franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Prehranske navade, ki slabijo vaš imunski sistem

25. 10. 2023; 04.00
Avtor: MIJA REN / revija Bodi zdrava
življenjski slog, prehrana, moški, andropavza

Nadomestite sladice s sadjem. foto: dreamstime

Ob prehodu v hladnejše mesece moramo s pravilno izbiro prehranske slike in zdravim življenjskim slogom bolj okrepiti svoj imunski sistem. Zbrali smo prehranske navade, ki najbolj slabijo naš obrambni sistem telesa in se jih moramo zato čim bolj ali, še bolje, popolnoma izogibati.

Pretiravanje s soljo

Pretirano soljena hrana povzroča težave, kot so zadrževanje tekočine v telesu in visok krvni tlak. Raziskave kažejo, da lahko preveč soli povzroči številne pomanjkljivosti pri delovanju imunskega sistema. Raziskovalci so ugotovili tudi, da se je telo bistveno manj sposobno bojevati z bakterijskimi okužbami, kadar ledvice izločajo presežek natrija. Nove znanstvene raziskave podpirajo boljše razumevanje razmerja med odvečnim natrijem in imunskim sistemom. V skladu s prehranskimi smernicami je priporočena dnevna meja natrija za zdrave odrasle pod 2300 mg na dan, kar je manj od dejanskega povprečnega vnosa 3440 mg na dan. Po podatkih ameriškega Centra za nadzor nad boleznimi in preventivo več kot 70 % porabe natrija prihaja iz predelane hrane. Najboljši način omejitve vnosa soli je omejitev močno industrijsko predelanih izdelkov, kot je konzervirana in predelana hrana. Kombiniranje soli z drugimi začimbami, na primer z zelišči, pa pomaga zmanjšati potrebo po prenajedanju.

Raziskave kažejo, da lahko preveč soli povzroči številne pomanjkljivosti pri delovanju imunskega sistema. foto: DREAMSTIME

Uživanje sladkorja

Raziskave kažejo, da pretirano uživanje sladkorja slabi naše duševno zdravje, zmanjšanje sladkorja v prehrani pa je koristno za izboljšanje imunske podpore. Pokazalo se je tudi, da so se ljudem, ki so ponoči prehranjevali s 100 grami sladkorja, zmanjšale sposobnosti imunskih celic, da se ubranijo pred škodljivimi bakterijami. Največji posledični učinki so bili odkriti eno in dve uri pozneje, vendar so po zaužitju ostali do pet ur in več. To seveda ne pomeni, da se morate sladkorju v celoti odpovedati, vsekakor pa je glavni cilj pri izboljšanju življenjskih navad izogibanje presežku vnosa sladkorja. Svetovno združenje za srce priporoča omejitev dodanega sladkorja pri jedi na največ šest čajnih žličk na dan za ženske in devet na moške. Če ste nagnjeni k pretiranemu uživanju sladkih dobrot, jih poskusite nadomestiti z bolj zdravimi (presnimi) sladicami. Poskrbite za bolj zdrave življenjske navade: druženje z bližnjimi, meditacijo, telovadbo, ki v skupnem zmanjšujejo potrebo po jedi.

Pretirano uživanje kofeina

Čaj in kava varujeta naše zdravje zaradi visokih ravni antioksidantov, ki preprečujejo številna vnetja. Vendar pretirano uživanje kofeina lahko ogrozi naš spanec, kar lahko poveča vnetje celic in ogrozi celoten imunski sistem. Da bi kar se da okrepili delovanje imunskega sistema, uživajte pijače, ki vsebujejo kofein, ne pa hranil iz sladkorja ali umetnih sladil, kot so energijske pijače. Vsaj šest ur pred spanjem ne uživajte čaja in kofeina, da preprečite motnje spanja.

Izpuščanje vlaknin v prehrani

Raziskave kažejo, da ustrezen vnos prehranskih vlaknin in probiotikov podpira zdrav imunski sistem, z zaščito pred virusi vred. Vlaknine urejajo in izboljšujejo prebavo, pomagajo čistiti telo, krepijo imunski sistem in pripomorejo k našemu boljšemu splošnemu razpoloženju. Ustrezna količina vlaknin spodbuja tudi boljši spanec. Najboljši način izboljšanja vnosa vlaknin je uživanje polnovredne hrane, vključno s sadjem in zelenjavo, polnozrnatimi žiti, stročnicami (čičerka, fižol, grah, leča), oreški in semeni. Izogibajte se nezdravim prigrizkom.

Pomanjkanje zelene zelenjave v prehrani

Za zdravo delovanje organizma je potrebna pestra in raznovrstna prehrana, vendar zelena zelenjava še najuspešneje pripomore k izboljšanju telesne odpornosti. Zelena zelenjava vsebuje ključna hranila, denimo vitamina A in C ter folat, za katere je znano, da pomagajo krepiti imunski sistem. Zelena zelenjava vsebuje tudi bioaktivne spojine, ki sproščajo kemični signal v telesu, ta pa izboljša imunost v črevesju za 70–80 % imunskih celic ter daje občutek sitosti. Najbolj blagodejna živila za imunski sistem so brokoli, brstični ohrovt, zelje ipd.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: revija Bodi Zdrava

prejšnji članek
Ali Matjaža Javšnika moti, če ga ljudje kličejo Izi?
Svet slavnih
Ali Matjaža Javšnika moti, če ga ljudje kličejo Izi?
naslednji članek
Skrivnost ljudi, ki imajo vedno urejen dom
Življenjski slog
Skrivnost ljudi, ki imajo vedno urejen dom