Zdravje
 

Rak dojk: Zbolijo ženske, v boj pa tudi moški

15. 10. 2024; 09.10
Avtor: Katja Kaja Mejač
Roza pentlja

Roza pentlja foto: Profimedia

Rak dojk je najpogostejša oblika raka med ženskami v Sloveniji, zbolijo pa lahko tudi moški. Kljub temu pa rak ne vstopi le v življenje bolnice, temveč v življenje celotne družine, družbe in njenih bližnjih.

Podobno kot v večini razvitih držav je tudi v Sloveniji rak dojk najpogostejši rak pri ženskah, saj je vsak peti nov primer raka pri ženskah rak dojk. Rak dojk ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. Za rakom dojk v Sloveniji letno zboli več kot 1500 žensk in okoli 10 do 15 moških, za raki rodil pa zboli okoli 650 žensk. Zaradi omenjenih rakov še vedno umre več kot 600 žensk letno. Redno mesečno samopregledovanje pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Vsaka ženska bi se morala v poznih najstniških letih začeti samopregledovati in tako spoznati svoje dojke.

Zdrav življenjski slog

Čeprav obstajajo dejavniki, na katere imamo le omejen vpliv, lahko tveganje za raka dojk, in druge rake, zmanjšamo z zdravim življenjskim slogom, ki vključuje uravnoteženo prehrano, bogato s sadjem in zelenjavo, redno telesno aktivnost, vzdrževanje primerne telesne teže ter izogibanje alkoholu in kajenju. Ker se določenim dejavnikom tveganja ne moremo izogniti, in kljub zdravemu življenjskemu slogu vseh rakavih obolenj žal ni mogoče preprečiti, postaja zgodnje odkrivanje še toliko bolj pomembno.

Program ROZA kot podpora bolnicam z rakom dojk

Združenje Europa Donna Slovenija že od leta 2017 izvaja program ROZA, program psihosocialne podpore za bolnice z rakom in njihove svojce, s katerim nadgrajujejo dolgoletno delo združenja na področju pomoči bolnicam z rakom dojk in rodil ne samo v procesu zdravljenja, temveč tudi pri reševanju stisk, ki so stalne spremljevalke obolelih za rakom in njihovih družinskih članov. S programom ROZA nagovarjamo bolnice, njihove svojce in bližnje ter osveščamo zdravo populacijo. Europa Donna bolnice poziva, da skozi svojo aktivacijo in njihovo podporo sprejmejo novo življenjsko obdobje, ki vključuje življenje s kronično boleznijo. 

»Europa Donna je že od svojih začetkov prostor, kjer poleg znanja in izkušenj v procesu zdravljenja ponujamo tudi topel objem in smo tu za iskren pogovor ter strokovno psihosocialno pomoč. Skozi čas smo vse te aktivnosti združili v programu ROZA, kjer bolnicam in njihovim svojcem omogočamo različne strokovno vodene oblike pomoči: individualne pogovore v živo ali po telefonu, skupinske terapije in srečanja, tabore za otroke,« je o programu povedala Tanja Španić, predsednica Združenja Europa Donna.

Če ste pravkar izvedeli za diagnozo ali ste raka že preboleli, se lahko pridružite aktivnostim v okviru programa ROZA. Obdobje ena do pet let od diagnoze je izredno pomembno za vzdrževanje dobrega psihičnega zdravja, ki je mnogokrat spregledano, potrebe bolnic pa so velike, saj je soočanje z boleznijo in zdravljenjem dolgotrajen proces, ki lahko pusti dolgotrajne posledice.

prejšnji članek
Ideja za izlet: eksotični flamingi nepričakovano pristali na Hrvaškem
Življenjski slog
Ideja za izlet: eksotični flamingi nepričakovano pristali na Hrvaškem
naslednji članek
Stanovanje opremite v slogu iz sredine 20. stoletja
Življenjski slog
Stanovanje opremite v slogu iz sredine 20. stoletja

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.