profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Da preženemo vetrove, jejmo kumare in papajo

21. 3. 2022; 03.00
Avtor: T.D.
papaja

papaja foto: Dreamstime

Napihnjenost je postala težava sodobnega prebivalstva in lahko doleti tako moške, ženske kot otroke. Je zelo neprijetna, in če postaja stalna, je to signal telesa, ki ga je treba jemati resno.

Čezmerni vetrovi kažejo na neravnovesje v prebavnem sistemu, ki lahko zelo ekstremno vpliva na splošno zdravje in sproži resne bolezni. Napihnjenost je torej treba resno obravnavati in tudi odpraviti, sicer tvegamo posledice, kot so kronična črevesna obolenja, chronova bolezen, ulcerozni kolitis, alergije, vnetja, avtoimunska obolenja (revmatizem, lupus …) in hormonska neravnovesja.

Kriva je (tudi) hrana

Napihnjenost povzročajo prepozno ali nočno hranjenje, prenajedanje, prehitro hranjenje, premalo žvečenja, prevelike količine hrane naenkrat, prehranjevanje in pitje hkrati, mnoga zdravila, ki vplivajo na prebavni sistem, saj poškodujejo zdravo črevesno floro in povzročijo napenjanje. Takšni so antibiotiki in protibolečinska zdravila. Napihnjeni smo lahko zaradi napačne kombinacije živil, kot so žita s sadjem, žita z mlečnimi izdelki, banane v smutijih z zelenjavo in drugim sadjem, ali zaradi intolerance na določeno hrano, kot so fruktoza, laktoza, gluten, histamin, oreščki, stročnice. K napihnjenosti lahko vodijo tudi sladkorni nadomestki, kot so sorbitol, maltitol, ksilitol. Ti nadomestki sladkorja so v različnih izdelkih z oznako »brez sladkorja«, v brezalkoholnih pijačah, sladkarijah, žvečilnih gumijih, zdravilih, dražejih za lizanje ...

Vas pogosto napenja? foto: Profimedia

Strupi iz okolja

Napihnjenosti ne povzroča le hrana. Veliki povzročitelji so tudi stres, premalo spanja, premalo gibanja na svežem zraku, kemikalije iz čistil in kozmetike, celo amalgam iz zobnih zalivk, živo srebro iz rib, okoljski toksini, strupi iz detergentov. Onesnažena voda in zrak lahko poškodujeta črevesno floro ter posledično sprožita napenjanje.

Hrana proti napihnjenosti

Predvsem posegajte po živilih, ki imajo protivnetne lastnosti ter vsebujejo veliko antioksidantov, mineralov, kalija in nujno potrebne maščobne kisline. Živila, ki se še posebej priporočajo za pomoč v boju z napihnjenostjo, so kumare (odlične protivnetne lastnosti), rukola (v želodcu preprečuje nastanek neprijetnih plinov), probiotiki (fermentirani mlečni izdelki – z njimi v telo vnesemo dobre bakterije), papaja (pomaga pri razgradnji beljakovin in olajša prebavo). V veliko pomoč so šparglji oziroma beluši (pripomorejo pri izločanju vode) in lanena semena, ki so prehranske vlaknine, saj pomagajo proti zaprtju, ki je lahko prav tako vzrok napihnjenosti.

Družina foto: Profimedia

PAPAJA IN ANANAS

Oba sadeža močno topita maščobe in hkrati pospešujeta prebavo. Poleg tega zmanjšujeta občutek napihnjenosti v telesu, za nameček pa sta bogata še z vlakninami in vitamini.

Prehranjevalne navade

Za zdravo prebavo je pomembno, da ste telesno aktivni ter se izogibate stresnim okoliščinam, žvečenju žvečilnega gumija in umetnim sladilom. Če nosite protezo, poskrbite, da bo ustrezne velikosti. Jejte počasi, hrano dobro prežvečite in se ne prenajedajte. Zaužijte več manjših obrokov na dan (večji obroki so namreč težje prebavljivi), zadnji obrok pa naj bo na vrsti vsaj dve uri pred spanjem. Pijte dovolj tekočine, saj tako pospešite praznjenje želodca, izogibajte pa se gaziranim, zelo mrzlim in zelo vročim pijačam.

Ananas vpliva tudi na zdravje prsi. foto: Profimedia

Še nekaj nasvetov

Zelo pomaga žvečenje klinčkov, ki jih pozneje kar pogoltnite, pripravite si metin ali komarčkov čaj, tudi janež in kamilica sta odlična izbira. V hrano dodajte rožmarin in ingver. Pijte skoraj vročo vodo z limono. Masirajte si trebuh z nekaj kapljicami eteričnega olja poprove mete in kokosove maščobe, včasih pa pomagajo že topli obkladki ali sprehod na svežem zraku.

prejšnji članek
Trije delci čustvene prtljage, ki bi se je morali znebiti v življenju
Zdravje
Trije delci čustvene prtljage, ki bi se je morali znebiti v življenju
naslednji članek
Tedenski horoskop: prebujenje v pomlad ne prinaša samo prednosti!
Horoskop
Tedenski horoskop: prebujenje v pomlad ne prinaša samo prednosti!