Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Namesto papirnatih brisač izberimo raje alternativo

19. 4. 2022; 03.00
Avtor: Zoran Franc
papirnate brisače

papirnate brisače foto: Dreamstime

Papirnate brisače so postale nepogrešljiv pripomoček vsakega doma, a nekateri strokovnjaki za čiščenje odsvetujejo njihovo uporabo. Določene stvari namreč bolj preprosto in bolje očistimo z drugimi pripomočki.

Verjetno se boste strinjali, če rečemo, da so papirnate brisače postale »nujno zlo« vsakega doma. Uporabne so za brisanje, čiščenje, spravljanje, varovanje, ovijanje in še bi lahko naštevali. Njihova pridelava pa je še zmeraj sporna, obenem obstajajo številne alternative. Strokovnjaki pri določenih opravilih celo odsvetujejo njihovo uporabo.

Preproge

Se je po preprogi polilo vino, kava ali pomarančni sok? Je padel nanjo kos pice? Nikar ne posezite po papirnati brisači. Če boste madež čistili s papirnato brisačo, predvsem pa drgnili, bodo na preprogi ostali ostanki papirja. Ti pa ne bodo odstranili madeža, temveč bodo poskrbeli, da se bo še bolj zažrl v tkanino. Strokovnjaki zato svetujejo uporabo suhe bombažne krpe, ki bo vpila tekočino oziroma umazanijo ter jo tudi posrkala.

Kopalnica

Kad in umivalnik moramo najprej očistiti z namenskimi čistili za kopalnico oziroma z domačim pripravkom iz kisa in detergenta za strojno pomivanje posode. Dovolj bo, če boste čist umivalnik nato obrisali z vpojno krpo. Papirnate brisače se namreč hitro razmočijo in začnejo puščati delce, delci pa pripomorejo k dodatnemu nabiranju prahu. Tudi pri brisanju steklenih površin niso najboljša izbira, saj pogosto ostanejo drobni kosmi, ki pri preveč razmočeni papirnati brisači hitro narišejo sledi brisanja.

pomivanje posode foto: Dreamstime

Krožniki in skodelice

Za brisanje krožnikov in ostale posode po navadi uporabimo bombažne krpe in naj pri tem tudi ostane. Papirnate brisače bodo na krožnikih, predvsem pa kozarcih, pustile sledi in težko jih boste zloščiti do popolnega sijaja. Sijaj boste še zmeraj najlažje zagotovili s krpo iz brušenega bombaža.

Elektronski zasloni

Strokovnjaki pravzaprav svarijo, da naj pospravimo papirnate brisače daleč stran od zaslona televizorja, prenosnika ali mobilnega telefona. Vlakna iz papirnatih brisač naj bi bila namreč tako agresivna, da lahko povzročijo trajno jedkanje na zaslonu. Zato priporočajo, da namesto papirnatih brisač uporabimo krpo iz mikrovlaken, ki je posebej zasnovana za te površine. Kot pravijo, je pomembno še, da ne pritiskamo preveč, ko čistimo zaslone, saj lahko to povzroči poškodbe kristalov znotraj ekrana.

prejšnji članek
Nekdanja Tabujevka v rekordnem času zbrala potrebna sredstva
Svet slavnih
Nekdanja Tabujevka v rekordnem času zbrala potrebna sredstva
naslednji članek
S kašljem in vodno paro uspešno očistimo pljuča
Zdravje
S kašljem in vodno paro uspešno očistimo pljuča
#nasazenazenska
nasazenazenska