pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pokovka in slane palčke: Zdrav prigrizek ali kalorijska bomba?

6. 6. 2017; 04.00
Avtor: V. M.
pokovka

Kaj si pa vi najrajši privoščite? foto: Pexles

Med izjemno priljubljen, a sila nezdrav slan prigrizek sodi čips. Razvadi se poskušajo mnogi izogniti z manj kaloričnimi prigrizki, kot je denimo pokovka in slane palčke. Preverite, kaj so pokazale analize omenjenih prigrizkov …

Čips je izjemno nezdrava razvada, ki vodi v hitro nabiranje kilogramov. A ne le zaradi visokega deleža maščob, pač pa tudi zaradi soli in sladkorja, ki v kombinaciji povzročata odvisnost od priljubljenega prigrizka.

Kaj pa pokovka in slane palčke?

Tudi pokovka je izjemno priljubljen slan prigrizek, ki se mu stežka upremo zlasti pri ogledu filma v kinu. Omamen vonj  pokovke nas tako premami, da posežemo po prigrizku z izjemno visoko kalorijsko vrednostjo. Pripravljene so namreč z maslom in veliko soli, kar podvoji vrednost kalorij. Kot so pokazale analize, lahko srednja merica pokovke vsebuje tudi do 1100 kalorij. Ljubitelji pokovke si jo lahko pripravite tudi doma, prigrizek bo tako mnogo bolj zdrav. Z malo olja in soli bodo vsebovale približno 400 kalorij.

Hrustljave slane palčke si mnogi privoščijo namesto čipsa, saj vsebujejo občutno manj maščob. Toda, kako kalorične so v resnici slane paličice pripravljene iz moke, soli in maščobe? Morda boste presenečeni, a 150 g palčk vsebuje približno 570 kalorij. Kljub temu so mnogo bolj zdrava izbira kot čips in nezdravo pripravljena pokovka. Seveda pa si lahko privoščite tudi bolj zdravo različico, denimo palčke s sezamom ali pa polnozrnate pirine palčke.

Preberite si: Hrana z največ kalorijami

foto: Pexles

prejšnji članek
Hči Miše Molk čisto iz sebe!
Svet slavnih
Hči Miše Molk čisto iz sebe!
naslednji članek
To se zgodi s telesom, če igrate badminton!
Svet slavnih
To se zgodi s telesom, če igrate badminton!
#obraziavenija
obraziavenija