce ali 2 jajčna beljaka, zamešana s polovico skodelice špinače ter polovico skodelice gobic. Zraven lahko pojeste še skodelico sadne solate in rezino polnozrnatega kruha.

- 1 kos polnozrnatega peciva (70 gramov), na katerega lahko namažete žličko arašidovega masla. Posladkate se lahko še z 1 srednje veliko banano in kavo s posnetim mlekom.

- 1 skodelico polnozrnatih kosmičev, pri čemer lahko na trgovskih policah izberete tiste, ki so vam najslastnejši, prelijte s skodelico posnetega mleka, dobro vam bo dela še polovica grenivke.

- Mlečni napitek (frape): zamešajte 2 decilitra posnetega navadnega jogurta, polovico skodelice zamrznjenih borovnic ali malin oziroma jagod, 1 zamrznjeno banano, 2 žlici mletih lanenih semen.

- 2 polnozrnati palačinki: zamešajte palačinke po svojem priljubljenem receptu, namesto bele vmešajte polnozrnato moko, namesto polnomastnega pa uporabite posneto mleko. Palačinki lahko namažete z javorjevim sirupom ali posnetim jogurtom, če niste ravno ljubitelj sladkega.

- Mehiški zavitek: v tortiljo (tenak, nekvašen koruzni kruh, značilen za mehiško kuhinjo, ki ga lahko v večjih trgovinah kupite tudi pri nas) nadevajte vmešano 1 celo jajce in 1 jajčni beljak, 2 žlici nemastnega sira in 2 rezini avokada. (Pomembna opomba: če se odločite za tak zajtrk, se odpovejte enemu prigrizku.)

Kosilo (vsaka izbira ima od 300 do 350 kalorij):

- Mediteranska tunina: v 120 gramov konzervirane tunine zamešajte 1 žlico olivnega olja, limonov sok, 1 žlico sesekljane rdeče čebule, 2 žlici oliv. Vse skupaj lahko zložite v sendvič z rezino polnozrnatega kruha, dodajte še lističe hrustljave solate in paradižnik.

- Solata iz morskih rakcev: zamešajte 3 skodelice mešane zelene zelenjave, 8 srednje velikih kuhanih morskih rakcev, 2 žlici sira feta, skodelico kumaric in paradižnika, 1 žlico rdečega vinskega kisa.

- 1 skodelica in pol (približno 4 decilitre) juhe iz belega fižola; pripravite jo lahko vnaprej, tako da v veliki ponvi na žlici olivnega olja razpustite 3 stroke česna. Dodajte 400 gramov fižola, skodelico in pol narezanega paradižnika in 5 skodelic piščančje juhe (lahko tudi ekstrakta z manj soli). Začinite s soljo, poprom, česnovo moko. Naj rahlo vre 15 minut. Postrezite z žlico ribanega parmezana.

- Puranji sendvič: 100 gramov popečenih piščančjih prsi razporedite na kos polnozrnatega kruha, začinite z gorčico, solato, paradižnikom in rezino švicarskega sira.

- Popečene piščančje prsi (100 gramov) zamešajte v zeleno solato, oplemenitite z žlico modrega sira, polovico narezane hruške ter 2 žlicama brusnic in orehov. Dodajte še žlico vinskega kisa.

- Skodelica in pol poljubne zelenjavne pretlačene juhe, brez krompirja in fižola, ki jo pojeste z rezino kruha in rezino nemastnega sira.

- 2 skodelici špinače zamešajte s 30 dekagrami ovčjega sira in polovico skodelice lanenega semena, dodajte še 2 žlici olivnega olja, limonov sok, sol in poper.

Večerja (od 350 do 450 kalorij):

- Skodelica in pol poljubne, poparjene zelenjave, ki jo zabelite s 3 žlicami pustega sira in 5 žlicami oreščkov.

- 100 gramov lososa marinirajte v sojini omaki, ki ste ji dodali svež ingver. Popecite na vsaki strani od 5 do 7 minut. Postrezite s skodelico kuhanega brokolija, ki ste ga zabelili z 2 žlicama sezamovega olja ter žlico sezamovih semen. Na eno stran krožnika lahko dodate še polovico skodelice polnozrnatega kuhanega riža.

- ¾ skodelice kuhanih, polnozrnatih testenin, ki jih lahko zabelite s paradižnikovo omako, z nekaj olivami in 100 grami sesekljanega piščanca oziroma purana. Postrezite s skodelico sveže ali kuhane zelenjave, ki jo zabelite z žlico olivnega olja in balzamičnim kisom.

- 100 gramov popečenega piščanca pokapajte s sokom limone in začinite s karijem. Dodajte 2 žlici oreščkov in 6 špragljev, ki ste jih zabelili z žlico olivnega olja in popekli.

- 2 rezini zdrave pice: v majhnem, do 20-centimetrskem modelu specite pico iz polnozrnatega testa (lahko ga kupite ali zamesite sami), posipajte z delno posneto mocarelo (skodelica in pol) ter skodelico in pol paradižnikove mezge. Po želji lahko potresete s poljubno zelenjavo, špinačo, brokolijem, korenčkom, rukolo dodajte na koncu … Zraven si privoščite poljubno solato, zabeljeno z žlico parmezana in žlico olivnega olja ter balzamičnega kisa.

- Večerja v restavraciji: naročite si veliko solato, preliv naj vam postrežejo posebej in ga sami dodajte kvečjemu polovico (porcije v restavracijah so prevelike), naročite popečeno ribo, zraven pa se posladkajte s kuhanim krompirjem ali rezino polnozrnatega kruha.

- 100 gramov piščančjih prsi marinirajte v posnetem, navadnem jogurtu in popecite. Zraven si privoščite še skodelico rahlo popečene ali sveže zelenjave, izbira je poljubna, zabelite z 2 žlicama olivnega olja, sesekljanim česnom ter 2 žlicama oreščkov in rozin.

Dve malici dnevno:

- Katera koli energijska rezina, ki jo lahko nadomestite s pestjo mandljev in sadežem. 

prejšnji članek
Zajezite odnose, ki vas izčrpavajo
Odnosi
Zajezite odnose, ki vas izčrpavajo
naslednji članek
Samopregledovanje dojk naj vam preide v navado
Zdravje
Samopregledovanje dojk naj vam preide v navado