zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ne morem brez kave

11. 7. 2016; 11.33
Avtor: Sanja Lončar/Zarja
kava skodelica

foto: Profimedia

Rada pijem kavo v vseh oblikah. Popijem je vsaj dve večji skodelici na dan.

Lani poskusno nisem pila kave en mesec. Prve dni sem bila živčna in bolela me je glava – odtegnitveni sindromi? Ponovno sem jo začela piti zaradi družbe in okus mi prija, na žalost je zmagala navada. Najraje imam instantni kapučino – ker pa vsebuje več sladkorja, se zadnje čase silim z različico brez sladkorja.
Neki srbski zdravnik na YouTubu trdi, da je kava izredno škodljiva in rastlina, ki sčasoma zastrupi sama sebe, ter da jo radi gojijo zato, ker je naravni herbicid in pod njo ne raste plevel. Ali je torej kofein dober za človeka ali ne?

Branka S. H.

Odgovor:

Brez kave smo povsem lepo živeli do 17. stoletja, ko so trgovci v njej prepoznali tržno nišo in možnost za dobre zaslužke. Dotlej smo zelo dobro obvladali druge načine poživljanja telesa in duha, za katere ni bilo treba plačevati.

Angleži so dotlej uživali v žajbljevem čaju ob 17. uri, naši predniki pa so si kuhali ječmenove, želodove ali cikorjine tople napitke, ki so zelo blagodejni za telo ter odpravljajo strupe iz telesa in krepijo jetra. Torej kava ni nenadomestljiva – le navada je železna srajca.

Kaj je kava?

Kavovec je kompleksna rastlina, ki vsebuje različne snovi. Bogat je s čreslovinami, ki uspešno poživljajo in razstrupljajo naše črevesje. Problematičen del kave je alkaloid kofein, ki pospeši izločanje adrenalina. Res je, da adrenalin poveča naše telesne zmogljivosti, vendar nam za to hitro izstavi tudi račun, ker smo s kofeinom uspeli iztisniti iz telesa več moči, kot smo je imeli na razpolago. Povedano drugače, to je zelo podobno temu, ko z bančnega računa porabljate več, kot imate na njem – in boste za to prisiljeni plačati oderuške obresti.

Težava je v tem, da je kofein droga, ki tako kot druge droge povzroča zasvojenost. Sčasoma naši receptorji razvijejo toleranco zanj, zato moramo za enak učinek zaužiti več kofeina. Če pa nehamo, povzročimo abstinenčno krizo, ki poteka ravno tako, kot ste izkusili, z glavobolom in razdražljivostjo. Zato se mnogi vrnejo v začarani krog. Več kofeina povzroči več izčrpavanja vitalnih organov. To pa lahko pripelje do stalno mrzlih nog in rok, blede kože, slabokrvnosti (kofein onemogoča normalno vsrkavanje železa, vitamina B12 in folne kisline), prezgodnje inkontinence ter povečuje našo kronično izčrpanost.

Kava načeloma telo močno zakisa. Izjema so ekološko pridelane kave, ki za seboj pustijo tudi do desetkrat manj kislih presnovkov od konvencionalno pridelane in predelane kave.

Količina določa, ali si pomagamo ali škodujemo

Nič ni črno-belo, in tudi pri kofeinu igrata odločilno vlogo količina ter kakovost zaužite kave. Različne znanstvene študije ugotavljajo, da bi z zmernim uživanjem kakovostne kave lahko zmanjšali tveganje za raka debelega črevesa za približno 25 odstotkov, za žolčne kamne za 45 odstotkov, cirozo jeter za 80 odstotkov in Parkinsonovo bolezen za od 50 do tudi 80 odstotkov. Vprašanje, ki se zastavlja, je, kaj je zmerno in kaj je kakovostno.

Ker za večino tovrstnih raziskav stoji kapital tistih, ki živijo od prodaje kave, je takšna strokovna priporočila treba jemati z veliko rezerve. V resnici gre pogosto le za »znanstveno pobarvano pospeševanje prodaje«. Dokler spijete od eno do dve kavici na dan, lahko rečemo, da ste dokaj varni, pod pogojem, da ste dobro hidrirani in da kave ne pijete v stanju stresa, izčrpanosti in bolezni … In ravno to zadnje je za mnoge problem, saj takrat v njej vidijo rešilno bilko.

Čedalje dlje od prave kave

Včasih je bilo pitje kave obred, ki se je začel s praženjem, nadaljeval z ročnim mletjem (ob klepetu seveda) in končal z dolgim srebanjem sveže pripravljene kave. Danes večina pije kavo iz avtomatov. Čedalje več tudi iz plastenk, pločevink ali instantne. In tu se zgodba ponovno zakomplicira. Da bi nekaj le prelili ter dobili omamno vonjavo in čvrsto peno, je industrija praviloma morala uporabiti vsaj nekaj kemičnih dodatkov (E-jev), ki so vse prej kot prijazni do našega telesa. Relativno preprosto pripravo mora v industrijskem svetu zamenjati kopica kemikalij, ki skrbijo, da se vaš instantni prah ne stisne, da se mleko v prahu ne pokvari, da je pena čvrsta ...

Tudi kava brez kofeina ni rešitev. Pri odstranjevanju kofeina se uporabljajo močne kemikalije, ki na koncu lahko našemu telesu škodujejo bolj kot sam kofein. Le pri ekološko certificirani kavi brez kofeina uporabljajo nesporne (vendar dražje) metode odstranjevanja kofeina.

Inteligentnejše rešitve

Namesto kave je v naravi veliko drugih rastlin, ki nam lahko dvignejo energijo in izboljšajo pozornost. Najbolj zdrave in poživljajoče so zagotovo aromatične rastline, ki jih imenujemo začimbe, včasih pa so jih častili kot afrodiziak – ingver, koromač, origano, majaron, rožmarin, cimet, klinčki, janež, šetraj, žafran … Kako se poživiti z njimi, lahko berete v knjigi Ščepec rešitve.

Vonj kave lahko nadomestite z drugimi poživljajočimi vonjavami. Vonj agrumov denimo dokazano izboljšuje produktivnost za od deset do trideset odstotkov. Eterično olje lovorja ali rožmarina nas hitro zbistri in nam da energijo. Eterično olje bora in številnih drugih iglavcev je odlično za premagovanje kronične izčrpanosti. Kot vidite, lahko enak cilj dosežemo tudi na druge, varne načine.

Težava je predvsem v tem, da je kava obred in simbol socialnosti, zato je tudi ta vidik treba nekako rešiti. Najlažje bo, če v svoji skodelici za kavo začnete pravo kavo redčiti z žitno. Na primer, vlijete polovico prave kave in polovico žitne. Sčasoma povečujete delež žitne kave, dokler po kakšnem tednu ali dveh ne boste popolnoma pozabili na pravo kavo. Tako se boste izognili tudi odtegovalnim težavam, ki se rade pojavijo, če uživanje kave v večjih količinah prehitro ustavimo.

Za začetek je najlažje uporabljati instantno žitno kavo. Na trgu je je že desetine vrst, zato tako kot pri drugih težavah ugotovite, katera se vam zdi najokusnejše. Sčasoma, ko se boste navdušili nad prefinjenim okusom žitne kave, boste mogoče začeli delati svojo.

Naj zdravje in užitki gredo z roko v roko.

prejšnji članek
Slavna Rusinja jokala pred vsemi, njen srčni izbranec pa nič
Zdravje
Slavna Rusinja jokala pred vsemi, njen srčni izbranec pa nič
naslednji članek
Kaj vaša barva las pove o vašem spolnem življenju?
Odnosi
Kaj vaša barva las pove o vašem spolnem življenju?