pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dopust z živalmi zahteva določene prilagoditve

26. 7. 2022; 03.00
Avtor: Mare Koren
pes in mačka

pes in mačka foto: Dreamstime

Življenje brez hišnih ljubljenčkov je danes za mnoge nepredstavljivo, a pogosto nastane težava, ko se želimo odpraviti na dopust ali daljše potovanje.

Čeprav je čas dopustov za večino najlepši čas leta, mnogim predstavlja tudi skrbi: kdo bo poskrbel za mačko, psa, ribe ali zajca, medtem ko me ne bo? Če imamo dobre medsosedske odnose, bomo za pomoč poprosili bližnjega soseda, morda se obrnemo na sorodnike ... Kaj pa drugače?

Najmanj stresa, če ostane doma

Res je, večini kosmatincev bo najbolj prijalo, če bodo med vašim dopustom ostali doma. Razen če so po duši popotniki in tako kot vi radi potujejo. Tistim živalim, ki bodo ostale doma, zagotovite družbo in nadzor tistih, ki jih živali poznajo. Tako bo manj neprijetnih situacij in strahu. Če imate mačko, bo ta želela precej malo pozornosti. Dovolj bo, če bo vsak dan dobila vsaj uro pozornosti, svežo vodo in skodelico hrane. Za psa pa bo potrebnega precej več časa. Ta vas bo verjetno tudi veliko bolj pogrešal in se mu bo tožilo po vas. Nadomestni skrbniki naj mu zagotovijo redne sprehode vsaj trikrat na dan. Najbolje po poti, po kateri se sicer sprehaja z vami. Zajci bodo potrebovali nekaj minut crkljanja, svežo vodo in hrano, poskrbite tudi, da jim bo dovoljeno prosto skakljanje, sploh če niso vajeni ograde.

Boks za na pot

Če ste se odločili, da boste svojega kosmatinca vzeli s seboj na pot, ga začnite pravočasno pripravljati na boks. Le tako mu boste lahko zagotovili pozitivno izkušnjo. Boks, v katerem ga peljete k veterinarju, ni dobra izbira, saj ga povezuje z nečim neprijetnim. Zato kupite nov boks in ga še pred odhodom postavite odprtega na mesto, kjer se žival rada zadržuje. Vanj položite njeno priljubljeno igračo ali odejo. Tako bo žival boks lažje sprejela, pot pa bo zanjo manj stresna.

Psi ne smejo na vsako plažo. foto: Dreamstime

Nujne potrebščine za kosmat oddih

POTNI LIST

Če boste s svojim hišnim ljubljenčkom prečkali mejo, ne pozabite na potni list. Potrebna so tudi določena potrdila o cepljenju, zato pred odhodom preverite, kaj država vaše destinacije zahteva. ZDRAVSTVENA KARTOTEKA

Svetujemo vam kopijo zdravstvene kartoteke hišnega ljubljenčka. Ta vam bo koristila ob morebitnih zdravstvenih težavah.

ZNAČKA

Kosmatinec naj ima na ovratnici vaše podatke in telefonsko številko za primer, če vam pobegne.

IGRAČA

Ne pozabite na najljubšo igračo ali odejico, na katero je žival navajena, tako bo lažje premagala stres.

POVODEC IN VREČKE

Čeprav je žival občasno spuščena, vedno imejte s seboj povodec. Ne pozabite na vrečke za iztrebke, nekaj hrane pa spravite v manjša pakiranja.

Vožnja predstavlja stres

Večini hišnih ljubljenčkov ne glede na to, ali gre za mačke ali pse, vožnja predstavlja stres, zato jih začnite pravočasno privajati tudi na to. Žival vzemite s seboj na krajše vožnje, tako se bo privadila na vožnjo, vi pa boste spoznali, kako se medtem obnaša. Pred odhodom je nikar ne hranite, saj tako mačke kot psi po navadi vožnjo slabo prenašajo. V avtu naj bo tudi nekaj vode, dezinfekcijsko sredstvo, papirnate brisače, gumijaste rokavice in vrečka za smeti. Tako boste zmeraj pripravljeni, če se pri živali pojavi driska ali bruhanje.

S seboj na dopust

Če ste s seboj vzeli mačko, ji lahko novo okolje povzroči precej strahu, zato se bo hitro kam skrila. Pogumnejše mačke bodo hitro začele preverjati prostor in iskati mesto, od koder bi lahko pobegnile. Zato jih imejte na začetku na povodcu. Pazite tudi, da boste vestno zapirali okna in vrata, če jih ne želite loviti po hotelu ali počitniškem naselju. V času vaše odsotnosti naj bivajo v boksih, tako boste preprečili, da bi ušle, zmanjšali pa jim boste tudi stres. Pri psih težav s pobegom načeloma ne bi smelo biti, a tukaj lahko naletite na drugo težavo. Lajanje na vsakogar, ki pride mimo, bo za pse čuvaje pravi športni užitek. Zato poskrbite za dovolj športnega udejstvovanja z gibanjem, saj bo tako večja verjetnost, da bo v sobi ali počitniškem naselju več počival. Na splošno je dobro, da na dopustu ohranite navade, ki jih imate doma. Tako boste ustvarili domačnost in ohranili bioritem živali, obenem pa preprečili neprijetne trenutke, ki si jih ne želite niti vi niti ona.

prejšnji članek
Voditelj Malih sivih celic prvič postal očka
Svet slavnih
Voditelj Malih sivih celic prvič postal očka
naslednji članek
Poletje je čas za lahke poletne jedi
Kulinarika
Poletje je čas za lahke poletne jedi
#obraziavenija
obraziavenija