pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vatirane palčke niso namenjene čiščenju ušes

30. 12. 2023; 02.00
Avtor: Mojca Kopriva
profimedia-0346985040

vatirne palčke foto: profimedia

Skoraj vsi jih poznamo in uporabljamo za čiščenje ušes, toda zdravniki svarijo pred drezanjem s palčkami po sluhovodu.

Vatirane palčke so sicer praktične, saj lahko z njimi odstranimo delčke zapackanih ličil in očistimo rane, z njimi lepo očistimo računalniško tipkovnico ali zalepimo majhne stvari. V ušesih pa nimajo kaj početi.

Vatirane palčke so nepotrebne

Kadar po prhanju, kopanju ali plavanju začutimo vodo v ušesih, avtomatično posežemo po njih. Zato pa so, kajne? Ne. Naše uho se namreč čisti samo. Ves čas. Drobcene dlačice s tako imenovanim migetanjem iz sluhovoda odstranijo vse, kar ni potrebno, da je tam: umazanijo, prah, luske kože in znoj. Skupaj s sekretom iz žlez sluhovoda tako nastane ušesno maslo.

Škodijo koži

Na poti do ušesa ušesno maslo opravlja pomembno nalogo: masti kožo sluhovoda in skrbi, da je lepo gladka. Ohranja tudi kislinski plašč, ki preprečuje prodiranje bakterij. Ko ušesno maslo pride v uho, se ga da lepo odstraniti s krpico ali kosmom vate.

Vnetna tveganja

Pod mehko glavico higienske vatirane palčke se skriva zares ostra konica palčke. In ravno s to si lahko res hitro poškodujete občutljivo kožo v sluhovodu. To lahko privede do resnih vnetij in pojava ekcemov.

vatirne palčke foto: profimedia

Uho se zamaši

Zgodi se najpogosteje: ušesno maslo se počasi potiska vse globlje v sluhovod. Ko se nabere veliko masla, se ustvari zamašek. Odstrani ga lahko le otorinolaringolog.

Vatirane palčke so nevarne

Zdravniki pacientom raje očistijo ušesa, kot pa obravnavajo tiste, ki so si z vatirano palčko prebodli bobnič. Ja, tudi to se zgodi! Luknjica se sicer včasih tudi sama od sebe spet zaraste, v nasprotnem primeru pa je potrebna operacija. Če se nočete odpovedati čiščenju ušes z vatiranimi palčkami, potem izberite tiste za dojenčke. Pri teh palčkah je vata na sredini nekoliko odebeljena, kar preprečuje, da bi posegli pregloboko.

prejšnji članek
Si pravilno umivate zobe?
Moda&Lepota
Si pravilno umivate zobe?
naslednji članek
RTV Slovenija delavce in novinarje poslala na čakanje
Svet slavnih
RTV Slovenija delavce in novinarje poslala na čakanje
#obraziavenija
obraziavenija