nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ženski čaj

11. 7. 2016; 09.33
Avtor: Sonja Grizila
čaj rože
Ženski čaj iz rmana in plahtice.

Travniki, še posebej hribovski (tam bomo zel tudi nabirali), so beli od rmana, plahtico pa bomo težje našli. Podobna je jagodnim listom, le da so nagubani. Robovi so nažlebkani, zjutraj se pogosto najde sredi listov kapljica, zato ji ponekod pravijo tudi rosnik.

Iz obeh zeli si bomo pripravili ženski čaj, ki ga lahko pijejo pubertetnice z bolečimi menstruacijami in belim tokom, ženske, ki bi rade zanosile, pa tiste po porodu ter one v meni in po njej, le med nosečnostjo vsaj plahtica ni priporočljiva. Takrat raje poslušajmo zdravnika in pijmo blage čaje, ki nikakor ne morejo škoditi plodu. Zelišči posušimo in pomešamo v enakem razmerju, dodamo lahko še nekaj melise, ki bo poskrbela, da ne bomo živčni, da bomo lažje spali, tudi na prebavo vpliva, pa tudi okus čaja bo prijetnejši. Kaj bi morali vedeti o obeh zeliščih?

Rmanu pravijo rastlina za tisoč bolezni pa tudi ženski cvet, ker lajša predvsem tegobe, povezane s hormoni, krči, krvavitvami, vnetji rodil, miomi in drugimi težavami, ki se začnejo z deklištvom, dosežejo vrhunec v meni in se nikoli ne končajo. Pomaga ženskam z neurejeno menstruacijo, čaj in kopeli pomagajo pri belem toku, miomih, vnetjih in podobnih nevšečnostih, pa tudi pri težavah v meni, še posebej pri glavobolih in navalih krvi, vrtoglavici ter migreni.

Podobne lastnosti ima tudi plahtica, čeprav so nekatere bolj, druge manj izrazite, prav tako jo lahko uporabljajo ženske od pubertete do pozne starosti. Plahtica ureja premočne menstrualne krvavitve, lajša bolečine in krče ter tako kot rman blago vpliva na hormonsko neravnovesje. Z rednim pitjem ženskega čaja bodo tudi menstruacije bolj redne in krvavitve znosne. Plahtica krepi maternične vezi pred zanositvijo in po porodu. Odpravlja beli tok in je zelo dobrodošla pomoč pri težavah v meni.

Ženski čaj uporabljamo tudi kot kopel, obeh zelišč je v naravi obilo, zato si lahko pripravimo zares veliko zalogo. Sedeče kopeli namreč vzpostavljajo normalno floro v vagini, odpravljajo pa tudi kandido. Tri pesti čaja damo v dva litra kropa in namakamo pol ure, nato zlijemo v kopel in se kopamo dvajset minut. Čaj bo vsekakor koristil tudi moškim, saj je blagodejen (kot kopel in kot čaj) pri vnetju živcev na rokah in nogah, pitje čaja pomaga pri bolečem želodcu in zgagi, pri krvavitvah v želodcu, pri hemoroidih … Pa še nekaj: ena ali druga sveža zel ali pa obe skupaj ustavljata kri, le malo ju pomečkamo in damo na rano.

prejšnji članek
Kdo bi verjel, da bo ta slavna punčka stara 50 let
Svet slavnih
Kdo bi verjel, da bo ta slavna punčka stara 50 let
naslednji članek
Zvezdnica v kopalkah jemala dih!
Svet slavnih
Zvezdnica v kopalkah jemala dih!