stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Piki in ugrizi

11. 7. 2016; 10.33
Avtor: Sonja Grizila/Zarja
čebela roža
Zime skoraj ni bilo, zato so se insekti namnožili čez vsako mero.

Ne le da so piki in ugrizi večinoma boleči in srbeči, nekateri so lahko tudi nevarni. Klop, ki ga odkrijemo zelo pozno, lahko povzroči velike nevšečnosti, saj cepiva proti boreliozi še ni, proti klopnemu meningitisu pa se je vsekakor smiselno cepiti, če živimo in se gibamo v naravi. Klopi niso samo v gozdu, tudi na vrtu jih lahko imamo! Najboljša preventiva je, da se pogosto prhamo ter skrbno pregledamo in menjavamo oblačila za sprehode in vrtnarjenje. Klop, ki ga odkrijemo takoj, ko se prisesa, nima veliko možnosti, da nas okuži.

Nevarni so lahko tudi nekateri komarji, saj lahko povzročijo slabo počutje in vročino. Komarjev, ki prenašajo virus zika in nekatere druge nevarne bolezni, na srečo še nimamo, so pa piki vsekakor neprijetni, čeprav so komarji domači in dokaj nedolžni. Pred piki se branimo tako, da (če sedimo zunaj) prižgemo vrtno svečo, ki odganja insekte, ali pa v nizki pločevinasti posodi kurimo vejice (ribezove, sivkine …). Dim komarje odganja, odganjajo jih tudi eterična olja sivke, citronke ali melise, s katerimi se namažemo. Cenene kolonjske vodice (vrtnica, šmarnica) jim s svojim močnim vonjem prav tako ne ustrezajo. Če pa nas že pičijo komarji, se nikar ne praskajmo, ampak vzemimo kocko ledu, jo zavijmo v tanek robček in z njim masirajmo boleče mesto, enako naredimo tudi pri otrocih. Potem pomečkajmo nekaj svežih melisinih listov in obložimo pike.

Piki čebel, os, čmrljev in sršenov niso samo boleči, ampak zelo nevarni za ljudi, ki so na strupe insektov alergični. Gre za hudo reakcijo, na katero je treba opozoriti vse bližnje, da takoj pokličejo zdravstveno pomoč, če se zgodi, saj prizadeti včasih niti govoriti ne more. Kakor koli že, takoj naredimo tole: izvlečemo želo, če je ostalo v koži, polijemo kožo z mrzlo vodo in po piku natresemo sodo bikarbono, ki bo preprečila, da bi večina strupa prešla v podkožje. Če tako ravnamo pri vseh pikih, bo bolečina kmalu pojenjala, sledi na koži pa bodo kmalu izginile. Pametno je torej imeti pri roki sodo, še posebej če smo preobčutljivi za pike.
Klasično zdravilo za pike sta prerezana čebula in zmečkan trpotec, rano lahko prej umijemo z razredčenim kisom ali limonovim sokom. Čebulo ali trpotec pritrdimo na rano s povojem, pod katerega vtaknemo nekaj kock ledu, pa bo kmalu bolje.

prejšnji članek
Markova nekdanja žena osuplja na plaži
Kultura
Markova nekdanja žena osuplja na plaži
naslednji članek
Se pravljični zakon znanega para končuje?
Svet slavnih
Se pravljični zakon znanega para končuje?