Zdravje
 

Recept za najbolj preprost sivkin sirup

12. 7. 2017; 15.00
Avtor: V. M.
Ko ti sredi vročega poletnega dne po grlu stečejo kapljice ledeno hladne osvežilne sivkine pijače, se počutiš, kot bi brbončice pobožala sreča.

Napitku lahko dodate kanček vijoličnega barvila. foto: Profimedia

Z vami delimo preprost recept za pripravo domačega sivkinega sirupa, iz katerega si boste lahko pripravili fantastično osvežilno pijačo. Slednja vam bo odlično služila v teh vročih poletnih dneh. In veste, ko vam ta opojna tekočina napolni usta, se vam kotički ustnic razlezejo v nasmešek. Zakaj? Ker je preprosto izvrstna! Všeč je celo tistim, ki jim okus sivke v kulinariki ni preveč po godu. Poleg tega lahko sirup uporabite tudi za popestritev drugih osvežilnih pijač, izvrstno se denimo podaja poletnim koktajlom. Smo vzbudili zanimanje? No, pa gremo veselo na delo …

Za pripravo sivkinega sirupa boste potrebovali:



•    2 dcl vode
•    200 g sladkorja
•    jušna žlica posušenih sivkinih cvetov (suhi cvetovi imajo močnejšo aromo)
•    8 g citronske kisline (po želji)

Priprava sivkinega sirupa

V lonček nalijte vodo, dodajte sladkor, nato pa slednje segrevajte na kuhalni plošči. Nastavite na nizko temperaturo in med topljenjem sladkorja ves čas mešajte. Še preden sladka zmes zavre, dodajte sivkine cvetove, ki ste jih poprej splaknili z vodo. Zopet premešajte, malce zvišajte temperaturo, cvetovi naj nežno brbotajo še 3 minute, v tem času bo nastal gost sirup.

Sedaj aromatičen sladkorni sirup odstavite in počakate, da se povsem ohladi. Gosto tekočino zatem precedite skozi cedilo, na katerega položite gazo. Sivkin sirup prelijte v sterilizirano stekleničko, ki jo dobro zatesnite in shranite v hladilnik. Če želite, da vam bo služil dlje časa, dodajte citronsko kislino, sicer pa ga bo potrebno porabiti v roku enega meseca.

Če želite povečati aromatičnost sirupa, sladkorno tekočino precedite šele po 24 urah.

Osvežilni napitek lahko pripravite z navadno ali mineralno vodo. Popestrite ga lahko z rezinami bio limone, modrovijolični odtenek pa vdahnete z jedilnim barvilom. Ne pozabite na ledene kocke.

Pomembno: Katere vrste sivke lahko uporabljamo v kulinariki?

V kulinariki uporabljamo pravo sivko – Lavandula angustifolia. Drugih ne uporabljamo zaradi prevelike količine kafre.

Opomba: Sivka ob daljšem kuhanju (več kot 30 minut) dobi neprijeten okus, ki nekoliko spominja na milnico.

Preberite si še: Naredite sami: Zeliščni masažni snopki

foto: Pinterest

prejšnji članek
To so znaki, ki vas opozarjajo, da pijete premalo vode
Zdravje
To so znaki, ki vas opozarjajo, da pijete premalo vode
naslednji članek
Viralno vprašanje: Pa smo spet tam! Kakšne barve vidite?
Moda&Lepota
Viralno vprašanje: Pa smo spet tam! Kakšne barve vidite?
#obraziavenija
obraziavenija

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.