Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vinska rutica

11. 7. 2016; 03.33
Avtor: Sonja Grizila/Zarja
vinska rutica
V ne tako davnih časih so vinsko rutico uporabljali za skoraj vse bolezni.

Na Primorskem jo lahko vidite po pobočjih in na vrtovih, drugod je manj znana, kot zdravilna rastlina je skoraj pozabljena, vendar jo zadnje čase znova raziskujejo, saj naj bi zdravila multiplo sklerozo. Kakorkoli že, vinska rutica je bila v času naših babic pogosto na vrtovih, saj je zdravila skoraj vse, vedelo se je tudi, da je kot močno zdravilo nekoliko strupena. Občutljivejši jo morajo nabirati z rokavicami, saj lahko izzove alergijo, je pa tudi precej neprijetnega vonja, ki izgine z namakanjem in sušenjem.

Vinska rutica je trajna zel, cveti prav zdaj in zdaj jo tudi nabiramo – ima nenavadno oblikovane modro-zelene liste in rumeno-zeleno socvetje. Na italijanskih tržnicah jo najdete skoraj pri vsaki branjevki, ki ima sveža zelišča, tam jo namreč namakajo v žganje (samo pest zeli na liter alkohola). Po kakšnih treh tednih se žganje obarva rahlo zeleno, rutice ne odstranijo, ker je za okras, si pa privoščijo šilce pri vsaki močnejši hrani. Rutica namreč pripomore k dobri prebavi, vzbuja pa tudi tek, kar seveda ne bo razveselilo vseh morebitnih uporabnikov.

V ne tako davnih časih so jo uporabljali za skoraj vse bolezni, zato je ime ostalo v ljudskem spominu, učinki pa ne. Naj spomnimo: rutico so uporabljali kot pomirilo pri pretiranem bitju srca, pri vrtoglavici, težkem dihanju, paničnih napadih in živčni napetosti. Ščepec posušene zeli so prelili s skodelico kropa, namakali deset minut in potem spili po požirkih. V sezoni so dodajali sveže liste vinske rutice kar v solato ali h kakšni drugi hrani. Poparek pomaga tudi pri krčih, predvsem v prebavilih in rodilih, ženske so si kuhale čaj pri bolečih menstruacijah. Vendar pa nosečnice vinske rutice ne smejo uporabljati, ker bi lahko škodovala plodu. Rutica tudi odvaja vodo iz telesa.

Svežo rutico (listje in cvetje) namočimo v oljčno olje – do slabe tretjine steklenice naj bo zel, potem dolijemo olje – in pustimo zaprto steklenico tri tedne na toplem. Z oljem si bomo masirali boleče predele pri revmi in protinu, hkrati pa spijemo skodelico čaja na dan. Z oljem mažemo tudi kožne izpuščaje, mozolje in pecljate bradavice pa namažemo s svežim sokom (če nismo alergični) in hitro se bodo poslovili. Pa še nekaj – šopek vinske rutice in sivke, cvetita namreč hkrati, bo odganjal muhe, ose in drug insekte, ki nam poleti žrejo živce. Ko se posuši, damo zeli v vrečke ter spravimo med perilo in v kuhinjske omarice, odganjata namreč molje.

prejšnji članek
Lepotni triki, ki vas pomladijo
Moda&Lepota
Lepotni triki, ki vas pomladijo
naslednji članek
Jan Plestenjak odpovedal vse koncerte, urgentno na operacijo
Svet slavnih
Jan Plestenjak odpovedal vse koncerte, urgentno na operacijo