nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zdravila niso v lekarni, ampak v hladilniku!

30. 7. 2016; 06.00
Avtor: Milka Krapež/Zarja
z_diabetes1

Je vzrok za diabetes in druge bolezni – vnetje?

Je vzrok za diabetes in druge bolezni – vnetje?

Sladkorno bolezen tipa 2 lahko pozdravite sami, pravi ameriški zdravnik dr. Thaddeus Gala. Zdravila zanjo pa ne bi smeli iskati v zdravniški ordinaciji, ampak v svojem hladilniku. Prav ste prebrali, očitno je prava hrana zdravilo za vse. Dr. Gala to vsak dan dokazuje z novimi ozdravljenimi bolniki.

To se bere kot sodobna pravljica. Bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 je ogromno, ljudi v preddiabetičnem stanju pa prav tako. Te bolezni medicina ne zna pozdraviti. Gre za dolgotrajno napredovanje, ki ga je mogoče z zdravili in pametnim življenjem zadrževati, ustaviti pa se ga ne da. Zdravniki bolnikom glede na stanje predpisujejo različna zdravila, ki jih je čedalje več. Poleg tega pa morajo bolniki zelo paziti na prehrano.

Kako je torej lahko neki ameriški zdravnik javno (na več televizijskih kanalih) izjavil, da zna sladkorne bolnike pozdraviti? Ker se to zdi na meji verjetnosti, so se v ameriški televizijski hiši NBC odločili, da bodo enega od bolnikov spremljali od začetka do konca zdravljenja. Trajalo je nekaj tednov. Po besedah dr. Gale zdravljenje navadno traja povprečno od enega do osem mesecev.

foto: profimedia

Hrana, ki zdravi vnetje 
Na prvo mesto so vsi, medicinski raziskovalci in alternativci, uvrstili zelenje krmne rdeče pese. To je v ZDA precej znano živilo, ki ga vse pogosteje priporočajo za zdravje. Stebla so rdeča, listi pa so veliki in zeleni, zelo so podobni blitvi. Lahko bi uporabili tudi blitvo, vsekakor pa je koristno tudi listje jedilne rdeče pese. Vsebuje namreč kalij, magnezij, kalcij, baker, če omenimo le nekaj mineralov. Pesnim listom sledi kitajsko zelje oziroma bok choy, saj pri nas pod imenom kitajsko zelje poznamo drugačno rastlino. Tudi ta vsebuje veliko antioksidantov. Najbrž ni odveč nasvet, da je najbolje jesti surovo zelenjavo. Med protivnetno hrano spadajo še: zelena (stebelna), rdeča pesa, brokoli, borovnice, ananas, losos (vendar samo divji), počasi kuhana močna kostna juha, orehi, kokosovo olje, čia in lanena semena, kurkuma in ingver. 
K tem jedem je dobro dodajati začimbe in dišavnice, ki so zelo zmogljivi borci proti vnetju: klinčke, rožmarin, cimet, origano, majaron, žajbelj, timijan ter prej omenjena ingver in kurkumo. Priporočljivo je piti zeleni čaj. Poleg tega je odlična fermentirana hrana: kislo zelje, kefir, v kis vložena zelenjava. Zdravi so še gobe šitake in česen. 
Čisto najnovejši seznam k temu dodaja avokado, čokolado (samo črno, brez dodanega mleka) in jajca.

Skrivni vzrok številnih bolezni

 Dr. Gala razlaga, da ne gre le za sladkorne bolnike (da ne bo pomote, v tem članku ves čas pišemo o sladkorni bolezni tipa 2!), ampak tudi za druge bolnike s kroničnimi boleznimi. Te so sicer zelo različne, vendar pri vseh poteka enak proces: vnetje. To je tako imenovani skrivni ubijalec, ki vodi v bolezni in zakrivi njihovo napredovanje. To ni tisto vnetje, ki ga vsi poznamo, ko se poškodujemo ali pa se s čim okužimo.

V takem primeru telo na prizadeto mesto pošlje ustrezne snovi in bele krvničke, ki poskrbijo, da se poškodba pozdravi oziroma napadalec uniči. To je akutno vnetje. Obstaja pa še drugačno vnetje, tako, ki ga ne vidimo in ne zaznamo, dokler ni škoda že zelo velika. V tem primeru dobi imunski sistem signal, da je v telesu nekaj narobe, in tja pošlje omenjene snovi in bele krvničke. Ker pa poškodbe ni, napadalcev pa tudi ne, »vojska« vseeno ostane na mestu in napada zdrave celice. Začne se počasen vnetni proces, ki se lahko vleče leta ali celo desetletja. Temu pravijo subklinično vnetje, zanj do nedavnega niti ni bilo ustreznega diagnostičnega testa.

Toda ta proces se lahko vmeša v gene, ki jih je človek podedoval, da postanejo aktivni. Tako naj bi si razlagali nagnjenost k boleznim v posameznih družinah. Zdravniki pravijo, da tu ni mogoče nič storiti, dr. Gala pa meni, da to ne drži. Čeprav ima človek tak gen, ki lahko sproži bolezen, ni nujno, da se to zgodi. Drugače povedano, če v telesu ni vnetja, se gen ne bo aktiviral. Vnetje torej škoduje na dveh ravneh: lahko napade zdrave celice in organe, obenem pa lahko aktivira podedovani gen in bolezen izbruhne.

Dr. Gala ne kritizira zdravnikov

Pravi, da so jih pač v šoli naučili, da se pri kroničnih boleznih, kakršna je sladkorna bolezen tipa 2, ne da nič narediti, da lahko bolnikom samo predpisujejo zdravila in nadzorujejo napredovanje bolezni. Najbolj zanimivo je, da je velika razlika med tem, kar je znanost dokazala, in tem, kar medicina danes uporablja. Morda se zdravniki tega tudi zavedajo, a večinoma vseeno predpisujejo zdravila; z napotki, kaj bi lahko bolnik sam naredil, pa so bolj skopi. Resnici na ljubo za to tudi nimajo dovolj časa.

foto: arhiv

Kaj vnetje spodbuja
Vse tisto, za kar že dolgo vemo, da nam škodi: rafinirani sladkor in vsi izdelki, ki mu je dodan (na primer koruzni sirup, ki je skoraj v vsaki sladkariji), oksidiran holesterol (na primer v preveč pečenih umešanih jajcih), olje (arašidno, koruzno, sojino) in transmaščobe, ki jih najdemo v skoraj vsaki vnaprej pripravljeni hrani (je ena pomembnejših sestavin hamburgerjev, na primer).

Morda pa je rešitev malce preveč preprosta?

Vzrok za bolezen je namreč popolnoma enak kot rešitev zanjo. Vse dosedanje raziskave so namreč pokazale, da je vnetje posledica tega, kar človek poje in popije. Če bi torej hrano in pijačo, ki spodbujata vnetje, zamenjali z drugačnimi živili, ki ga celo odpravljajo, bi se lahko pozdravili.

Če uživamo hrano za vnetje, se stanje vsak dan počasi za malenkost poslabša. Z leti to poslabšanje privede v eno od kroničnih bolezni, kar je lahko sladkorna, srčna bolezen, tudi Alzheimerjeva in celo rak. Če pa človek začne uživati hrano (in pijačo), ki deluje protivnetno, ima telo možnost, da odpravi poškodbe in se pozdravi. To je namreč dr. Gala dokazal s svojimi bolniki, ki so po njegovih natančnih navodilih sledili prehranskemu programu in se pozdravili. To pomeni, da jim danes ni več treba uživati zdravil.

Primere si lahko kadar koli ogledate na spletnih straneh, le zdravnikovo ime odtipkajte v brskalnik. Seveda zdravnik nekaj prodaja: to je knjiga o tako imenovanem ključu za ozdravitev.

foto: arhiv

Pravila protivnetne prehrane
Vsak dan naj bi pojedli živila, ki vsebujejo veliko vlaknin (žita, zelenjavo, sadje). Pojedli naj bi najmanj devet obrokov sadja in zelenjave; obrok pomeni pol skodelice, če je zelenjava kuhana; in skodelico, če je surova. Vsak teden naj bi v štirih obrokih zaužili čebulo ali česen in zelenjavo iz družine križnic (brokoli, cvetačo, zelje, ohrovt). Čim bolj je treba omejiti uživanje nasičenih maščob, rdečega mesa, ki naj bi ga jedli največ enkrat na teden. Ribe naj bi jedli najmanj trikrat na teden (ocvrt oslič ni na tem seznamu!). Uporabljali naj bi le zdrava olja, na primer olivno in kokosovo. Vsak dan naj bi si dvakrat (dopoldanska in popoldanska malica) privoščili zdrav prigrizek: steblo ali dve zelene, korenček, pistacije, mandlje, orehe. Predelana hrana je popolnoma prepovedana, tudi mleko in mlečni izdelki razen nemastne skute, navadnega jogurta in kefirja. Prepovedana je tudi hitra prehrana, ker vsebuje transmaščobe. Za sladkanje naj zadostuje sadje. V jedila naj bi vmešali čim več začimb, ki izboljšajo okus.

Tudi brez knjige bo šlo!

Ni vam treba kupiti knjige. Pravila o protivnetni hrani so za vse enaka, le da morajo nekateri ljudje v svoje jedilnike uvesti več sprememb, nekateri pa manj, odvisno od tega, kako kdo živi oziroma jé. Zato smo si ogledali kar nekaj medicinskih, nutricističnih in alternativnih navodil, kaj je treba jesti, da človek omeji in odpravi vnetje. Pri tem obe, znanstvena medicina in alternativa, govorita skoraj popolnoma enak jezik. Bolnik, ki ga je predstavila mreža NBC, je Mike Anderson: zaradi diabetesa je imel na nogi že nevropatijo in je kazalo, da mu bodo morali odrezati prst ali dva. Ko je sledil programu dr. Gale, torej je jedel samo protivnetno hrano, ni bilo več ne nevropatije ne diabetesa.

Zato smo preverili pri znanstvenikih, kako je s tem. Ena najvplivnejših ameriških univerz, Harvard, na svoji spletni strani predstavlja prehranski režim, ki odpravlja vnetje. Tamkajšnji znanstveniki pravijo, da zdravila ne bomo našli v zdravniški ordinaciji, ampak v hladilniku, torej potrjujejo besede dr. Gale. Tudi oni namreč pravijo, da so skoraj vse kronične bolezni (če ne čisto vse) povezane z vnetjem.

Vnetje pa je povezano s hrano – tako, ki ga spodbuja, in tako, ki ga uniči. Največji spodbujevalci vnetja so rafinirani ogljikovi hidrati (bela moka in izdelki iz nje – vse od testenin do kruha), ocvrta hrana (krompirček, čips, ocvrti zrezki in tudi ribe), pijače z mehurčki (ki navadno vsebujejo tudi sladkor), rdeče meso in izdelki iz tega mesa ter margarina. Osnovna protivnetna hrana pa so paradižniki, olivno olje, zelena listnata zelenjava, oreški (mandlji, orehi, pistacije), mastne ribe in sadje.

Dr. Josh Axe, zdravnik, ki se ukvarja z zdravo prehrano in s svojimi navodili svetuje tudi na raznih televizijskih kanalih, pravi, da bolniki ne potrebujejo zgolj tistega splošnega nasveta »če vam ne škoduje, lahko jeste«, na kar se večinoma omejijo zdravniki, ampak natančna navodila, kaj smejo jesti in česa ne. Po njegovem mnenju je za diabetike (pa tudi druge bolnike) pomembno, da jedo hrano, ki vsebuje antioksidante, minerale in maščobne kisline. Taka hrana namreč uravnava delovanje imunskega sistema in s tem močno pripomore k zmanjšanju vnetja ter izboljša zdravje že na celični ravni.

prejšnji članek
Zaščiteni in negovani – na soncu in v senci
Moda&Lepota
Zaščiteni in negovani – na soncu in v senci
naslednji članek
Ali veste, koliko denarja v življenju porabite zaradi menstruacije?
Zdravje
Ali veste, koliko denarja v življenju porabite zaradi menstruacije?
#nasazenazenska
nasazenazenska