stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Preventivni okrepi proti nadležnim komarjem

30. 6. 2020; 01.00
Avtor: V.M.
komar

Nadležni komarji so tu. foto: Profimedia

Z vročimi dnevi prihajajo tudi nadležni komarji, ki nam življenje grenijo s srbečimi piki. Kako lahko preventivno poskrbimo, da nam bodo povzročali čim manj nevšečnosti?

Tudi vam leteči krvosesi kratijo nočni spanec? Na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja so podali nekaj koristnih nasvetov, ki jih je modro upoštevati, da bi se ubranili srbečih pikov.

Voda privablja komarje

Odstranjujmo stoječo vodo iz svojega okolja (v okolici bivališč, na vrtovih, na pokopališču, …) in s tem zmanjšujmo možnosti za razmnoževanje komarjev.

Izpraznimo ali zaprimo posode za zalivanje, izpraznimo podstavke za rože, odstranimo vodo iz zamašenih žlebov in jih sanirajmo.

Iz svojega zunanjega okolja odstranimo predmete, v katerih se voda zadržuje, npr. vedra, odprte plastenke, gume, vaze, igrače, ….

Mestom, kjer stoječe vode ne moremo odstraniti (npr. večje luže), se izogibajmo. Pravilno odlagajmo odpadke (tako, da se v njih ne nabira voda), redno vzdržujmo bazene, okrasna jezera in vodnjake ter urejajmo zelene površine.

Virus Zahodnega Nila prenašajo komarji. foto: Profimedia

Poskrbite za primerno obleko

Nosimo svetla oblačila in z njimi pokrijmo čim večji del telesa (dolgi rokavi in hlačnice), zlasti v času največje aktivnosti komarjev, večinoma zjutraj in pozno popoldan/zvečer. Navadni komar je sicer aktiven ponoči, tigrasti pa podnevi.

Ne pozabite na repelente

Uporabljajmo sredstva za zaščito proti komarjem (repelente) in pri tem dosledno upoštevajmo navodila proizvajalca. Repelente nanašajmo na izpostavljene dele kože in na oblačila, nikoli pa na oči, v usta, ušesa, na rane ali vneto kožo. Nanesemo jih po morebitnem nanosu zaščitnega sredstva za sončenje ali drugega kozmetičnega pripravka. Večino repelentov lahko varno uporabljajo tudi otroci, starejši od 2 mesecev, nosečnice in doječe matere.

Dodatna zaščita s komarniki

Preprečujmo vstop komarjev v notranje prostore z uporabo mrež proti komarjem (komarnikov).

Virus prenašajo predvsem komarji.

Virus prenašajo predvsem komarji. foto: Profimedia

prejšnji članek
7 vprašanj in odgovorov o liposukciji
Moda&Lepota
7 vprašanj in odgovorov o liposukciji
naslednji članek
Hčerka Jerneja Damjana se uči jadrati
Svet slavnih
Hčerka Jerneja Damjana se uči jadrati