cg_zdravstveni_domovi
Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali za skoraj milijardo evrov

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pozor, žejna koža!

14. 10. 2016; 02.01
Avtor: R. P.
Pozor, žejna koža!
Debeli puliji in suh zrak zaradi kurjave izsušujejo našo kožo. Kako jo navlažiti?

Nadloga hladnih dni

Skozi kožo nam izhlapi približno pol litra vode na dan. In če rezervoarjev hitro spet ne napolnimo, se na povrhnjici pokaže rdečica, koža se začne luščiti, srbi in celo peče. 

Strokovni pogled
Strokovnjaki iz laboratorijev Eucerin, ki so znani po specializaciji za izdelke zoper suho kožo, takole opisujejo problem: »Zelo velik del prebivalstva trpi zaradi suhe kože (kseroderme). Suha koža še posebno prizadene otroke do 10. leta in starejše ljudi po 60. letu starosti. Med drugim in petim desetletjem življenja pa je med prizadetimi občutno več žensk kot moških. Vzroki za suho kožo so različni: poznamo zunanje  (mraz, sonce, pogosto umivanje, agresivni izdelki za umivanje, obsevanje, kemoterapija, dializa), notranje (genetska nagnjenost, hormonski vplivi, biološko staranje kože), suhost pa povzročajo tudi nekatere bolezni (atopični dermatitis, psoriaza, diabetes, ihtioza). Simptomi so pri vseh dejavnikih isti občutek neprijetne napetosti, luščenje, rdečina, srbečica, ekcem.«
 
Test
Če tudi vi sumite, da trpite za suho kožo, pa ne veste, ali imate prav, vam svetujemo, da najprej opravite preprost test. Na hrbtišču dlani stisnite malo kože med palec in kazalec. Popustite. Če guba ostane na mestu oziroma se koža ne vrne v prvotni položaj, to pomeni, da nujno potrebuje vlago. To ji lahko zagotovite na več načinov, izberite tistega, ki vam najbolj ustreza. 

Priporočila


1. Termalna pršila:
Kadar koža zateguje in srbi, jo odlično pomiri pršilo s termalno vodo s selenom, ki učinkuje protivnetno, in sicer kar 48 ur dolgo. Zaprite oči in z razdalje približno 20 cm proti obrazu puhnite nežen oblaček hidratantnega dima.


2. Nega med prhanjem: Vroča voda in milo izsušujeta, saj ima koža po telesu kar devetkrat manj žlez lojnic kot na obrazu. Zato se raje prhajte z mlačno vodo in za umivanje uporabljajte gel brez dišav in mila, ki je primeren tudi za obraz. Po prhanju se namažite z losjonom z izvlečki uree in provitaminom dekspantenolom.


3. Gel zoper gubice okoli oči: Tipičen znak suhe kože so tudi gubice okoli oči. Brezparfumski vlažilni gel s termalno vodo ter vitaminoma E in A gladi, pomirja in omili zabuhlost. Zjutraj in zvečer ga vtrite v predel okoli oči.


4. Kumarična ali skutna maska: Enkrat na teden potrebuje suha koža izdatnejšo nego. Vlažilna maska s kumarami, skuto ali aloe vero sprošča in gladi. Dve jedilni žlici skute zmešajte z eno čajno žličko medu in smetane. Masko porazdelite na očiščeno kožo. Po 10 minutah jo z robčkom samo obrišite z obraza.


5. Vlažilni balzami za ustnice: Razpokane, ranjene ustnice so najpogostejša nadloga hladnih dni, kajti koža je na ustnicah mnogo tanjša kot drugod po telesu in se zato hitreje izsuši. To preprečite z redno uporabo balzamov, ki vsebujejo alantoin, jojobino olje, vitamin E in zaščitni faktor 15. Nasvet: ustnice si enkrat na dan v krožnih gibih zmasirajte z navlaženo zobno ščetko. Balzam nanesite na debelo kot oblogo. Pustite učinkovati 5 minut, ostanke nato vmasirajte v ustnice.


6. Melona osveži: Čeprav je melona poletni sadež, jo lahko v trgovinah kupite tudi v tem letnem času. Rezina melone (ta sadež vsebuje kar 93 odstotkov vode) osveži suho kožo. Alternativa so marelice, ki so bogate s karotinom. Ta krepi roževinasto plast kože, kjer se kopičijo vodne rezerve. 100 g marelic na dan zadošča.


7. Olje za lase: Pomanjkanje vlage v telesu vpliva tudi na lase. Ti se postavijo pokonci, so brez leska in so videti utrujeni. Hitra nega z oljem pšeničnih kalčkov pomaga lasu od znotraj in mu vrača vlago, ne da bi ga obtežila. Po umivanju vtrite olje v vlažne lase. Dobo prečešite in posušite. 


8. Parna kopel: Rožmarinova parna kopel vrača utrujeni, suhi koži energijo in sijaj. Dve čajni žlički posušenega rožmarina prelijte z vročo vodo. Pokrijte se z brisačo čez glavo in nad paro vztrajajte 10 minut.


9. Blato za telo: Naravno blato iz Mrtvega morja je učinkovito sredstvo za nego kože, saj v njej uravnava količino vode - dodaja ji vlago globoko v pore. Blatno maso dajte najprej v plastično vrečko in jo ogrejte v vroči vodi. Nato se s toplim blatom namažite po vsem telesu. Blatno nego ponavljajte enkrat na teden in kmalu bo vaša koža kot prerojena.

prejšnji članek
Nikar ne pretiravajte s pitjem vode!
Zdravje
Nikar ne pretiravajte s pitjem vode!
naslednji članek
Voditeljica na Pop TV doživela šok
Svet slavnih
Voditeljica na Pop TV doživela šok