Kulinarika
 

Bulgur je živilo, polno beljakovin, mineralov in vlaknin

3. 4. 2022; 16.00
Avtor: Svet24
bulgur

bulgur.jpg foto: Dreamstime

Ga že vnašate v svojo prehrano?

Bulgur že nekaj let velja za uspešnico zdrave prehrane, a še vedno nanj kar malo pozabljamo, tudi nutricionisti in prehranski strokovnjaki. Kar pogosto je na trgovinskih policah, a se mu mnogi raje izognejo, saj ne vedo, kako ga pripraviti. Velja sicer za eno osnovnih živil držav Bližnjega in Srednjega vzhoda, vse pogosteje ga uporabljajo v prehrani tudi drugod po svetu. Je odlična alternativa drugim prilogam. A kaj pravzaprav je? Gre za pšenico, ki jo najprej delno skuhajo, nato pa posušijo, olupijo in zmeljejo. Danes poleg opisanega postopka pogosto uporabljajo način instantiziranja, kar pomeni, da zrna segrevajo na pari, nato pa jih zdrobijo.

Vir beljakovin

Bulgur je odlično dietno ter hkrati okusno hranilno živilo. Vsebuje veliko beljakovin in mineralov, med katerimi izstopajo mangan, cink, železo in kalij, pa vitaminov B-kompleksa in vlaknin, zato odlično vpliva na prebavo. Nutricionisti in prehranski strokovnjaki ga priporočajo tudi sladkornim bolnikom in tistim s kardiovaskularnimi obolenji, nekatere raziskave pa so pokazale, da preprečuje nastanek žolčnih kamnov.

bulgur obrez

bulgur obrez foto: arhiv

bulgur z zelenjav

bulgur z zelenjav foto: arhiv

bulgur

bulgur foto: Profimedia

prejšnji članek
FOTO: To so najboljši komedijanti leta!
Svet slavnih
FOTO: To so najboljši komedijanti leta!
naslednji članek
Kako se med nakupovanjem upreti nezdravi hrani?
Zdravje
Kako se med nakupovanjem upreti nezdravi hrani?

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.