901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako se med nakupovanjem upreti nezdravi hrani?

3. 4. 2022; 01.00
Avtor: Svet24
dreamstime_xxl_137097187

junk food foto: Dreamstime

Smo to, kar jemo. Zato je smiselno, da vnaprej premislimo, kaj bomo zaužili – zdravo prehranjevanje se namreč začne pri načrtovanju nakupov.

Vsi vemo, kako je, ko se odločimo, da bomo jedli bolj zdravo in končno izgubili tisti kilogramček, ki nam že mesece kravžlja živce. Ko pa gremo v trgovino in se okrog nas bohotijo police z mamljivimi sladicami, nas objame vonj sveže pečenega kruha in peciv ter zagledamo slastne jedi, polne kalorij, se nam začnejo cediti sline. Predstavljamo vam nekaj trikov, kako se upreti nezdravi hrani med nakupovanjem.

Načrtujte

Trik je slišati izrabljen, vendar deluje. Ko načrtujemo, kaj moramo v trgovini kupiti, in napišemo seznam, bomo privarčevali čas, ki ga bomo prebili med policami, pa tudi ne bo nam treba razmišljati, kaj vse potrebujemo. Zato ne bomo gledali naokoli in naša košarica ne bo polna »samo še tega, tega in tega«. Posebno hitri in učinkoviti pa bomo, če bomo seznam napisali tako, da bomo skupaj razvrstili stvari z istih oddelkov.

V trgovino pojdite zjutraj

Začetek dneva je najboljši za nakupovanje hrane. Ste že slišali, da ste lahko utrujeni od odločanja? To je stanje, ki ga vsi doživimo, ko se naporen dan bliža koncu. Če smo čez dan morali sprejeti veliko odločitev, manjših ali večjih, so naši možgani proti koncu dneva zelo utrujeni in se težko odločamo primerno in v svojo korist. Zato nakupujmo hrano v jutranjih urah, ko telo ni načeto od stresa.


Nikoli v gnečo

Ste vedeli, da množica ljudi vpliva na vaše odločitve? Gneča naj bi nas naredila veliko bolj dovzetne za marketinška sporočila. Dva za enega? Oh, tega najbrž sploh niste želeli, a je ponudba tako ugodna, da se ji ne morete upreti! Da ne bi tako razmišljali, se izognite nakupovanju v času največje gneče. Sobota zjutraj torej odpade.

Ne lačni ne siti

Če nakupujete lačni, je verjetneje, da boste posegli po nezdravi hrani, kakršne so slaščice in pripravljene jedi. Nasprotno se zgodi, če nakupujete hrano tik za tem, ko ste jedli. Takrat imate občutek, da lahko preživite le z nekaj listi solate, zaradi česar kupite manj.

Ne nakupujte sami


Naslednji učinkovit trik, kako se upreti nezdravi hrani, je, da se po nakupih ne odpravite sami, temveč s prijateljem, partnerjem, sodelavcem … Z nekom, ki vam bo gledal pod prste in vas opominjal, kaj vse je v vaši košarici. Moč je v številu! Pa še pomagajo vam lahko pri nošenju nakupovalnih vrečk!

prejšnji članek
Bulgur je živilo, polno beljakovin, mineralov in vlaknin
Kulinarika
Bulgur je živilo, polno beljakovin, mineralov in vlaknin
naslednji članek
Tinkara Fortuna: Mož je moj največji podpornik
Moda&Lepota
Tinkara Fortuna: Mož je moj največji podpornik