stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Tihi sovražnik: Stresni hormon je treba ustaviti

17. 12. 2023; 04.00
Avtor: Mare Koren
Mlada ženska pod stresom

Prepoznati težave v duševnem zdravju ni vedno lahko. foto: Dreamstime

Kdo se boji kortizola, ki krade spanec, napihuje tako imenovane "šlavfe" okoli našega trebuha, nas prehitro stara in plete štrene iz našega krvožilnega sistema?

V teh napetih in stresnih dneh nam vsem grozi povečano izločanje tega hormona, če se ne bomo odločili drugače in stresnih razmer reševali postopno z veliko miru in potrpežljivosti. Ter predvsem, če si ne bomo dovolili, da se nas stresorji iz zunanjega (in notranjega okolja) dotaknejo bolj, kot si želimo.

Znaki, da proizvedete preveč kortizola

Če je vaše življenje ves čas napeto, kot bi živeli v akcijskem filmu (čeprav se v vašem vsakdanjiku ne dogaja toliko zanimivih in nenavadnih stvari), najverjetneje vaše telo izloča preveč stresnega hormona kortizola. Že zjutraj se zbudite utrujeni, čeprav ste ponoči spali, ali pa sploh ne morete spati dobro, čeprav ste zelo utrujeni. Vaš trebuh objemajo maščobne blazinice, četudi se prehranjujete zdravo. Vaš prebavni sistem protestira – verjetno ste napihnjeni, imate trebušne krče, ste zaprti ali ravno nasprotno –, imate drisko, lahko vas peče zgaga. Vse večkrat se zgodi, da vas obsedajo misli o nezdravih prigrizkih in sladkarijah, ki se jim vse težje odrečete. Vse večkrat trpite za glavoboli ali/in bolečinami v hrbtenici, tudi sploh ste postali dovzetnejši za bolečino. Zdi se vam, da se vas oklene vsak virus ali bakterija, da si je vaš imunski sistem vzel dopust, čeprav nujno potrebujete njegove nadure. Spolnost je za vas izgubila smisel. Želje po njej je vse manj. Doživljate napade panike, pogosto ste tesnobni, postajate lahko celo paranoični. Volja in veselje do česarkoli prijetnega sta vas zapustila.

S hrano do boljšega počutja

Zelena listnata zelenjava, kot je špinača, je bogata z magnezijem, mineralom, ki pomaga uravnavati raven kortizola in spodbuja zdravje in dobro počutje. Mandlji, indijski oreščki, brazilski oreščki in arašidi vsebujejo selen, mineral, ki lahko pomaga dvigniti razpoloženje. Poleg tega oreščki vsebujejo magnezij, vitamine skupine B in E ter maščobne kisline omega 3, ki delujejo tako, da pomagajo krepiti imunski sistem v času stresa. Ovseni kosmiči povečujejo cirkulacijo hormona serotonina. Oves vsebuje tudi vitamin B6, antistresni vitamin in melatonin, hormon, ki podpira zdravo sprostitev in spanec.

(slika je simbolična) foto: Dreamstime

Pomoč čokolade in čaja

Čokolada ni samo okusna, ampak ima tudi učinke, ki zmanjšujejo stres. Uživanje temne čokolade s 70 odstotki ali več (vsebuje več polifenolov in flavonoidov) lahko zniža raven kortizola. Zeleni čaj pa vsebuje L-teanin, aminokislino, ki pomaga izboljšati razpoloženje, spodbuja sprostitev in nižjo raven kortizola.

prejšnji članek
Spoznajte sestro Eve Boto
Svet slavnih
Spoznajte sestro Eve Boto
naslednji članek
Naravne rešitve za napihnjenost
Zdravje
Naravne rešitve za napihnjenost