Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kdo potrebuje prehranske dodatke?

27. 4. 2016; 06.30
Avtor: Marijana Mandić/Bodi zdrava
vitamini
Prehranske dodatke je smiselno uživati le občasno, ob okužbah, večjih naporih ali drugih obremenitvah.

So skupine bolj ogroženih ljudi, ki, četudi so načelno zdravi, potrebujejo prehranske dodatke. Pogosto je upravičeno jemanje dodatkov pri starostnikih, zlasti s kroničnimi boleznimi, kadar so potrebne večje količine zaužitih vitaminov in mineralov zaradi interakcij z zdravili, zaradi operativnih posegov ali poškodb in zaradi neustreznega prehranjevanja, ki ima razloge bodisi v revščini, anoreksiji, socialni izoliranosti, depresiji, problemih pri požiranju in žvečenju in neprimerni izbiri hrane. Posebna kategorija so tudi kadilci in alkoholiki. Alkoholiki trpijo za pomanjkanjem vitaminov B 1, B 2 in B 6, folne kisline, vitamina C ter mineralov kalcija, železa, magnezija in cinka. Pri cirozi pa je občutno manj še vitamina A. Ena inhalacija cigaretnega dima vsebuje kar 1014 prostih radikalov, zaradi česa potrebujejo kadilci toliko več antioksidantov iz sadja in zelenjave, pozorni pa morajo biti tudi na uživanje zadostnih količin vitamina C. Starostniki pogosto pomanjkljivo uživajo železo, kalcij, cink, magnezij, riboflavin, vitamine A, D, B 6 in B 12. Za sladkorne bolnike je značilna nižja koncentracija vitamina C, celo za 30 odstotkov, vitamina E in glutation reduktaze v plazmi. Dodajanje antioksidantov vitamina C in E pri sladkornih bolnikih upočasni nastanek z aterosklerozo povezanih žilnih okvar. Presnova sladkornih bolnikov je povezana s povečano potrebo po vitaminih B in s povečanim ledvičnim izgubljanjem, zato je primerno nadomeščanje vitaminov folne kisline, B 6, B 12 in minerala cinka. 

Brez vitaminov preprosto ne gre

Vitamini so organske snovi, potrebne za normalno delovanje telesa, za uravnavanje presnovnih procesov ter za rast, razmnoževanje in delovanje tkiv. Če v telesu primanjkuje vitaminov in mineralov, bo organizem slabše izkoristil hrano v celoti, vključno z maščobami, ogljikovimi hidrati in beljakovinami. Vitamini in minerali so sestavni del encimskih sistemov, ki delujejo kot svečke v motorju. Spodbujajo presnovo in s tem zagotavljajo energijo, ki jo potrebujejo za vsakodnevne napore. Vsak vitamin v telesu ima svojo vlogo. Noben vitamin ne more nadomestiti drugega vitamina ali katerega koli hranila.

Zanimivo je, da človeško telo ne more samo proizvajati vitaminov ali pa jih ne sintetizira v zadostnih količinah. Sonce pospeši tvorbo vitamina D v koži. V črevesju so bakterije, ki ustvarjajo vitamin K in biotin. Sposobnosti za sintezo vseh drugih vitaminov, to so vitamini A, E, C, B 1, B 2, B 6, B 12 ter folna in panteonska kislina, pa telo nima, zato jih moramo vnesti z mešano prehrano, sestavljeno iz svežega sadja in zelenjave, mlečnih izdelkov, žitnih izdelkov in mesa.

Čeprav so priporočeni dnevni odmerki vitaminov in mineralov za otroke manjši kot za odrasle, pa otroci glede na svojo velikost in težo potrebujejo več vitaminov in mineralov kot odrasli.
"Vse več je dokazov, da so priporočila o zdravi mešani prehrani najboljša pot do zdravja. Morda nam danes primanjkuje malo cinka, naši hčeri kanček magnezija, možev organizem pogreša vitamin E. Prav z zdravo mešano prehrano telesu omogočamo, da si iz raznovrstnih sestavin hrane 'izbere' manjkajoče mikroelemente in vitamine. Ribe ali morski sadeži enkrat tedensko naj bi pokrili potrebe po maščobnih kislinah omega-3 in jodu. Le kdor tega ne zmore, naj poseže po preparatih. Za zaščito pred prehladom in hitrejše prebolevanje prehladnih obolenj so učinkovitost dokazali ehinaceji, se pravi ameriškemu slamniku, islandskemu lišaju in žajblju. K dobremu zdravju pa seveda spadajo še dovolj počitka, primerna telesna dejavnost in ustrezni mehanizmi za spoprijemanje s stresom," je razložila mag. Nena Kopčavar Guček, dr. med., specialistka splošne medicine.

Kateremu proizvajalcu dati prednost?

Strokovnjaki zagovarjajo preparate, ki pokrivajo celotno polje vitaminov in, če je le mogoče, mineralov. Ena tabletka naj bi pokrila potrebe po vseh vitaminih in mineralih. Ni dobro, da 'delne' preparate kombiniramo, saj se tako nekateri vitamini in minerali prekrivajo in lahko se zgodi, da jih dobimo preveč. V svetovnem merilu poznamo samo nekaj kakovostnih proizvajalcev osnovnih sestavin in dejstvo je, da boljši ko je izvor preparata, bolje se vitamini in minerali v našem telesu porabijo. Več o tem nam lahko pove naš izbrani zdravnik.

So 'naravni' dodatki boljši?

Ni pomembno, ali je vitamin skrit v pomaranči ali v tabletki oziroma sirupu, saj so naravni in kakovostni sintetični vitamini enaki po kemični strukturi in po funkcijah.

Dodatki za boljši spomin

Vitamini in elementi v sledovih imajo zelo splošen učinek na organizem, se pravi, da z določenim vitaminom in mineralom, če smo sicer zdravi, ne moremo zdraviti neke posebne težave. Pravilna kombinacija vitaminov in mineralov izboljšuje odpornost, omogoča hitrejšo presnovo, boljše delovanje celic, dodatki za na primer izboljšanje spomina pa niso nič drugega kot bolj ali manj posrečena propaganda. In še druga stran palice: prehranski dodatki za bujnejše lase in njihovo hitrejšo rast, katerih glavna sestavina je železo, nam bodo koristili le, če nam železa tudi v resnici manjka, sicer pa ob jemanju takšnih dodatkov tvegamo kvečjemu stranske učinke zaradi prevelikega vnosa železa. Po pameti in najbolje po predhodnem posvetu z zdravnikom torej!

prejšnji članek
Oskarjevka polita z gnojnico
Svet slavnih
Oskarjevka polita z gnojnico
naslednji članek
Japonska metoda vrisovanja obrvi
Moda&Lepota
Japonska metoda vrisovanja obrvi