Življenjski slog
 

Ideja za izlet: eksotični flamingi nepričakovano pristali na Hrvaškem

15. 10. 2024; 09.28
Avtor: K.M.
Flamingi, plemenci v Ninu (2)

Flamingi oziroma plamenci so presenetili prebivalce Nina in prisotne turiste. foto: Marija Dejanović/Hrvaška turistična skupnost

Zadrsko županijo in mesto Nin so te dni presenetili številni flamingi oziroma plemenci, ki so prispeli na območje ninskih solin.

Na ornitološkem območju Ninske lagune in širšega območja Nina živi 240 zabeleženih vrst ptic, ki skozi vse leto razveseljujejo ljubitelje narave in prijatelje ptic. Zato ni presenetljivo, da je to mesto, ki leži v neposredni bližini Zadra, priljubljeno med turisti, ki uživajo v opazovanju ptic. Te dni pa je to doživetje še nekoliko bolj zanimivo, saj so na hrvaškem trenutno tudi številni flamingi oziroma plemenci. 

Flamingi so pogosti obiskovalci ninske lagune, a je letošnji obisk najštevilčnejši. Prvič so se pojavili novembra 2015, nato je en mladi plamenec septembra 2016 ostal mesec dni v solinah. V začetku septembra 2017 je priletelo šest plamencev, ki so med veliko poplavo poiskali zavetje v trstičju Kraljičine plaže, nato pa ostali na solinah še dva meseca. Februarja 2022 je en plamenec presenetil prebivalce, ko je za nekaj dni pristal ob Kraljičini plaži.

V Ninu lahko vidite skupino trinajstih flamingov. foto: Marija Dejanović/Hrvaška turistična skupnost

S hrvaške turistične skupnosti so sporočili, da so letošnji obiskovalci z rožnatim perjem prispeli v skupini 13 ptic, od tega 6 parov in ena dodatna ptica. Ti neverjetni ptiči so bolj zreli kot prejšnji obiskovalci, kar je razvidno iz njihovih rdečih kril in rožnatega perja na hrbtu, saj spadajo v skupino tako imenovanih evropskih flamingov, ki imajo običajno svetlejše perje. Predvidevajo, da je med temi pernatimi prijatelji verjetno eden, ki je že bival v edinstveni hrvaški laguni v Ninu.

prejšnji članek
Avseniki zapeli in zaigrali pri Niagarskih slapovih
Svet slavnih
Avseniki zapeli in zaigrali pri Niagarskih slapovih
naslednji članek
Rak dojk: Zbolijo ženske, v boj pa tudi moški
Zdravje
Rak dojk: Zbolijo ženske, v boj pa tudi moški

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.