foto: Thinkstock
Kje jih najdete?
Nepredelana živila so prava zakladnica vlaknin, zato je prav, da v svojo prehrano vključite čim več stročnic: fižol, grah in lečo, večkrat pa naj se na vašem jedilniku znajdejo tudi brstični ohrovt, kislo zelje, por, čemaž in koleraba. Prav je, da v svojo prehrano večkrat vključite tudi žitarice in druge izdelke iz žit. Vendar pozor: izberite samo žita, ki vsebujejo cela pšenična zrna in otrobe! Če se bodo na vašem jedilniku večkrat znašli sadje in zelenjava, pa to uživajte surovo, saj surovi sadeži vsebujejo več vlaknin kot obdelani.
Ugoden učinek vlaknin
Če želite, da vaše črevesje spet začne delovati tako, kot mora, morate dnevno zaužiti 30 gramov vlaknin. Vlaknine v telesu poskrbijo za počasen in enakomeren dvig krvnega sladkorja, prav tako pa nadzirajo konstantno raven sladkorja v krvi. Prehranske vlaknine imajo ugodne fiziološke učinke na naš organizem, saj pospešujejo in uravnavajo prebavo ter znižujejo raven holesterola in glukoze v krvi.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.