sveča
Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

1711376183-dsc0361-01-1711376151675
Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati seminarske naloge za njegov študij #e-pošta

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Spim in hujšam

10. 11. 2016; 09.15
Avtor: N.N.
Spim in hujšam
Če boste zvečer jedle pravo hrano, se boste zjutraj zbudile za pol kilograma lažje!

Če boste zvečer jedle pravo hrano, se boste zjutraj zbudile za pol kilograma lažje! Se vam zdi prelepo, da bi bilo res? A vendarle drži! Sanjska dieta je silno preprosta in primerna za vse, ki jim ne dišijo naporna vadba in predpisani jedilniki.

Ko se znoči, naše telo začne proizvajati hormon melatonin, ki celicam sporoča, da je prišel čas za umiritev in počitek. Presnova se upočasni. Kasneje, ko končno trdno zaspimo, telo začne izločati rastni hormon. Ta v otroških letih in v puberteti skrbi, da rastemo in se razvijamo, v odrasli dobi pa svojo funkcijo spremeni in je »pristojen« za obnovo telesa. To pomeni, da se pod njegovim nadzorom očistijo celice in tvorijo nove, strupene snovi se izločijo. Za to pa je seveda potrebna energija. In ker ponoči ne jemo, telo črpa energijo iz rezerv. Posebej pomemben pa je podatek, da se ponoči pospešeno razgrajujejo maščobe samo, če zvečer pravilno jemo. Kadar je naš zadnji obrok sestavljen iz ogljikovih hidratov, se nam zviša krvni sladkor in z njim inzulin, ki je osrednji presnovni hormon in ima odločilno vlogo pri preskrbi celic. Dovaja hranila do celic in spravlja odvečna hranila (na primer sladkor in maščobo) v maščobno tkivo. Ko se inzulin ukvarja s sladkorjem, je presnova maščob blokirana. Mine lahko pet ur, preden telo spet lahko začne presnavljati maščobo, zato je tako zelo pomembno, da zvečer ne jemo ogljikovih hidratov!

Zvečer moramo črtati z jedilnika kruh, testenine, riž, krompir, kosmiče, koruzo … Zadnji obrok mora biti sestavljen iz beljakovin in zelenjave, pojemo pa ga med peto in sedmo zvečer. Tik pred spanjem, to je eno uro prej, preden ležemo, pa si privoščimo le beljakovinski prigrizek.

Kako poteka hujšanje?
Če želite ponoči povečati produkcijo rastnega hormona in znižati raven inzulina, morate zvečer pojesti porcijo beljakovin in 250 g zelenjave. V spodnji tabeli boste našli predloge za beljakovinske prigrizke, sicer pa se držite pravila, da čez dan pojeste tri obroke, med katerimi naj bo pet ur presledka. Za zajtrk na primer kosmiče, jogurt in sadje; za kosilo zelenjavno enolončnico s testeninami; za večerjo pa zelenjavo in beljakovine. Med posameznimi obroki mora miniti pet ur, vmesni prigrizki pa niso dovoljeni!

Beljakovine za večerjo:
150 g zrezka
150 g piščančjih prsi
150 g puranjega mesa
120 g kuhane šunke
120 g pršuta

200 g nemastnega svežega sira 


200 g puste skute
100 g sira (do 30 % maščobe)
100 g mocarele

150 g lososa
150 g tune
150 g polenovke

150 g tofuja

Zelenjava za večerjo:


250 g dušene zelenjave ali mešane solate
Najboljših deset večernih prigrizkov    
Za produkcijo »shujševalnega« hormona ponoči telo potrebuje beljakovine. Zato med osmo in deveto uro zvečer zaužijte z beljakovinami bogat prigrizek in priskrbite svojemu telesu dovolj goriva za nočno izmeno.
100 ml pinjenca
beljak trdo kuhanega jajca
150 ml sirotke
rezina sira (30 g)
kozarec mleka (100 ml)
rezina kuhane šunke (30 g)
100 g jogurta
rezina piščančjih prsi (30 g)
5 mandljev
100 g puste skute

prejšnji članek
Romana Kranjčan zna prisluhniti svojemu srcu
Svet slavnih
Romana Kranjčan zna prisluhniti svojemu srcu
naslednji članek
Resnice o čiščenju ušes
Zdravje
Resnice o čiščenju ušes