foto: Profimedia
Gre za proces učenja, kako jesti, kadar smo lačni, in za upoštevanje močnega hrepenenja po hrani, kadar smo lačni le za vzorec. Takrat se zamislimo, zakaj želimo jesti, in namesto da bi odprli hladilnik, si nataknemo superge ter se podamo na krajši sprehod.
Navodila za intuitivno prehranjevanje sta sestavili svetovno znani dietetičarki Evelyn Tribole in Elyse Resch, in sicer na podlagi svojih izkušenj pri pomoči ljudem, da ustvarijo zdrav odnos do hrane, telesa in duha. Druga izdaja istoimenske knjige, Intuitivno prehranjevanje, vseskozi zatrjuje, da gre za revolucionaren pristop, ki deluje, še posebno na daljši rok. Takšnega odnosa do hrane se je pravzaprav najbolje držati vse življenje.
Kako deluje?
Program temelji na trditvi, da dietno prehranjevanje naredi več škode kot koristi. Avtorici menita, da diete vodijo v občutek prikrajšanosti, obsedenost s hrano, močno hrepenenje po hrani, prenajedanje in motnje hranjenja. Vsega tega se bomo v hipu odvadili s pomočjo desetih načel, s katerimi sklenemo premirje s hrano; soočimo se z negativnimi notranjimi glasovi, razumemo in spoznamo lakoto ter zadovoljstvo, spopademo se s čustvenimi vprašanji, ki jih povezujemo s hrano, spoštujemo svoje telo, postanemo telesno aktivni ter v svoje življenje vključimo zdravo prehrano in zdravje. Glavni cilj tega programa pa je doseči sproščenost pri uživanju hrane in predvsem ukinitev dietnega načina razmišljanja.
Z gibanjem, ki nas zabava, in s pravilnimi intuitivnimi izbirami se hujšanje sproži samo po sebi.
Prednosti in slabosti
Pridobili bomo nova znanja, saj se je treba naučiti, kako prisluhniti svojemu telesu, kdaj nam telo sporoča lakoto in kako s spoznavanjem živil izbirati zdravo hrano. Program dovoljuje fleksibilnost pri izbiri prigrizkov in živil.
Slabost tega principa pa tiči v tem, da se bo ljudem, ki so dolgo časa razmišljali na dietni način, takšen proces zdel predolg. Nekateri bi potrebovali strokovno svetovanje glede svojih čustev in z njimi povezanega odnosa do hrane.
Ali je dieta primerna za vas?
Dieta v prvi vrsti pritegne ljudi, ki so se neuspešno mučili s kalorijami in odvečnimi kilogrami ter morajo razviti pozitiven odnos do hrane in svojega telesa. Ker program poudarja razvijanje zdravega razmerja med čustvi in hrano, je primeren za vsakogar, razen za tiste, ki se morajo zaradi zdravstvenih težav držati posebne diete.
Kaj pa spremembe življenjskega sloga?
Knjiga poudarja pomen telesne aktivnosti, saj nam dvigne raven energije in izboljša razpoloženje. Gibanje je gotovo nujna sestavina celovite skrbi zase, trajnega uspeha namreč ne moremo doseči, če se posvečamo zgolj idejam o hujšanju.
Kaj je vredno upoštevati?
Utišajte negativne glasove, ali drugače, pazite se prehranske policije, prehranskega pridigarja in dietnega upornika. Prehranska policija dlakocepsko preverja vsak vaš grižljaj in spodbuja vaš boj s hrano. Prehranski pridigar nezavedno, toda avtoritativno vsiljuje načela dietnega hujšanja. Dietni upornik pa kriči in se upira obema.
Poslušajte glasove svojih močnih zaveznikov: prehranskega antropologa, negovalnega hranitelja, prehranskega zaveznika in zavezniškega upornika. Ti glasovi so nevtralni in nežni, saj vam pomagajo k cilju po desetih stopnicah programa. Posamezniku dovolijo postaviti lastne meje in sprejemati zdrave odločitve brez občutka krivde. S temi učinkovitimi glasovi boste premagali negativne glasove v sebi.
Najboljša novica
Program celo spodbuja uživanje priboljškov, da bi le zadovoljili močno hrepenenje po hrani. Več informacij lahko najdete na www.intuitiveeating.com.
Primer jedilnika
Sobota:
Zajtrk: palačinke ali umešana jajca, sirup, rezine pomaranče, kava
Kosilo: puran na žaru z rženim kruhom, rezine paradižnika z oljem in kisom, sveže jagodičevje z jogurtom
Večerja: pečen fižol, na žaru pečen piščančji file, pečen koruzni storž, breskev z lahko stepeno smetano
Prigrizek 1: olive s sirom
Prigrizek 2: kozarec rdečega vina
Nedelja:
Zajtrk: ovsena kaša z malinami, polnozrnati opečenec, marmelada, grenivka, mleko, kava
Kosilo: majhna pleskavica s sirom, manjša porcija ocvrtega krompirčka, dietni napitek, jabolko
Večerja: špinačna solata z mešano listnato zelenjavo, črni fižol, rjavi riž, rezine avokada, brokoli
Prigrizek 1: melona in jogurt
Prigrizek 2: pokovka
Ponedeljek:
Zajtrk: kosmiči s posnetim mlekom, banana, arašidovo maslo, kava
Kosilo: zelenjavna juha, puranji sendvič, jogurt
Večerja: polnozrnate testenine z zelenjavno omako, losos, zelena solata s špinačo
Prigrizek 1: dva piškota
Prigrizek 2: jabolko
Torek:
Zajtrk: ovsena kaša z jagodičevjem, opečenec s sirom, čokoladno mleko
Kosilo: sendvič s tunino solato, rezine korenčka, puding
Večerja: sladki krompir, brstični ohrovt, pečen piščanec
Prigrizek 1: trije koščki čokolade
Prigrizek 2: manj masten sir
Sreda:
Zajtrk: omleta s špinačo in puranjo salamo, pomarančni sok, kava
Kosilo: mešana zelena solata s čičeriko in rdečo peso, skuta, polnozrnata štručka
Večerja: zelenjavna lazanja, beluši, vrtna solata s paradižnikom, majhen košček čokoladne torte
Prigrizek 1: kozarec vina, sir, jabolko
Prigrizek 2: korenje z manj mastnim solatnim prelivom
Četrtek:
Zajtrk: manj masten sir, jajce in slanina na opečencu, banana, kava
Kosilo: zelenjavni polpet na polnozrnati štručki, v pečici pečen čips, brokoli
Večerja: popečen fižol, solata iz rdeče pese ali stročjega fižola
Prigrizek 1: manj masten jogurt
Prigrizek 2: sadna solata
Petek:
Zajtrk: kosmiči z rozinami, posneto mleko, kuhano jajce
Kosilo: juha iz leče, polnozrnata bageta, špinačna solata
Večerja: zelenjava po kitajsko s polnozrnatimi rezanci, posneto mleko
Prigrizek 1: majhna rezina skutne torte
Prigrizek 2: borovnice
Preberite tudi, zakaj je dieta s testeninami in kruhom obnorela svet. Kliknite tukaj!
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.