Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Z vajami premagajte bolečino v hrbtu

10. 7. 2016; 06.33
Avtor: jz
vaja sedenje morje
Le kdo ne pozna občasnih bolečin v hrbtu, ki nas pestijo predvsem zato, ker nimamo dovolj razgibanih hrbtnih mišic, najbolj tistih okoli hrbtenice?

Dovolj pa je že deset minut telovadbe na dan – in bolečinski napadi v hrbtu bodo trajno pregnani.

Večina bolečin v hrbtu nastane zaradi pretegnjenih mišic. Če se brez priprav odpravimo na zahtevnejši pohod, se ne smemo čuditi, da nas bodo naslednji dan pestile različne težave. Pri številnih pa nenehna bolečina v hrbtu ne pojenja, čeprav niso telesno dejavni, saj je nemalokrat vzrok zanjo povezan z notranjo napetostjo in počutjem. Kdor mora večkrat »stisniti zobe«, kdor nosi veliko vidnih in nevidnih bremen na svojih plečih in kogar notranja stiska dobesedno stiska za vrat – ta zaradi napetosti vratnih in hrbtnih mišic zares čuti latentno bolečino v tem predelu.

Deset minut na dan je dovolj

Notranja napetost se ob tako stresnem življenjskem slogu počasi prelevi v zategnjenost mišic. V takem primeru bo bolj kot pomoč medicine učinkovita samopomoč v obliki telesnih, družabnih in drugih dejavnosti – mišljeni so športi, ki nam pomagajo, da se »izpraznimo«, sprostimo adrenalin in pustimo za sabo vsakodnevne skrbi, prav tako pa masaža ali obisk kina, poslušanje glasbe, branje. Pomembno je, da najdemo svoj način sproščanja, meditacije in vaj za krepitev zbranosti. Veliko lahko dosežemo že z vsakodnevnim sprehodom ali celo samo s spremenjeno, bolj vzravnano telesno držo. Redna športna vadba pa ne pomaga le obvladovati bolečin v hrbtu, temveč tudi preprečuje njihov nastanek. Vzemite si deset minut na dan in okrepite hrbtne mišice. Pomagalo bo veliko bolj kot tako imenovane splošno znane resnice, ki pa jih medicina prej zavrača, kot potrjuje.

Vaje za krepitev hrbtenice

Pretegnite celo telo

Lezite na trebuh. Roke stegnite naprej in jih dvignite 20 cm od tal, prav tako levo nogo. Rahlo privzdignite tudi glavo, pogled pa naj bo usmerjen v tla. Vzdržite v tej drži 30 sekund in spustite vse okončine na tla. Nato dvignite roke in desno nogo ter glavo na enak način kot prej. Vajo ponovite z obema nogama po trikrat.

Učvrstite stegna, zadnjico in hrbet

Ostanite v legi na trebuhu. Pod glavo dajte zvito brisačo in nanjo položite čelo. Dvignite sočasno desno nogo in levo roko ter 30 sekund minimalno spuščajte in spet dvigajte roko in nogo, tako da se ne dotaknete tal. Nato isto gibanje ponovite še z levo nogo in desno roko. Vajo ponovite trikrat.

Razgibajte hrbtenico

To vajo lahko izvajate večkrat na dan: vstanite in se postavite v rahlo razkoračeno držo, roke iztegnite predse v vodoravno držo. Ob rahlem zasuku zgornjega dela telesa v desno zavihtite iztegnjeno desno roko v zrak, levico pa zanihajte navzdol in nazaj, kolikor gre. Nihaj končajte s trenutnim postankom v tej drži, potem pa zgornji del telesa obrnite rahlo v levo ter znova zanihajte z rokama, tokrat z desno navzdol in nazaj, levico pa iztegnite v zrak. Vajo izvajajte v enakomernem ritmu tri minute.

Za krepitev rok in za razgibanost hrbta

Postavite se v most: dlani so v širini ramen uprte v tla, stopala se s prsti dotikajo tal, zadnjica pa je dvignjena v najvišjo točko. Zgornji del telesa začnite pomikati naprej, dvigajte glavo ter približujte boke tlom – vendar se ne dotaknite tal! Zdržite v tem položaju nekaj sekund in se dvignite nazaj v most. Ponovite vajo trikrat.

prejšnji članek
Lačni vitamina D?
Zdravje
Lačni vitamina D?
naslednji članek
Ni vse zdravo, kar je bilo
Zdravje
Ni vse zdravo, kar je bilo
#obraziavenija
obraziavenija