Robert Golob
Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so nedopustne in se morajo končati«

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Koliko vlaknin na dan je dovolj?

18. 6. 2016; 09.00
Avtor: K. Š.
uvodna

foto: Thinkstock

Vlaknine so nepogrešljive pri vsakodnevni prehrani, saj so odlične za zdravje, predvsem pa so ključne za dobro in urejeno prebavo. Kje najdete dobre vire vlaknin in koliko jih morate zaužiti na dan?

Kje jih najdete?


Nepredelana živila so prava zakladnica vlaknin, zato je prav, da v svojo prehrano vključite čim več stročnic: fižol, grah in lečo, večkrat pa naj se na vašem jedilniku znajdejo tudi brstični ohrovt, kislo zelje, por, čemaž in koleraba. Prav je, da v svojo prehrano večkrat vključite tudi žitarice in druge izdelke iz žit. Vendar pozor: izberite samo žita, ki vsebujejo cela pšenična zrna in otrobe! Če se bodo na vašem jedilniku večkrat znašli sadje in zelenjava, pa to uživajte surovo, saj surovi sadeži vsebujejo več vlaknin kot obdelani.


Ugoden učinek vlaknin
Če želite, da vaše črevesje spet začne delovati tako, kot mora, morate dnevno zaužiti 30 gramov vlaknin. Vlaknine v telesu poskrbijo za počasen in enakomeren dvig krvnega sladkorja, prav tako pa nadzirajo konstantno raven sladkorja v krvi. Prehranske vlaknine imajo ugodne fiziološke učinke na naš organizem, saj pospešujejo in uravnavajo prebavo ter znižujejo raven holesterola in glukoze v krvi.

prejšnji članek
Groza: Največji kiksi plastičnih kirurgov!
Moda&Lepota
Groza: Največji kiksi plastičnih kirurgov!
naslednji članek
Sončne kreme pod drobnogledom
Moda&Lepota
Sončne kreme pod drobnogledom