nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj jesti, da bo vaše telo čvrstejše?

22. 6. 2023; 04.00
Avtor: M. D. / revija Bodi zdrava
KEFIR, JOGURT, ZAJTRK

Jogurt foto: dreamstime

Preverite, kaj je dobro vedeti pri sestavljanju jedilnika.

Če ste se resno odločili, da boste izklesali svoje telo, imate verjetno že v tem trenutku dober jedilnik, uživate veliko beljakovin, ki spodbujajo rast mišic, in se odrekate sladkim ogljikovim hidratom, da ohranjate vitek pas. A svojo prehrano lahko še izboljšate. Kako to storite z majhnimi spremembami?

Jeste: manj masten sadni jogurt

Boljša izbira: manj masten grški jogurt      

Ko mlečni proizvajalci odstranijo maščobo iz jogurta, mu običajno dodajo sladkor, da nadomestijo izgubo okusa. Grški jogurt je že naravno bolj kremast kot navadni jogurt, zato pravzaprav ne čutite nobene razlike med polnomastnim in manj mastnim, poleg tega vsebuje dvakrat več beljakovin in polovico manj ogljikovih hidratov. Za več okusa mu lahko dodate sadje, kot so banana ali jagode.

Jeste: konzervirano belo tunino

Boljša izbira: konzervirani losos

Konzervirana bela tunina, čeprav je odličen vir beljakovin, vsebuje skoraj trikrat več živega srebra kot druge vrste rib in ima manj zdravih maščobnih kislin omega-3. Konzervirani losos ima enako količino beljakovin, vendar je okusnejši, vsebuje manj živega srebra in veliko več maščobnih kislin omega-3. Za lososov burger na hitro zmešajte konzervo lososa z enim celim jajcem, 1 narezano šalotko, 2 zdrobljenima polnozrnatima krekerjema in brizgom sojine omake. Oblikujte polpete in jih pecite na teflonski ponvi 5 minut na vsaki strani.

Jeste: polnozrnate testenine

Boljša izbira: Buča špagetarica

Čeprav so testenine polnozrnate in vsebujejo več vlaknin kot običajne, v enem obroku kljub temu zaužijete več kot 40 g ogljikovih hidratov. Špageti, narejeni iz buče špagetarice, lahko povsem nadomestijo testenine. Na eno porcijo vsebujejo le 10 g ogljikovih hidratov, poleg tega so odlični tudi zato, ker obogatijo vašo prehrano z dodatno zelenjavo. Priprava: celo bučo skuhajte. Izdolbite meso, ki se bo luščilo v obliki špagetov. Zraven pripravite še preliv in obrok je končan.

Pijete: športni napitek iz mešanice beljakovin in ogljikovih hidratov

Boljša izbira: napitek iz beljakovin in ogljikovih hidratov z dodatkom BCAAS

Športni napitek vam bo pomagal okrevati po treningu, če mu dodate še BCAAS, pa dodatno pospešite še rast mišic. Prehranski dodatek BCAAS so aminokisline, namenjene vsem, ki se aktivno ukvarjajo s športom. Uporablja se pri povečanih potrebah po aminokislinah, za pridobivanje čiste mišične mase, za hitro regeneracijo ter za izboljšanje moči in eksplozivnosti. BCAA so edine aminokisline, ki se sproščajo neposredno v mišice brez obremenjevanja notranjih organov. Kupite jih v prahu, napitku pa ga dodajte približno 10 g.

Pijete: kavo

Boljša izbira: zeleni čaj

Poleg tega da izboljšuje splošno počutje in varuje pred rakom, zeleni čaj tudi dokazano pomaga pri razgradnji maščobnih blazinic okoli trebuha, saj spodbuja razgradnjo maščob neposredno v želodcu. Popijte ga do tri skodelice na dan oziroma vzemite prehranski dodatek z izvlečkom zelenega čaja.

Jeste: piščančje prsi brez kože

Boljša izbira: pusta govedina

Če si ne morete pridobiti dovolj mišične mase, s perutnine preklopite na govedino. Rdeče meso je polno beljakovin, poleg tega pa je bogato tudi s kreatinom in ima več vitaminov, mineralov in kalorij. Lahko se izkaže, da je prav to tisti dodatek, ki ga potrebujete, da bi vaše mišice znova začele izpodrivati maščobne obloge.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: Media24

prejšnji članek
Alenka Košir potrdila, da se je spet poročila
Svet slavnih
Alenka Košir potrdila, da se je spet poročila
naslednji članek
Večkrat se vsedite tako, da vam bodo noge bingljale
Zdravje
Večkrat se vsedite tako, da vam bodo noge bingljale