foto: profimedia
V vsakem letnem času je kaj cvetočega, pomagamo si lahko tudi z zanimivimi vejami, travnimi bilkami in ovijalkami. Kdor nima vrta, bo na sprehodu zlahka našel nekaj, kar bo osvežilo jedilnico ali sobo, le oči mora imeti odprte za bogastvo narave.
Šele ko začnemo vrt opazovati z očmi nekoga, ki mu cvetoče ali zeleno okrasje v domu pomeni veliko, spoznamo, koliko različnih tipov cvetja in zelenja se nam ponuja. Tu so enoletnice, ki navadno cvetijo celo poletje. Seveda je nešteto cvetočih trajnic in čebulnic, ki so lepe tako na gredi kot v vazi. O spomladi cvetočih grmih smo že pisali; jeseni bodo pogledi obviseli na živo obarvanem listju grmov in dreves. Vednozelene rastline, kot so bršljan, različni iglavci, pušpan in podobno, so na voljo vse leto, da z njimi dopolnimo našo cvetočo vezavo.
Zadošča že nekaj cvetov
Mlečki, volčji bob in preobjede so rastlinski rodovi, ki bodo na občutljivi koži pustili neprijetne sledove, zato pri rokovanju z njimi nosimo rokavice za enkratno uporabo.
Za vezavo šopka ne potrebujemo desetin cvetov, zato se tudi na vrtu ne bo (tako rekoč nič) poznalo, če bomo prirezali nekaj cvetov, vejic in travnih bilk. V zameno pa bomo imeli priložnost od blizu občudovati rastlinsko lepoto, ki sestavlja naš vrt.
Kdor ne mara obilja in razkošnih šopkov, bo zaznal lepoto že v enem samem cvetu, morda v družbi s travnim latom, v drobni, ozki, nizki ali visoki vazi.
Torej, izbire je dovolj za vsak okus, dom in priložnost. Ob tem pa velja upoštevati nekaj nasvetov, s katerimi bomo podaljšali svežino našega šopka.
Kdaj nabiramo cvetje in zelenje
– Najprimernejši čas je zgodaj zjutraj, ko so rastline sveže in polne sokov.
– Narezano cvetje, trave in veje čim prej postavimo v vodo; če utegnemo, jih takoj povežemo v šopek, sicer pa jih postavimo v hladen, temen prostor, kjer naj v vodi počakajo na aranžiranje.
Kako prepoznamo, kdaj je cvet primeren za rezanje
– Idealna faza razvoja je popek, ki že kaže barvo cveta. Takšne popke narežemo pri cvetju, kot so vrtnice, dalije, ognjiči, kozmeje; pri steblih z nizom cvetov (gladiole, naprsteci) pa izberemo takšne, pri katerih so spodnji cvetovi že odprti. Popolnoma razprti cvetovi v vazi ne bodo več dolgo zdržali.
– Nekatere rastline bomo z rednim rezanjem cvetov spodbujali k podaljšanju obdobja tvorjenja cvetov na vrtu.
Kako pripravimo cvetje in zelenje za šopek
– Liste na steblu odstranimo vsaj do polovice oziroma tako visoko, da bodo v vodi ostala potopljena le stebla.
– Če bo med nabiranjem in vezavo šopka minilo več časa, postavimo rezano cvetje in zelenje v globok vrč, napolnjen z vodo. Tik pred sestavljanjem šopka stebla znova prirežemo.
– Za rezanje vselej uporabljamo oster nož ali nabrušene škarje. Tako bomo čim manj poškodovali steblo.
– Olesenelih stebel ne tolčemo na konceh s kladivom, temveč spodnjih nekaj centimetrov zarežemo z ostrim nožem, kot bi želeli steblo razpoloviti. Tako bomo povečali površino, kjer tkivo vpija vodo.
Vrhunski strokovnjaki svetujejo:
Nekatere rastline, ki imajo v steblih mleček ali posebno sestavo tkiva, bomo pripravili za dolgo cvetenje v vodi s tem, da bomo sveže prirezani konec stebla potopili v vrelo vodo. Tako bomo zaprli tkivo na njegovem koncu.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.