Zdravje
 

Plusi in minusi stisnjene zelenjave

24. 6. 2016; 18.30
Avtor: Maša Rener
uvodna

foto: Thinkstock

Smoothiji ali zmečkanci so prava modna muha. Pa so zelenjavni tako učinkoviti, kot sveža zelnjava?

PLUSI: Kozarec zelenjavnega soka (oziroma smutija ali zmečkančka) je hitro pripravljen in popolnoma enakovreden obroku zelenjave ter zato idealen način, kako v telo vnesti pomembne vitamine in minerale. Ob pripravi, če se le da, uporabljajte cele kose zelenjave (recimo korenčka, zelene), saj se tako večina pomembnih hranil obdrži v soku. A naj bodo takšni sokovi le dodatek sveži zelenjavi, in ne njeno popolno nadomestilo.

MINUSI: S pitjem sokov se iz obdelane zelenjave izgubi veliko vlaknin, prav tako je vlaknin zelo malo v industrijsko pripravljenih smutijih, ki pravzaprav sploh niso narejeni iz svežih sestavin, temveč mešanice že predelanih, zgoščenih sadno-zelenjavnih sokov in kaš. V njih je največkrat tudi veliko sladkorja in so zato precej hranilni, ob nepravilnem skladiščenju in izpostavljenosti soncu pa lahko celo oksidirajo.

NAMIG: Industrijsko pripravljen zelenjavni sok si privoščite le občasno, kadar na primer nimate časa za pripravo domačega, pa tudi takrat ga razredčite z vodo, ledom ali posnetim mlekom.

prejšnji članek
Črv, ki gloda in gloda
Zdravje
Črv, ki gloda in gloda
naslednji članek
Seksi zvezdnica s celulitom in strijami
Svet slavnih
Seksi zvezdnica s celulitom in strijami

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.