foto: Thinkstock
PLUSI: Kozarec zelenjavnega soka (oziroma smutija ali zmečkančka) je hitro pripravljen in popolnoma enakovreden obroku zelenjave ter zato idealen način, kako v telo vnesti pomembne vitamine in minerale. Ob pripravi, če se le da, uporabljajte cele kose zelenjave (recimo korenčka, zelene), saj se tako večina pomembnih hranil obdrži v soku. A naj bodo takšni sokovi le dodatek sveži zelenjavi, in ne njeno popolno nadomestilo.
MINUSI: S pitjem sokov se iz obdelane zelenjave izgubi veliko vlaknin, prav tako je vlaknin zelo malo v industrijsko pripravljenih smutijih, ki pravzaprav sploh niso narejeni iz svežih sestavin, temveč mešanice že predelanih, zgoščenih sadno-zelenjavnih sokov in kaš. V njih je največkrat tudi veliko sladkorja in so zato precej hranilni, ob nepravilnem skladiščenju in izpostavljenosti soncu pa lahko celo oksidirajo.
NAMIG: Industrijsko pripravljen zelenjavni sok si privoščite le občasno, kadar na primer nimate časa za pripravo domačega, pa tudi takrat ga razredčite z vodo, ledom ali posnetim mlekom.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.