stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Fotografija limon, ki pomaga pri odkrivanju raka na dojkah

28. 8. 2018; 01.00
Avtor: V. M.
limona2

Metoda odkrivanja simptomov foto: Pexels

Fotografija limon in rak na dojkah? Ne sliši se kaj prida učeno, kajne? A gre za znanstveno podkrepljeno metodo osveščanja, ki je dosegla že več kot 200 milijonov ljudi po vsem svetu …

Dobro si poglejte spodnje fotografije, ki prikazujejo 12 limon z različnimi spremembami na zunanji površini. Gre za metodo združenja Worldwide Breast Cancer, ki skuša javnosti približati in olajšati prepoznavanje simptomov raka na dojkah. Fotografija namreč na primeru sadežev prikazuje 12 najpogostejših znakov, ki se lahko v primeru obolenja kažejo na dojkah. Na nevšečnosti namreč ne opozarjajo zgolj bulice in zatrdline v prsih, med pomembne simptome sodijo tudi spremembe kože in bradavic. Ker je pravočasno prepoznavanje ključnega pomena za zgodnje odkrivanje raka na dojkah in samo ozdravitev, lahko tudi vam metoda služi za lažje spremljanje morebitnih sprememb.

Pravočasno prepoznajte spremembe na dojkah ... foto: worldwidebreastcancer

Kakopak vsi simptomi ne kažejo na rakavo obolenje, nenazadnje se lahko pojavijo tudi ob spremembi menstrualnega cikla – priporočljivo pa je, da se ob spremenjeni obliki prsi ali bradavic ter pojavu spremenjene teksture pogovorite s strokovnjakom.

Pri pregledovanju bodite pozorni na nenavaden izcedek, otekline, bradavice, ki se pričnejo obračati navznoter, spremembe na koži (rdeča, luskasta, nagubana, brazdata ali zadebeljena koža), prekomerna občutljivost, sprememba velikosti prsi in zatrdline.

''Redno mesečno samopregledovanje pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Vsaka ženska bi morala v poznih najstniških letih začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsak sedmi do deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu'' svetujejo pri slovenskem združenju za boj proti raku dojk Europa Donna, kjer se lahko poučite in seznanite z možnostmi za zgodnje odkrivanje bolezni.

prejšnji članek
Kurje oko: prepoznajte ga in ukrepajte!
Zdravje
Kurje oko: prepoznajte ga in ukrepajte!
naslednji članek
Slovenska plesalka zopet razvnela Britance
Resničnostni šovi
Slovenska plesalka zopet razvnela Britance