cg_zdravstveni_domovi
Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali za skoraj milijardo evrov

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Klopni meningoencefalitis - kakšni so simptomi?

5. 7. 2023; 03.00
Avtor: Z.F.
Meningitis

Klopni meningoencefalitis povzroča virus iz družine Flaviviridae. foto: Arhiv

Prvi bolezenski znaki se pojavijo od sedem do 14 dni po vbodu okuženega klopa in trajajo od dva do sedem dni.

Skoraj tretjina ljudi se okuži z virusom klopnega meningoencefalitisa z vbodom okuženega klopa, a ga večina ne zazna. Virus se s klopa na človeka prenese prek okužene sline že nekaj minut po tem, ko se je klop prisesal. Zato zgodnje odstranjevanje prisesanega klopa ni učinkovit ukrep pri preprečevanju okužbe. Mogoči, a precej redkejši načini okužbe so z uživanjem toplotno neobdelanih mlečnih izdelkov. Okužene so namreč lahko tudi domače živali, virus se tako izloča v mleko, kjer lahko preživi celo teden dni. Uničimo ga s pasterizacijo.

Kako prepoznati simptome?

Okužba pri dveh tretjinah bolnikov poteka v dveh fazah, pri čemer se prizadetost osrednjega živčevja pojavi v drugi fazi. Prvi bolezenski znaki se pojavijo od sedem do 14 dni po vbodu okuženega klopa in trajajo od dva do sedem dni.

Prvi simptomi so:

utrujenost, povišana telesna temperatura, slabo počutje, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, pri nekaterih bolečine v trebuhu, bruhanje, driska …

Nato sledi prehodno izboljšanje, ki traja do 20 dni. V tem obdobju smo lahko povsem brez težav, vse do trenutka, ko nastopi druga faza. Takrat se pojavijo visoka temperatura in simptomi ter znaki prizadetosti osrednjega živčevja, kot so glavobol, slabost, bruhanje, tresenje rok in jezika, motnja zavesti, zmedenost …

Spremembe na koži

Če se okužimo z limsko boreliozo, se bo na mestu vboda klopa pojavila značilna kožna sprememba v obliki kroga. Ta se načeloma pojavi že po treh dneh od dneva vboda. Če se okužimo z virusom klopnega meningoencefalisa, na mestu vboda ni opaziti nobenih kožnih sprememb. Okužbo vam lahko potrdijo šele z odvzemom krvi.

Limska borelioza foto: Profimedia

prejšnji članek
Ideje in nasveti za pasjo hrano v poletnih mesecih
Zdravje
Ideje in nasveti za pasjo hrano v poletnih mesecih
naslednji članek
Poletna dieta: Minus 4 kilograme v tednu dni
Zdravje
Poletna dieta: Minus 4 kilograme v tednu dni