bulgur.jpg foto: Dreamstime
Bulgur že nekaj let velja za uspešnico zdrave prehrane, a še vedno nanj kar malo pozabljamo, tudi nutricionisti in prehranski strokovnjaki. Kar pogosto je na trgovinskih policah, a se mu mnogi raje izognejo, saj ne vedo, kako ga pripraviti. Velja sicer za eno osnovnih živil držav Bližnjega in Srednjega vzhoda, vse pogosteje ga uporabljajo v prehrani tudi drugod po svetu. Je odlična alternativa drugim prilogam. A kaj pravzaprav je? Gre za pšenico, ki jo najprej delno skuhajo, nato pa posušijo, olupijo in zmeljejo. Danes poleg opisanega postopka pogosto uporabljajo način instantiziranja, kar pomeni, da zrna segrevajo na pari, nato pa jih zdrobijo.
Vir beljakovin
Bulgur je odlično dietno ter hkrati okusno hranilno živilo. Vsebuje veliko beljakovin in mineralov, med katerimi izstopajo mangan, cink, železo in kalij, pa vitaminov B-kompleksa in vlaknin, zato odlično vpliva na prebavo. Nutricionisti in prehranski strokovnjaki ga priporočajo tudi sladkornim bolnikom in tistim s kardiovaskularnimi obolenji, nekatere raziskave pa so pokazale, da preprečuje nastanek žolčnih kamnov.
bulgur obrez foto: arhiv
bulgur z zelenjav foto: arhiv
bulgur foto: Profimedia
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.