stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nova študija o kurkumi: Deluje kot zdravilo

5. 11. 2023; 02.00
Avtor: Tina Nika Snoj
zdravje kurkuma

Večino koristi kurkume lahko pripišemo njenim antioksidativnim in protivnetnim učinkom. foto: Shutterstock

Naslednjič, ko vas bo zvijalo v črevesju, sezite na poličko z začimbami. Nova študija namreč ugotavlja, da je kurkumin, aktivna sestavina v kurkumi, enako učinkovit pri prebavnih motnjah kot zdravila brez recepta.

Kurkumo v Aziji že tisočletja uporabljajo kot zdravilo za vse vrste zdravstvenih težav. Pomaga pri obvladovanju vnetij, visokega tlaka, artritisa, osteoartroze, anksioznosti in povišanega holesterola. Pomaga lahko tudi pri »muskelfibru« in izboljša okrevanje pri aktivnih ljudeh. Večino teh koristi lahko pripišemo njenim antioksidativnim in protivnetnim učinkom.

V tradicionalni medicini kurkumo že dolgo uporabljajo tudi za lajšanje prebavnih težav. Zdaj je njeno učinkovitost dokazala nova študija, objavljena v BMJ Evidence-Based Medicine. V njej so znanstveniki 151 odraslim s prebavnimi motnjami predpisali tri vrste zdravljenja. Eni so jemali po dve 250 mg kapsuli kurkumina štirikrat na dan, drugi zdravilo za prebavne motnje, tretji pa oboje skupaj. Raziskovalci so učinke terapij preverili po 28 in nato še 56 dneh. Izkazalo se je, da se je stanje izboljšalo pri vseh udeležencih, kar pomeni, da je kurkumin učinkoval enako dobro kot zdravilo.

Ne kombinirajte

Raziskovalci so glede na zgodovino kurkume v tradicionalni medicini pričakovali, da bo ta prinesla izboljšanje pri napihnjenosti, slabosti in bolečinah v trebuhu, presenetilo pa jih je, da je bila enako učinkovita kot zdravilo. Ni pa nobenih dodatnih koristi prineslo jemanje skupaj z zdravilom, zato kombiniranje odsvetujejo. »Dovolj je, da jemljete eno ali drugo,« pravi glavni avtor študije dr. Krit Pongpirul. »Če ni povečanega učinka pri kombinaciji dveh pomagal, je čisto dovolj in tudi bolj varno, da jemljete samo eno.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 44, 30. oktober, 2023.

Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
Srbečica in pozabljivost – možna znaka bolnih jeter
Zdravje
Srbečica in pozabljivost – možna znaka bolnih jeter
naslednji članek
Tako kuhajo testenine Italijani
Kulinarika
Tako kuhajo testenine Italijani
#nasazenazenska
nasazenazenska