nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kurkuma premika meje! To so nova dognanja …

31. 7. 2018; 01.00
Avtor: V. M.
Kurkuma

foto: Profimedia

Raziskovalci poročajo o vse več zdravju koristnih učinkih kurkume. Slednja naj bi pomagala tudi ljudem, ki se spopadajo z izgubo vida.

Kurkuma postaja vedno bolj vroča tema strokovnjakov. Nedavno je navdušenje nad začimbo izrazila nevrologinja Lauren Green, ki je v kurkumi našla rešitev za bolnike, ki se z migrenami soočajo tudi po 14 krat na mesec. Kot pravi, protivnetne lastnosti začimbe učinkovito preprečujejo nastanek glavobola. ''V sebi skriva velik potencial, s katerim je mogoče preprečiti močne migrenske glavobole.

Lahko kurkumin prepreči izgubo vida?

Znanstveniki so tekom preizkusov že ugotovili, da lahko kurkumin preprečuje izgubo vida, ki jo s seboj prinaša glavkom. Ker pa se v obliki tablet počasneje absorbira v krvni obtok, so nova dognanja britanskih znanstvenikov precej bolj obetavna. Večji učinek je namreč moč doseči s kurkuminom v obliki očesnih kapljic. Slednje ugotavljajo raziskovalci dveh londonskih univerz, ki so se študije lotili pod taktirko profesorice Francesce Cordeiro.

V študiji, ki so jo objavili v strokovni reviji Scientific Reports navajajo, da se je pojav ganglijskih celic tekom dovajanja kapljic zmanjšal, ob čemer niso beležili stranskih učinkov, niti manjših nevšečnosti, kot je denimo vnetje ali splošna iritacija očesa. Raziskovalci pojasnjujejo, da kapljice delujejo tako, da zmanjšujejo pritisk, ki se nabira v pacientovem očesu.

Kurkuma je izjemna zdravilka, paleta njenih učinkov na naše zdravje pa je zelo široka.

Kurkuma je izjemna zdravilka, paleta njenih učinkov na naše zdravje pa je zelo široka. foto: Profimedia

prejšnji članek
Je vožnja v natikačih kazniva?
Zdravje
Je vožnja v natikačih kazniva?
naslednji članek
Prepoznate priljubljenega voditelja na fotografiji
Svet slavnih
Prepoznate priljubljenega voditelja na fotografiji