stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nasveti, kako se v pomladnem času obleči za na kolo

20. 4. 2022; 03.00
Avtor: Mare Koren
kolesar, pomlad, kolesarska oprema

kolesar, pomlad, kolesarska oprema foto: Dreamstime

Pomad in topli dnevi, ki se z njo začenjajo, na plan prikličejo tudi profesionalne in rekreativne kolesarje. A največja dilema, ki jo imajo tako eni kot drugi, je, kaj obleči, da ne bo premrzlo ali prevroče.

Pogosto se zalomi, ko razmišljamo, kaj bomo oblekli, ko se odpravljamo na kolo. Temperature so še vedno precej nizke, medtem ko daljša kolesarska tura precej hitro poskrbi, da se oznojimo. V spomladanskih dneh se je resnično težko pametno obleči, sploh če nas na poti zaloti še hladen veter. In medtem ko sonce greje, sence še močno hladijo. Zimska kolesarska oprema bo pretopla, medtem ko je poletna pretanka.

Raje več kot manj

Spomladi začnimo s kolesarjenjem počasi, nikar na predolge ture in divjanje. Temu prilagodite tudi oblačila. Najbolje bo, če se boste oblekli po slojih, ki jih boste lahko pozneje slekli. To je sicer za kolesarje precej tečno opravilo, saj oblačil nimajo kam spraviti, sploh če oblečejo kolesarske majice zgolj s tremi predalčki, kjer so že spravljeni telefon, hrana in po navadi še ključi. Zato razmislite o manjšem nahrbtniku, ki vas med vožnjo ne bo preveč oviral. Če ste za kolesarjenje opremljeni v popolno kolesarsko opremo, pod zimsko kolesarsko jakno oblecite zgolj majico s kratkimi rokavi. Tako bo temperatura med vožnjo precej znosnejša. Če bo topleje, pa boste temperaturo lahko uravnavali z odpiranjem zadrge.

Hlače so razred zase

Če smo končno rešili zagato za zgornji del telesa, nas čaka še spodnji del. Za kratke hlače bo verjetno še nekoliko prehladno, zato je smiselno razmisliti o tanjših hlačah, ki bodo dovolj udobne in hkrati dovolj tople oziroma hladne. Za vsak primer razmislite o debelejših in daljših nogavicah, ki jih boste oblekli pod hlače. Če vas bo zeblo v stopala, boste hlad čutili po celotnem telesu, zato jim namenite kar nekaj pozornosti. Strokovnjaki v prehodnih obdobjih priporočajo tudi kolenčnike. To so skrajšane nogavičke, ki pokrijejo kolena in segajo do tretjine meč. V njih nam zagotovo ne bo vroče, a nas bodo zagotovo precej greli, obenem pa varovali naša kolena.

prejšnji članek
Naravno odpravimo tegobe, ki jih prinašajo spremembe vremena
Zdravje
Naravno odpravimo tegobe, ki jih prinašajo spremembe vremena
naslednji članek
Umetnik Fat Cap Sprays poskrbel, da je London zaživel
Svet slavnih
Umetnik Fat Cap Sprays poskrbel, da je London zaživel