jajčevci.jpg foto: Dreamstime
Jajčevci ali melancane so v teh dneh že dosegli, če ne celo presegli velikost zrelega plodu. Ste vedeli, da so bližnji sorodnik krompirja in paradižnika? Pri kuhanju nikar ne skoparite z njimi, saj so odličen vir vlaknin, folne kisline, vitaminov (C, K, B), mineralov in nasunina. Nasunin je izjemno močan antioksidant, ki preprečuje nastanek prostih radikalov v telesu ter pomaga ščititi celične membrane pred poškodbami in kopičenjem slabega holesterola. Sicer pa so jajčevci odlični pri čiščenju krvi in uravnavanju delovanja srca ter pospešujejo presnovo, delovanje ledvic in žolča.
ZDRAVI, A HKRATI NEVARNI
Kot zanimivost lahko povemo, da jajčevci tudi po kuhanju, cvrtju, dušenju ali pečenju ohranijo večino vitaminov in mineralov ter so tako pripravljeni še zmeraj odličen vir zdravja. A seveda to velja le, če jih ne lupimo, saj je večina zdravju koristnih snovi ravno v lupini. Jajčevce lahko uživamo le termično obdelane, saj surovi vsebujejo strupeni solanin, medtem ko se ta pri kuhanju razkroji. Presne pa lahko uživamo le vložene.
VLOŽENI, OCVRTI, DUŠENI
Ko vijoličaste plodove oberemo, pogosto ne vemo, kako bi jih pripravili, a vedite, da so vsestransko uporabni. Pravzaprav je njihova priprava precej podobna pripravi bučk. Lahko jih spečete v pečici, iz njih skuhate odlične juhe, spečete musako, jih nadevate, pripravite namaze …
PAŠTETA IZ JAJČEVCEV
Za zajtrk pripravite namaz z novim okusom! Potrebujete: 3 jajčevce, 2 žlici olivnega olja, 1 feferon, 2 ščepca ingverjevega prahu, nekaj semen koriandra, sol, poper. Priprava: Jajčevce narežite na kolobarje, jih prebodite z zobotrebcem in pri 200 stopinjah pecite 50 minut. Na olju na hitro popražite sesekljani feferon, ki ste ga začinili z ingverjem. Jajčevce stresite v mešalnik, prilijte olje, dodajte feferon in zdrobljena koriandrova semena ter sesekljajte, da nastane enotna masa. To po okusu solite in poprajte.
POMOČ JE V HRANI
Vsi, ki trpijo za povišanim holesterolom, bi morali pogosto uživati ovsene kosmiče, kvinojo, oreščke in avokado. Nikar pa naj ne pozabijo tudi na česen!
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.