Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Miti, ki jim absolutno ne smete verjeti!

15. 11. 2016; 08.00
Avtor: ud
izbira

Če vam ves dan po malem kruli v želodcu, potem se nikakor ne prehranjujete pametno (ali zdravo). foto: Profimedia

Živimo v času, ko že najstnice začnejo razmišljati o hujšanju in ko se ženske na vsakem koraku spoprijemamo z različnimi informacijami o tem, kako najlažje (in seveda čim hitreje) shujšati.

Nekatere so gotovo resnične, spet druge pa so miti, v katere verjamemo, čeprav nikakor ne držijo.

Vsak sladkor je vaš sovražnik

Res je, da je dobro, da uživamo čim manj sladkorja, ampak za sladkor, ki ga najdemo na primer v sadju, to ne drži nujno. Ključna je zmernost, torej to, da s sladkorjem ne pretiravamo, pa tudi to, s čim ga kombiniramo. Kombinacija sladkorja z beljakovinami je odlična za vzdrževanje dobrega glikemičnega nadzora.

Jesti bi morali vsaj petkrat na dan, zato pa morajo biti ti obroki zmerni in zdravi. foto: Profimedia

Zeleno je dobro

Nekako smo prevzeli miselnost, da je vse, kar je zeleno, dobro za nas. In z veseljem pijemo zelene smutije – tudi takšne, ki so sladkani ali pa imajo dodane sadne sokove. Namesto smutijev je bolje uživati zeleno zelenjavo v prvotni obliki – na primer kot solato ali popečeno na žaru, saj smo tako dlje časa siti.

Pri izdelkih z manj maščobami poudarjamo, da ti niso koristni za izgubo kilogramov, saj imajo pogosto enako število kalorij kot tisti z normalno vsebnostjo maščob.

Kalorija je kalorija

Štetje kalorij je že nekaj časa precej »iz mode«, saj se vsi ozaveščeni zavedajo, da se na primer petsto kalorij, ki jih zaužijemo s čokolado ali hamburgerjem, razlikuje od petsto kalorij, ki jih zaužijemo s kakovostno hrano. Petsto kalorij v prvem primeru bo na hitro dvignilo raven sladkorja v krvi, in ta sladkor je treba hitro porabiti ali pa ga naše telo shrani v zaloge, petsto kalorij iz drugega primera pa bo naše telo porabilo za delovanje.

Zdrava hrana je zanič

Seveda so mnogi, ki radi dobro in veliko jedo, prepričani, da hrana, ki velja za zdravo, ne more biti ravno najbolj okusna, a vsekakor gre tudi tu za mit, ki nikakor ne drži. Tudi zdrava hrana je lahko okusna, če je pripravljena z nekaj domišljije ali če jo na primer popestrimo s pravimi začimbami. Poleg tega strokovnjaki poudarjajo pravilo, da bi morali vsako jed, ki nam ni najbolj všeč, pokusiti večkrat.

foto: Profimedia

prejšnji članek
Zvezdolov: Od trojčka z varuško do usodnih natakaric
Svet slavnih
Zvezdolov: Od trojčka z varuško do usodnih natakaric
naslednji članek
Heleni se bo uresničila njena dolgoletna želja
Svet slavnih
Heleni se bo uresničila njena dolgoletna želja