stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

So strupene gosenice letos predčasno na pohodu?

6. 3. 2019; 01.00
Avtor: Vesna Meško
Thaumetopoea pityocampa

Sprevodni prelec, znanstveno: Thaumetopoea pityocampa foto: Profimedia

Običajno sprehajalci poročajo o pojavu sprevodnega prelca konec meseca marca, a ker so nas že februarja razvajale toplejše temperature, je povsem mogoče, da boste nevarne gosenice opazli nekoliko prej. Osveščanje na to temo vsekakor ne bo odveč, mala bitja namreč krasijo strupene dlačice, ki so zelo nevarne tako človeku, kot tudi živalim.

Že ob koncu meseca marca je moč opaziti gosenice hrastovega sprevodnega prelca, slednje na plan pokukajo prve, gosenice borovega prelca pa so aktivnejše v začetku poletnih mesecev.

Na prehranjevanje se odpravijo v mraku, zasledite jih lahko, kako potujejo v koloniji, druga za drugo.

Strupene dlačice lahko povzročijo anafilaktični šok!

Na področju, kjer so opažene gosenice, velja nekoliko več pozornosti tudi zato, ker njihove dlačice letijo tudi po zraku. Strokovnjaki opozarjajo, da slednje vsebujejo močan strup, ki na koži povzroči pekočo in srbečo alergijsko reakcijo, v resnejših primerih tudi anafilaktični šok.

Strupene dlačice so nevarne zlasti živalim, zato na sprehodu pozorno spremljajte raziskovanje vašega pasjega prijatelja, ki lahko svoj radovedni smrček vtakne ravno v zanimivo kosmato procesijo gosenic.

Previdno na sprehodih s pasjim prijateljem. foto: Pexels

Kaj se zgodi ob stiku s strupenimi dlačicami?

V kolikor se pasji smrček samo dotakne strupenih dlačic, lahko pride hudega dermatitisa. Slednjega spremlja boleča srbečica in otekanje. V kolikor pridejo dlačice v stik s sluznico, pa so poškodbe lahko resnejše narave. Sluznico lahko namreč dlačice tako poškodujejo, da pride do močnega otekanja ali celo do odmiranja tkiva.

Veterinarji pojasnjujejo, da boste anafilaktično reakcijo prepoznali po sledečih spremljajočih simptomih:

  • driska
  • bruhanje
  • povišana telesna temperatura
  • tresenje telesa
  • v resnejših primerih: otekanje dihalnih poti

Kako ukrepati?

Nemudoma poiščite veterinarsko pomoč!

Ker je strup občutljiv na temperaturo, lahko poskusite mesto stika blažiti s toplimi obkladki.

Pinijev sprevodni prelec napada bor in cedro, redko tudi macesen. Hrastov prelec napada predvsem hrast. foto: Profimedia

Pojav lahko prijavite

Na spletni strani ministrstva za obrambo pojasnjujejo, da je nevarno tudi samoiniciativno uničevanje gosenic oz. njihovih zapredkov. ''V primeru, da opazite omenjene se obrnite na pristojni Inšpektorat za gozdove oziroma pokličite na 112. Zatiralne ukrepe lahko izvajajo le usposobljeni delavci s primerno zaščitno opremo. Za ukrepanje je pristojen Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano – Enota za DDD (prej: Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana), ki izvaja dezinsekcijo, deratizacijo in dezinfekcijo. Glede na vsebino prijave, odgovorna oseba Enote za DDD Ljubljana predlaga, da se o tem obvesti Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki poda stopnjo ogroženosti ljudi na prizadetem območju in določi nadaljnje ukrepe za Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano – enoto DDD Ljubljana. To pa zaradi tega, ker se biocidi ne smejo uporabljati na prostem. Njihovo uporabo lahko odobri le Nacionalni inštitut za zdravje.''

Formacija zlahka pritegne pozornost nadebudne živali.

Formacija zlahka pritegne pozornost nadebudne živali. foto: Profimedia

prejšnji članek
Esmeralda pravi, da jo je materinstvo popolnoma spremenilo
Svet slavnih
Esmeralda pravi, da jo je materinstvo popolnoma spremenilo
naslednji članek
Zakaj jo ustvarjalci krvavo potrebujejo?
Svet slavnih
Zakaj jo ustvarjalci krvavo potrebujejo?