stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Joga in njeni pozitivni učinki

1. 8. 2022; 08.48
Avtor: Oglasno sporočilo

Dandanašnji tempo življenja je izjemno hiter in stresen, ljudje veliko preveč sedimo pred računalniki, bodisi iz lastne želje ali pa ker od nas tako zahteva služba. Posledično se vse bolj odmikamo od narave ter nikakor ne najdemo tiste prave harmonije telesa in duha, kar nas spravlja v slabo voljo ali celo privede do bolezni. Iz tega in še mnogih drugih razlogov se vse več ljudi poslužuje joge, vadbe, ki zajema telo, um in dušo ter prinaša mnogo pozitivnih učinkov, o katerih si lahko preberete v nadaljevanju.

Pozitivni učinek na srce

Pri eni izmed raziskav so strokovnjaki potrdili, da lahko z jogo poskrbimo tudi za zdravje srca. Pravilno dihanje ob izvajanju joge znižuje holesterol, krvni pritisk, druge dejavnike srčno-žilnega tveganja ter tveganje za srčno popuščanje.

Pravilna telesna drža

Redno izvajanje joge vas bo pripeljalo do izboljšanja telesne drže, hkrati pa se bo povečala prožnost vaših mišic ter mišični tonus. Joga nas namreč uči, kako nadzorovati svojo telesno držo ter jo zadržati v pravilnem položaju, kar močno vpliva tudi na naše razpoloženje. Z redno vadbo pa se zviša tudi bolečinski prag posameznika, ki pomaga pri odpravi kroničnih bolečin v križu ali hrbtenici.

Izboljšanje gibljivosti

Gre za eno najpomembnejših prednosti joge. Velikokrat je slišati, da se nekdo z jogo ne ukvarja zato, ker ni dovolj gibljiv za položaje, ki jih le-ta zahteva. To mišljenje je povsem zmotno, saj joga uči mnogo različnih položajev, ki pa se stopnjujejo od najlažjih k težjim. Šele, ko posameznik osvoji določene osnovne položaje, lahko napreduje in osvaja tiste najzahtevnejše, hkrati pa joga omogoča tudi, da posamezno vajo izvajate na lažji ali težji način ter jo prilagodite svojim zmožnostim. Z redno vadbo joge lahko močno povečate svojo gibljivost, zato je zelo primerna tudi za starejše ljudi, ki pa si želijo gibljivost le ohraniti.

Z jogo do lažjega soočanja s stresom

Strokovnjaki ugotavljajo, da se v zadnjih dveh letih (čas epidemije) ljudje še posebej veliko soočajo s stresom, anksioznostjo in depresijo. Izvajanje joge sprošča hormone za dobro počutje ter pripomore h globoki sprostitvi, ki nam pomaga pri nadzorovanju in postopnem zmanjševanju stresa, hkrati pa nas s svojimi tehnikami uči, kako v težkih trenutkih ohraniti mirnost.

Večja koncentracija in motivacija

Ljudje, ki se redno (vsaj dvakrat tedensko) ukvarjajo z jogo, so dokazano bolj zbrani in motivirani ter posledično tako v službi kot v tudi v zasebnem življenju bolj uspešni. Ravnotežni položaji joge namreč zahtevajo veliko koncentracije ter ozaveščanja notranjega miru.

Boljše počutje ter medsebojni odnosi

Pri izvajanju joge je posameznik povsem prepuščen svojim čustvom, mislim in okolici, kar igra pomembno vlogo pri tem, da je v življenju na sploh bolj sproščen in zna uživati. Hkrati pa to močno pomaga pri izboljšanju medsebojnih odnosov in kakovosti le-teh.

Z jogo lahko resnično dobro poskrbite za svoje zdravje in počutje. Sveče, rastlinje in druge malenkosti, ki bodo prostor naredile prijetnejši in primernejši za njeno izvajanje, boste našli v trgovini Obi. Vključite jo v svoj vsakdan ter prilagodite vaje sebi in svojim zmožnostim in verjemite, vaše življenje bo tako še lepše in kakovostnejše.

prejšnji članek
Plesalec šova Zvezde plešejo dahnil usodni 'da'
Resničnostni šovi
Plesalec šova Zvezde plešejo dahnil usodni 'da'
naslednji članek
Ljubezen na vasi: Krunoslav med šovom skrival žensko?
Resničnostni šovi
Ljubezen na vasi: Krunoslav med šovom skrival žensko?