stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Čudežne kapljice za vse tegobe

3. 12. 2016; 09.00
Avtor: Marijana Mandić/Revija Maja
Čudežne kapljice za vse tegobe
O skromni, vendar zelo učinkoviti Bachovi terapiji nam je več povedala Irena Roglič Kononenko, ki se s cvetnimi esencami srečuje že dve desetletji, poklicno in osebno.

Angleški zdravnik dr. Edvard Bach (1886-1936) si je nadvse želel pomagati ljudem hitro in preprosto, da bi lažje obvladali duševne težave, s tem pa tudi kakšno telesno bolezen. V številnih raziskavah je odkril, da imajo nekatere rastline, ki jih je uporabljal v te namene, posebno energijsko moč. O skromni, vendar zelo učinkoviti  Bachovi terapiji nam je več povedala Irena Roglič Kononenko, ki se s cvetnimi esencami srečuje že dve desetletji, poklicno in osebno.


Upravljanja čustev nas ni nihče naučil
Irena Roglič Kononenko najprej poudari, da čustva pomembno usmerjajo naše življenje, čeprav nas ne šola ne starši ne pripravijo na konstruktivno delo z njimi. So nekakšen zemljevid, kažipot. Kažejo nam, kje smo in kam moramo iti, da se bomo počutili bolje. Zato se moramo s čustvi ukvarjati. Če tega ne zmoremo in trajajo negativna stanja, kot so strah, jeza, žalost, brezup, zdolgočasenost ipd., predolgo, pustijo sledove tudi na našem telesu. »Nesmiselno je pričakovati, da bo človek, ki dolga leta opravlja težak poklic, ki mu ni v veselje, ali živi v nesrečnem partnerstvu, ostal telesno in duševno zdrav,« razlaga sogovornica.

Brez našega sodelovanja ne bo šlo!
Bachove kapljice nam pomagajo doumeti, da smo odgovorni za svoje zdravje in dobro počutje. Niso samozadostne, ampak moramo z njimi sodelovati. Če zahtevajo družba, družina ali šola od nas preveč, nam bodo kapljice pomagale to doumeti. Ne bodo pa nas gnale k temu, da izpolnimo neprimerne zahteve. Če denimo delamo pozno v noč, nam bodo pomagale spoznati, da si uničujemo zdravje in da moramo to spremeniti. »Bachove esence krepijo našo notranjo moč, tako da sledimo temu, kar je za nas dobro in prav, četudi nas drugi pri tem ne podpirajo,« poudarja gospa Irena, ki se ji je psihologija, iz katere je diplomirala, zdela neživljenjska, dokler je ni povezala z duhovno dimenzijo. Izobraževala se je na Bachovem inštitutu na Dunaju. Ljudem pomaga kot psihologinja s pogovorom in z Bachovimi kapljicami. Na Inštitutu za Bachovo cvetno terapijo v Ljubljani vodi seminarje Bachove cvetne terapije, uči plese v krogu za Bachove cvetove in prevaja knjige s področja cvetne terapije.


Tavžentroža, če ne znamo reči »ne«
Vsaka od esenc torej pomaga odpraviti nekonstruktiven vedenjski vzorec. Krinkar nam pomaga razvijati pogum, kadar smo prestrašeni; tavžentroža nam pomaga, ko ne znamo zahtevam drugih reči ne in prisluhniti sebi; bukev pomaga netolerantnim sprejemati drugačnost kot vrednoto; bodika pomaga hitro jeznim in vznemirjenim, da razvijejo več sočutja do drugih; nedotika nam pomaga, kadar kar naprej hitimo in se ne znamo ustaviti; studenčnica pomaga tistim, ki imajo do sebe previsoke zahteve in ne znajo uživati v življenju; popon (sončece) pomaga pri grozi, paniki, da tudi v takih trenutkih ohranimo trezno glavo; divji kostanj z belimi cvetovi nam ustavi zaskrbljene misli in pomaga do mirnega spanja; divja vrtnica vrača veselje do življenja in gorjušica nam pomaga videti svetlobo ter nam vliva zaupanje tudi v temnih trenutkih življenja.
Rešilne kapljice, mešanico petih zelo učinkovitih esenc, ki jih je sestavil Bach sam za hitro pomoč v akutnih stiskah, uporabljamo ob hudem stresu, ko nas je zelo strah, imamo tremo ali pa izvemo hudo novico. Vzamemo jih pred javnim nastopom ali izpitom, pred obiskom zobozdravnika, pred pomembnim pogovorom ali po hudem prepiru, ob telesnih poškodbah, da lahko sploh počakamo na zdravniško pomoč ...

Lastnosti dušnih kapljic
Kakor nam razloži naša sogovornica, je podobno kot pri homeopatskih pripravkih tudi pri Bachovih kapljicah učinkovita informacija, ki se prenaša po vodi, ne pa materialni del rastlin.
Cvetove rož, grmov in dreves je zdravnik Edward Bach položil za več ur v studenčnico na sonce, kar je veljalo za rastline, ki cvetijo pozno v letu, ko sonce že doseže svojo polno moč. Ali pa jih je prekuhaval, kar je veljalo pri rastlinah, ki cvetijo zgodaj spomladi, ko sonce še nima velike moči. To tekočino je v razmerju ena proti ena mešal z žganjem oziroma vinjakom in tako pripravil matično tinkturo. »Iz matične tinkture pripravimo koncentrat esence, in sicer tako, da damo dve kapljici matične tinkture v 30 ml žganja. Za terapevtsko uporabo koncentrate ponovno redčimo, tako da damo po dve kapljici izbranega koncentrata v 30 ml vode; ta razredčina pa zadostuje za mesec dni jemanja,« zelo natančno pojasnjuje gospa Irena Roglič Kononenko in zatrdi, »Bachove kapljice so zelo poceni, a učinkovito zdravilo, za katero naravi vzamemo zelo malo!«


Brez stranskih učinkov!
»Mešanico esenc oziroma razredčino za neko osebo izberem v pogovoru z njo, glede na njeno trenutno čustveno stanje. Po mesecu dni jemanja pa, če je še potrebno, izberem novo mešanico, ki ustreza novemu čustvenemu stanju osebe,« razlaga sobesednica. »Bachove kapljice so povsem neškodljiva pomoč, brez stranskih učinkov. Lahko jih jemljemo ob vseh drugih metodah pomoči, tudi ob farmacevtskih zdravilih. Jemljejo jih lahko nosečnice in otroci, tudi dojenčki. Otrokom celo najhitreje pomagajo. Lahko pa z njimi pomagamo tudi živalim in rastlinam.«


Se lahko zanesemo zgolj na cvetno terapijo?
Bachove kapljice niso nadomestilo za zdravniško pomoč, kadar je ta potrebna, lahko pa jo spremljajo. Bolniku, ki ima več volje, optimizma in je bolj pozitivno naravnan, k temu pa Bachove kapljice lahko pripomorejo, zagotovo lažje pomaga tudi vsaka druga terapija!


Kje lahko kapljice kupimo?
V tujini so Bachove kapljice na voljo v homeopatskih lekarnah. Kako pa je pri nas? Irena Roglič Kononenko z možem Igorjem zadnja leta pripravlja domače Bachove esence, večinoma iz cvetov rastlin, ki rastejo v Sloveniji. Dobite jih na Inštitutu za Bachovo cvetno terapijo v Ljubljani.


Kako do dobrega terapevta?
»Informacije so na spletu, zanesti pa se morate na svojo intuicijo ali na dobre izkušnje drugih pri nekem terapevtu,« svetuje za konec sogovornica in še pove, da lahko o terapiji izveste veliko več na njeni spletni strani lkm.fri.uni-lj.si/xaigor/irena.htm in v knjigah o Bachovi cvetni terapiji, ki jih je prevedla in izdala v samozaložbi lkm.fri.uni-lj.si/xaigor/irena/knjige.htm.

prejšnji članek
Ko moja koža zadehti ...
Zdravje
Ko moja koža zadehti ...
naslednji članek
Čudežna maska, ki daje osupljive rezultate!
Moda&Lepota
Čudežna maska, ki daje osupljive rezultate!